Jūra baudžia nepaklusniuosius | KaunoDiena.lt

JŪRA BAUDŽIA NEPAKLUSNIUOSIUS

Neringos paplūdimių gelbėtojams ir ugniagesiams savaitgalis buvo karštas. Šeštadienį paskambinusi moteris pranešė apie šiauriau Nidos paplūdimio ribos skęstančią mergaitę.

Gelbėjo šeši vyrai

Pirmasis į nurodytą vietą nuskubėjo arčiausiai dirbantis gelbėtojas, netrukus šią vietą pasiekė dar keturi centrinėje gelbėjimo stotyje dirbantys jo kolegos.

Vienas Neringos ugniagesys jau bandė traukti iš vandens žmones.

Mat pamatę, kad mergaitės tėvas suskubo į jūrą, jam iš paskos nubėgo dar penki žmonės ir visi pateko į atgalinę srovę.

Bene pirmoji buvo išgelbėta 10 ar 12 metų mergaitė, regis, kad jai nieko blogo nenutiko.

Netrukus vandens motociklais prie į jūrą srovės nuneštųjų atskubėjo dar keli gelbėtojai. Žmones teko tempte tempti į krantą. Tarp jų buvo ir vietos ugniagesys, skubėjęs padėti skęstantiesiems.

Išskraidino į ligoninę

Iškviestą Lietuvos kariuomenės sraigtasparnį paplūdimių gelbėtojai buvo beatšaukiantys, bet paaiškėjo, kad apie 30 metų vyras gerokai prigėrė jūros vandens ir jam būtina skubi medikų pagalba.

Kaip pasakojo Neringos gelbėtojų vadas Gintaras Kuprys, sraigtasparnis nusileido paplūdimyje, paėmė labiausiai nukentėjusį vyrą ir išskraidino į Klaipėdos universiteto ligoninę.

Žmonės atvažiuoja iš toli, sumoka didelius pinigus ir galvoja, kad nepasimaudę jūroje negali „užskaityti“ poilsio.

„Manau, taip pavyko išgelbėti tą žmogų, nes kol greitoji būtų pasiekusi keltą, kol persikeltų per marias, būtų sugaištas labai brangus laikas“, – teigė G. Kuprys.

Greitosios medicinos pagalbos ekipažas skubėjo suteikti pagalbą dar vienam skendusiam žmogui – jam labai svaigo galva, bet sunkesnių skendimo padarinių jis veikiausiai nepatyrė.

Patirtis: šeštadienį buvo svarbu pasiekti srovės nešamus žmones. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Visi nelaimėliai buvo atvykę poilsiauti iš atokesnių Lietuvos vietų.

„Vanduo jau šiltas. Visi tikisi, kad jei kas ir atsitiks, tai tikrai ne jam. Žmonės atvažiuoja iš toli, sumoka didelius pinigus ir galvoja, kad nepasimaudę jūroje negali „užskaityti“ poilsio. Nuolat plaukiojame vandens motociklais, ištisą dieną varome besimaudančiuosius į krantą“, – kalbėjo Neringos gelbėtojų vadas.

Sekmadienį Nidos gelbėtojus aplankė du išvakarėse išgelbėti vyrai ir padėkojo už išsaugotas gyvybes.

Įpročiai nesikeičia

Šeštadienį po gelbėjimo operacijos Nidoje praėjo visai nedaug laiko ir toje pačioje vietoje vos vėl neįvyko tragedija – skendo dar du žmonės. Laimė, jiems pavyko patiems įveikti srovę ir išbristi į krantą dar iki atvykstant gelbėtojams.

Panašiu metu ties centrine Nidos gelbėjimo stotimi jūroje, gerokai už plūdurų, taip pat pastebėtas žmogus. Gelbėtojai priplaukė prie jo, bet jis pagalbos nenorėjo, į krantą parplaukė pats.

Ties Klaipėda vakar vandens temperatūra jau įšilo iki 18 laipsnių, tačiau bristi į jūrą buvo nevalia. Stiprus vėjas drasko raudoną pliuškentis jūroje draudžiančią vėliavą.

Klaipėdos paplūdimių gelbėtojams vadovaujantis Aleksandras Siakki patikino, kad poilsiautojų blogieji įpročiai nesikeičia: kaip ir kasmet, daug jų brenda į jūrą nepaisydami draudimų, neprižiūri savo vaikų, paplūdimiuose girtauja.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

R

Tai čia ir yra ypatumai, kurių nežino atvykę, apie atgalinę srovę. Tą galima pajusti, jeigu esi geras plaukikas ir neiti giliau, bet pasistegti plaukti į šoną, o ne tiesiai, tam kad ištrūkti iš šios srovės. O jeigu neina, tada taupyti jėgas ir pasistengti kuo ilgiau išsilaikyti ant vandens, kol atplaukęs gelbėtojai. Ši srovė būna retkarčiais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS