Žuvis lietuviams atstoja žuvų taukai | KaunoDiena.lt

ŽUVIS LIETUVIAMS ATSTOJA ŽUVŲ TAUKAI

Nors žuvis – vienas vertingiausių maisto produktų, tačiau lietuviai verčiau renkasi žuvų taukus. Nuostabą kelia ir tai, kad nemažai žmonių mano, jog krabų lazdelės ar konservai savo savybėmis ir nauda organizmui prilygsta natūraliems produktams.

Renkasi turtingesni

Mitybos specialistai rekomenduoja jūrinių žuvų valgyti bent du kartus per savaitę, tačiau lietuviai klausyti rekomendacijų neskuba.

Nors Lietuva yra jūrinė valstybė, o silkių patiekalai užėmę tvirtas pozicijas tradicinėje lietuvių virtuvėje, tačiau tyrimai rodo, kad žuvys ant mūsų stalo šiandien yra kone retenybė.

Bendrovės "Socialinių tyrimų centras" atliktas reprezentatyvus gyventojų įpročių ir elgsenos tyrimas parodė, kad tik 10 proc. gyventojų valgo žuvų 2–3 kartus per savaitę, t.y. tiek, kiek rekomenduoja mitybos ir sveikatos specialistai.

20 proc. gyventojų jų valgo vieną kartą per savaitę, 23 proc. – vieną kartą per mėnesį. 9 proc. lietuvių žuvų valgo vos vieną ar kelis kartus per metus, o 6 proc. jų iš viso nevalgo.

Tyrimas parodė, kad žuvis dažniau renkasi vyresnio amžiaus žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą, aukštesnes pareigas einantys Lietuvos gyventojai, taip pat gaunantys aukštesnes pajamas.

Krabų lazdelės žuvies neatstoja

Įdomu tai, kad net 30 proc. respondentų mano, jog jūrinę žuvį savo savybėmis gali atstoti žuvų konservai, 18 proc. mano, kad mėsa, paukštiena ir žvėriena, 12 proc. mano, kad krabų lazdelės.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prof. Rimantas Stukas pastebi, kad lietuviai vis dar neįvertina žuvų privalumų ir mieliau nei jas renkasi mėsą, kurioje yra kur kas daugiau sočiųjų riebalų.

"Žuvis yra baltymų ir nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 šaltinis. Žmogaus organizmui omega-3 yra labai svarbios, tačiau pats organizmas jų pasigaminti negali, todėl jų būtina gauti su maistu. Omega-3 yra tik jūrinėje žuvyje – ne žuvų konservuose ir ne krabų lazdelėse", – sako prof. R.Stukas.

Pasak profesoriaus, svarbiausi omega-3 šaltiniai – riebios jūrinės žuvys arba kokybiški žuvų taukų produktai, kuriuos, beje, lietuviai vartoja gana noriai.

Žuvų taukai – imunitetui

50 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad jų šeimoje žuvų taukus vartoja suaugę nariai, 13 proc. teigė, kad žuvų taukus vartoja jų vaikai iki 18 m. Net 40 proc. tyrimo dalyvių, turinčių vaikų iki 16 m., duoda žuvų taukų vaikams.

Žuvų taukus lietuviai vartoja kaip profilaktinę priemonę, dažniausiai po vieną pakuotę per metus, kasdien viso šaltojo sezono metu arba kaip organizmo pastiprinimą susirgus.
Tyrimo dalyviai spontaniškai dažniausiai minėjo vartojantys žuvų taukus imunitetui (67 proc.) ir bendrai organizmo sveikatai stiprinti (67 proc.).

Žmonėms svarbu, kad žuvų taukai yra natūraliausias maisto papildas, jis stiprina širdį (tai paminėjo po 45 proc. respondentų) bei padeda atminčiai, protinei veiklai (37 proc.). 40 proc. respondentų teigė, kad vartoti žuvų taukus jiems rekomendavo gydytojas.

Omega-3 rūgščių turi: silkės, skumbrės, sardinės, stauridės, ančiuviai, lašišos, tunai, skumbriniai tunai, austrės, midijos, jūriniai krabai, krevetės, kardžuvės, omarai.

Omega-3 rūgščių nauda

• Mažina blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje.
• Gerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.
• Mažina padidėjusį kraujospūdį, todėl gerina kraujospūdžio kontrolę.
• Skystina kraują.
• Pagreitina atsigavimą po išeminio insulto.
• Teigiamai veikia sergančiuosius diabetu.
• Padeda gydant kepenų ir inkstų ligas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opą, saugo nuo senatvinių virškinimo sutrikimų.
• Palaiko tinkamą skydliaukės funkcionavimą.
• Išsiskiria unikaliu uždegimą slopinančiu, skausmus ir tinimą malšinančiu poveikiu.
• Skatina žaizdų gijimą ir kaulinio audinio formavimąsi (sergant osteoporoze).
• Pagerina galvos ir stuburo smegenų funkcinę būklę, funkciją ir veiklą, turi teigiamą poveikį sergantiesiems psichinėmis ir nervų ligomis.
• Pagerina smegenų funkciją ir veiklą.
• Pagerina akių funkcinę būklę.
• Skiriama prostatos ligoms gydyti.
• Veikia alergijas.
• Saugo nuo onkologinių ir lėtinių ginekologinių ligų.
• Stiprina organizmo imunitetą ir didina organizmo atsparumą užkrečiamosioms ligoms.
• Padeda palaikyti sveiką odą.
• Padeda sumažinti bendrą riebalų kiekį organizme – greitina jų metabolizmą.
• Sulėtina organizmo senėjimo procesus ir prailgina gyvenimo trukmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kaip rašote,kad daugiausia perka kieno piniginé storesné tai tiesa.Bet bůk malonus žuvimi pasimégauk iš 500lt pensijos.Jeigu 300lt.išleidi vaistams kas belieka ir kur dar visa kt. Ir dar kokios kainos,kad nors kiek pigesné bůtu gal dar nors ir pajuodijusia kaip buvo rašyta buůtu galima nusipirkt.

vyža/naginė

...galet pasulpėt lašišų kriauklų , vis šioks toks smoks ...

ada

Kad pas mus nera geros zuvies, ka rekomenduojate valgyti. Ta baisi susaldyta juros lydeka, pajuodusi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS