Atlaidžiam policininkui – papeikimas | KaunoDiena.lt

ATLAIDŽIAM POLICININKUI – PAPEIKIMAS

Jūros šventės metu neblaivaus eismo įvykio kaltininko nenubaudęs policininkas sulauks tarnybinės nuobaudos, o vairuotojo laukia nemalonumai.

Jūros šventės metu neblaivaus eismo įvykio kaltininko nenubaudęs policininkas sulauks tarnybinės nuobaudos, o vairuotojo laukia nemalonumai.

Pats rado kaltininką

Apie incidentą dienraščio "Klaipėda" žurnalistams klaipėdietis Dovydas ryžosi papasakoti vien todėl, kad buvo nustebintas policininko poelgio.

Vyras tapo įvykių liudininku, kai policininkas neužfiksavo akivaizdžiai girto avarijos kaltininko neblaivumo.
Šis vyras viename centrinės Klaipėdos dalies kiemų, vairuodamas savo automobilį, apgadino čia stovėjusią mašiną. Nors šio automobilio savininkas rodė visokius ženklus ir reikalavo sustoti, susidūrimo kaltininkas išvažiavo iš įvykio vietos. Netrukus nukentėjusysis kitame kieme jį surado ir atsivedė policininką.

Papiktino pareigūno veiksmai

Tačiau nuobaudos šis vairuotojas nesulaukė. Pareigūnas nusprendė, kad tai tėra "metalinė" avarija, kaltininkas atlygino nukentėjusiajam žalą, tad pretenzijų lyg ir nebebuvo kam pareikšti.

Šį įvykį stebėjusį klaipėdietį Dovydą papiktino, kad policininkas neužfiksavo vairuotojo girtumo ir nenušalino jo nuo vairavimo.

"Negaliu pakęsti, kai vairuotojai taip neatsakingai elgiasi, o dėl tokio elgesio žūsta nekalti žmonės", – tąkart piktinosi policininko elgesiu Dovydas.

Iš pradžių atrodė, kad Dovydo pranešta žinia liks be atsako iš policijos. Tačiau iškart po to, kai straipsnis apie šį keistą įvykį išvydo dienos šviesą, uostamiesčio policijos Vidus tyrimų skyriaus pareigūnai pradėjo tarnybinį patikrinimą.

Liudininką rado Tauragėje

Klaipėdietis išdėstė visas jam žinomas aplinkybes ir nurodė duomenis, padėjusius nustatyti ne tik keistai pasielgusį pareigūną, bet ir kelių eismo taisyklių pažeidėją.
Patikrinimą atlikę pareigūnai važiavo net į Tauragę, kur bendravo su dar vienu įvykio liudininku. Šis patvirtino Dovydo pasakojimą ir suteikė dar daugiau žinių.

Netrukus tapo aiški tarnybos tinkamai neatlikusio pareigūno pavardė. Neseniai policijoje dirbantis policininkas pripažino, kad pasielgė neprofesionaliai. Jis pats prisipažino neužfiksavęs avarijos kaltininko neblaivumo, nors matė, kad vairuotojas yra girtas.

Tarnybinį patikrinimą atlikusiems kolegoms žmogus paaiškino, kad nukentėjusysis gavo iš kaltininko pinigų, tad dėl patirtos žalos pretenzijų nereiškė.

Be to, tai buvo antrosios Jūros šventės dienos vakaras, kai pareigūnai buvo be galo užimti, o pakviestas aiškintis incidento jis paliko jam paskirtą prižiūrėti šventės vietą.

Laukia tarnybinė nuobauda

Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Gediminas Savickas šią situaciją apibūdino paprastai: "Jis pasielgė kaip civiliokas. Išsprendė konfliktą, kilusį dėl eismo įvykio tarp žmonių, bet kaip pareigūnas neužfiksavo vairuotojo girtumo. Esame įsitikinę, kad jis taip pasielgė ne iš savanaudiškų paskatų, o tiesiog atliko savo pareigas aplaidžiai".

Viršininkas patikino, kad vos tik grįžęs iš atostogų aplaidžiai ar nekompetentingai pareigą atlikęs pareigūnas bus baudžiamas griežtu papeikimu.

Tai yra labai rimta nuobauda policininkui. Ji reiškia, kad per metus bent menkiausias nusižengimas tarnybai gali lemti atleidimą.

Be to, metus šis pareigūnas ne tik nebus skatinamas, net jei labai puikiai dirbs, bet ir negalės dalyvauti atrankose į aukštesnius postus.

Skatina pilietiškus poelgius

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas kalbėjo, kad pilietiškai nusiteikę žmonės verčia pareigūnus išmanyti įstatymus geriau nei bet kuris kitas su teise nesusijęs žmogus.

"Mes patys skatiname netoleruoti teisės pažeidimų, būti pilietiškais. Juo labiau kad žmonės gali kreiptis į policiją neišeidami iš namų, naudodamiesi elektroninėmis susisiekimo priemonėmis. Todėl turime įvertinti pilietiškus žmonių poelgius ir jų lūkesčių nenuvilti. Mes tik džiaugiamės, kai žmonės praneša apie panašius įvykius. Gyvenimas rodo, kad pilietinė visuomenė mus skatina pasitempti. Šiuo atveju pareigūno neryžtingumas ir nekompetencija nulėmė žmonių pasipiktinimą", – komentavo A.Motuzas.

Policija baus vairuotoją

Tyrimo metu buvo išaiškintas ir avarijos kaltininkas. Paaiškėjo, kad tai – klaipėdietis. Jis taip pat patvirtino, kad Dovydo pasakojimas atitinka tikrovę.

Vyras neigė tik tai, kad vairavo neblaivus, tačiau šį faktą patvirtina daug kitų įrodymų.

Medžiaga dėl eismo įvykio perduota Kelių policijos biuro pareigūnams, jie spręs, kaip šis vyras bus baudžiamas.
Ar pavyks šį vyrą nubausti už vairavimą apsvaigus, dar neaišku, nes nežinia, ar teismui užteks policininko bei liudininkų žodžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS