Aferistai uostamiestyje jau tikrina langus | KaunoDiena.lt

AFERISTAI UOSTAMIESTYJE JAU TIKRINA LANGUS

Visoje Lietuvoje į senolių namus besibraunantys langų tikrintojais apsimetantys vagys jau ieško aukų ir Klaipėdoje.

Žadėjo patikrinti langus

Praėjusios savaitės pabaigoje uostamiesčio moterų pamėgtame socialinio tinklo "Facebook" "Klaipėdos miesto virtuali mamyčių bendruomenė" paskyroje pasklido žinia apie sukčių skambučius į klaipėdiečių namų telefonus.

Moteris dalijosi žinia, jog jos močiutei skambino iš telefono numerio +370 675 89 546, o prisiskambinęs žmogus prisistatė esąs iš įmonės "Langų serviso centras". Jis aiškino, kad būtina apžiūrėti visų gyventojų langus, iškamantinėjo, kur pensininkė gyvena, sužinojo ne tik jos adresą, bet ir laiptinės durų kodą.

Pašnekovas žadėjo, kad tuoj ateis meistrai ir patikrins močiutės langus.

Netrukus iš kito telefono paskambino kitas vyras ir apsimetęs meistru ėmė derinti atvykimo laiką.

Senolės namuose tuo metu buvo jos dukra, tad jaunesnė moteris greitai perprato klastą ir pokalbį su sukčiais nutraukė.

Moka išklausinėti smulkmenų

Panašią istoriją pasakojo ir kita uostamiesčio pensininkė, ji prisiminė, kad prisiskambinusi mergina pasisakė vardą Eglė.

Ir šios pensininkės mergina klausinėjo daugybės smulkmenų. Pagyvenusi klaipėdietė suprato, kad reikalas netikras, ir pokalbį nutraukė.

Internete pasklidus žiniai, panašių skambučių sulaukusios prisipažino daugiau moterų.

Visos jos neužkibo ant melagių kabliuko ir visos tikino, kad skambintojai jas gerokai apibarė už tai, kad nenori įsileisti į namus.

Klaipėdos miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos 2-ojo poskyrio viršininkas Albinas Misevičius nėra girdėjęs, kad nuo panašiai aukų ieškančių sukčių būtų nukentėję klaipėdiečiai.

Tačiau pareigūnas žino, kad policijai ne mažiau kaip du kartus buvo pranešta apie itin įkyrius skambintojus, primygtinai reikalaujančius įsileisti patikrinti bute langų.

Tiesa, nė vienu atveju ikiteisminiai tyrimai nebuvo pradėti, mat vienas žmogus tokių nelauktų svečių neįsileido, o kitas pasipiktino, kad yra taip intensyviai atakuojamas telefonu ir prašė pareigūnus išsiaiškinti, kas skambino bei kokį turėjo tikslą.

Kadangi žala niekam nebuvo padaryta, tyrimo policininkai nepradėjo.

Ketina prašyti pagalbos

Tokia įmonė "Langų servisas" tikrai egzistuoja, jos darbuotojai remontuoja sugedusius langų rėmus,  duris. Ji yra įsikūrusi Vilniuje ir turi padalinį Kaune.

Įmonės vadovo Martyno Šoblinsko klausimas apie sukčius, prisidengusius jo įmonės vardu, nenustebino. Jis jau yra sulaukęs kelių panašių skambučių, tiesa, žmonėms prisiskambinusių sukčių telefono numeriai – visiškai kitokie nei jo vadovaujamos įmonės.

"Ir jokia Eglė pas mus nedirba. Mūsų bendravimas su klientais yra visiškai kitoks. Tai ne mes jų, o jie mūsų ieško. Kai žmogui kas nors sugenda, jis žvalgosi meistro, galinčio išspręsti problemą. Jei taip bus toliau, svarstysime, ar reikėtų kreiptis į policiją", – kalbėjo įmonei "Langų servisas" vadovaujantis vyras.

Policininkai bei namų administratoriai primygtinai pataria reikalauti pateikti dokumentus, jei į namus ateina įvairių tarnybų darbuotojais prisistatę asmenys.

Viliodavo didelėmis kupiūromis

Menami langų tikrintojai jau buvo pastebėti Telšių, Švenčionių, Švenčionėlių, Utenos rajonuose.

Kol kas neteko girdėti apie melagiais patikėjusius ir daiktų ar pinigų netekusius senolius.

Gali būti, kad nusikaltėliai ieško preteksto patekti į butus ir taip atlieka savotišką žvalgybą.

Apgauti pagyvenusius žmones nėra sunku. Prieš porą metų visoje Lietuvoje senolius lankydavo apgavikės ir meluodavo, kad yra socialinės darbuotojos, jos aiškindavo, jog pensininkams priklauso pašalpos.

Sukčės ištiesdavo pagyvenusiems žmonėms didelio nominalo kupiūrą ir paprašydavo grąžos.

Didelis pinigas padarydavo įspūdį pensininkams ir jie nuskubėdavo prie savo santaupų slėptuvės.

Džiaugsmas dėl netikėtai gautų pinigų dažną žmogų apakindavo, geros nuotaikos apimti jie mielai skubėdavo į virtuvę vandens staiga ištroškusioms geradarėms.

Dažnas pensininkas išgirsdavo trinktelint durimis ir rasdavo tuščią savo slaptavietę.

Verta nepamiršti, kad telefoniniai sukčiai, išviliojantys elektroninės bankininkystės duomenis, yra kaliniai, daugelis jų yra gerai išmokę tam tikrus vaidmenis, o vienas natūraliai kalba švelniu moterišku balsu.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Zina

Pas mus jau buvo apsilankę...pirma pasiskambino moteris ir atsiunte apžiūrėtoju,bet kadangi buvau su vyru tai rami....apžiūrėjo kelis langus ir nutare pildyti popieriukus nepaklauses ar reikes ju paslaugos ...paskui pateiktu kokią sąskaitą...taip ir išprašė atvykeli.

atsakymui

o čia nesuveiktų būtinoji gintis, privati valda ir turtu gynimas? Tuolabiau kad ir kitiems pencininkams ramiau būtų ir nebeliktų plėšimų

Klausimui

O dabar parašyk lietuviškai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS