Kaliningradietis grasina tarptautiniu skandalu | KaunoDiena.lt

KALININGRADIETIS GRASINA TARPTAUTINIU SKANDALU

Įtarimai, kad kaliningradietis pateikė uostamiesčio kelių policininkams netikrą vairuotojo pažymėjimą, sukėlė didžiulį šio vyro šeimos nepasitenkinimą. Užsieniečiai tikino patyrę psichologinį smurtą ir kaltina mūsų pareigūnus neteisėtais veiksmais.

Įžvelgė klastotės požymių

Socialiniame tinklalapyje sklinda priekaištai Klaipėdos kelių policininkams ir raginimai nevažiuoti į Lietuvą.

Tokių pasisakymų pretekstu tapo gegužės 5-osios ryto įvykis, kai reido metu Baltijos prospekte pareigūnai sustabdė automobilį "Volkswagen Bora" ir paprašė 44 metų vyrą pateikti vairuotojo pažymėjimą.

Pareigūnas jį atidžiai apžiūrėjo, ir kilo įtarimas, jog dokumentas gali būti suklastotas. Policininkai pareikalavo, kad užsienietis važiuotų su jais.

Netrukus internetinėje erdvėje pasklido vairuotojo žmonos pagalbos prašymas.

Klaipėdietė Jelena Ignatenko pasakojo atsiliepusi į moters pagalbos prašymą siūlydama jai paramą.

Išsigando kaltinimų

"Norėjau padėti, nes moteris pati nevairuoja, be to, ji buvo su mažu vaiku ir pasakojo, kad iš pradžių šeima net nesuprato, ko pareigūnai nori, nes jie nekalbėjo rusiškai. Man žinoma, kad ši šeima jau išsiuntė į Klaipėdos policiją dokumentus, patvirtinančius, kur ir kada šis vairuotojo pažymėjimas buvo išduotas. Mano žiniomis, penktadienį 10 val. vyras turėjo atvažiuoti. Jis pasisamdė Vokietijoje gyvenantį advokatą, kuris patarė į Klaipėdą nevažiuoti, nes įtaria, kad gali būti areštuotas, – pasakojo klaipėdietė. – O juk buvo galima kreiptis į Rusijos Federaciją, kad būtų patvirtinta, jog toks pažymėjimas šiam žmogui buvo išduotas. Žmonės buvo prigąsdinti raštais, esą jeigu neatvyks į apklausą, jiems bus skirta 30 minimalių gyvenimo dydžių bauda."

J.Ignatenko žiniomis, minėtas advokatas žadėjo apsilankyti Klaipėdos policijos komisariate ir taikiai išspręsti reikalą.

Klaipėdietės teigimu, kaliningradiečiai iš policijos komisariato išėjo po penkių valandų. Visą šį laiką moteris su vaiku buvo policijos pastate, jai buvo pasidarę bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba.

Vairuotojo žmona savo naujai pažįstamai pasakojo Klaipėdoje gavusi Rusijos generalinio konsulato telefono numerį ir pokalbio su konsulato darbuotoju metu išgirdo, kokias turi teises.

Pasak J.Ignatenko, kaliningradiečių šeima į Lietuvą atvažiavo pakeliauti, lankėsi Palangoje, Klaipėdoje, o sekmadienį ketino grįžti namo. Pakeliui ir buvo sulaikyti.

Įtarimų – vis daugiau

Paaiškėjo, kad uostamiestyje tikrai pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo disponavimo suklastotu vairuotojo pažymėjimu.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyresniosios specialistės Jūratės Albrektienės, įtarimų sukėlęs vairuotojo pažymėjimas buvo nuvežtas į Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės Uosto užkardą.

Pareigūnai nustatė, kad pažymėjimas turi klastojimo požymių, yra popierinis, nors turi būti PVC (polivinilchloridas).

"Patikrinus jį ultravioletiniais (UV) spinduliais nustatyta, kad nuotraukos rėmelis neatspindi UV spindulių ir fotonuotraukoje asmens plaukai uždengia rėmelį. Vairuotojo pažymėjimo numeris taip pat neatspindi UV spindulių ir yra išlietas ne rašalu. Brūkšninis kodas turi viršuje brūkšnelius, o tokių negali būti", – teigė vyr. specialistė.

Tyrėja Tatjana Domarkienė patikino, kad įtarimų sukėlusio pažymėjimo savininkas vakar nebuvo kviečiamas apklausai. Pareigūnė puikiai kalba rusiškai, tad bendrauti su ja nėra sudėtinga.

Bylos tyrimą kuruojanti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Kristina Blinstrubienė tikino, kad keliamas ažiotažas – nepagrįstas.

"Asmeniui įteiktas standartinis šaukimas į apklausą, jame išaiškinama atsakomybė neatvykus į apklausą ir kokios gali būti taikomos priemonės, tai yra atvesdinimas ir bauda. Gali būti, kad tyrimo metu paaiškės, kad tai seno tipo pažymėjimas. Šis žmogus dar nėra niekuo kaltinamas, mes keliame prielaidą, kad dokumentas neatitinka bendrųjų tokiems dokumentams būdingų požymių. Visos aplinkybės bus aiškinamos. Reikalingas jo argumentuotas pasisakymas apklausos metu, – tikino prokurorė. – Niekas šio asmens nesiruošia sulaikyti, juo labiau kad įtariama veika, dėl kurios neturime pagrindo prašyti teismą suimti tą asmenį. Jeigu yra pagrindas sulaikyti, tai daroma iškart, kai užklumpama vykdant nusikalstamą veiką. Šiuo atveju akivaizdu, kad asmuo nebuvo sulaikytas, su juo aiškintasi situacija. Kadangi kalbame apie Rusijos pilietį, akivaizdu, kad gali būti kokių nors minėtų įvykių interpretacijų. Iš tiesų, jei jis turi savo gynėją, tik geriau – šis padės ginamajam realizuoti gynybos teisę."

Skundų nesulaukė

Prokurorė teigė, kad užsienietis paaiškino daug metų naudojantis pažymėjimą, ne kartą jį buvo pateikęs savo šalies policijos pareigūnams.

"Nemanau, kad šio vyro parodymai buvo surašyti neteisingai, nes tekstas byloja jo naudai", – teigė K.Blinstrubienė.

Jeigu atvykėliai turi pretenzijų pareigūnams, gali jų veiksmus apskųsti.

Prokurorę stebina pretenzijos dėl to, kad vairuotojo žmona ir vaikas penkias valandas praleido policijos komisariate, kuris yra netoli prekybos ir pramogų centro. Šeimos nariai galėjo ir nebūti policijoje.

Kol kas nesu gavusi jokių skundų ar prašymų dėl pažeistų teisių ar netinkamai vykdytos procedūros.

"Kol kas nesu gavusi jokių skundų ar prašymų dėl pažeistų teisių ar netinkamai vykdytos procedūros. Šeimos nariai nebuvo prašomi būti policijos pastate, ko gero, žmona ir vaikas ten liko savo noru. Galbūt panašiomis kalbomis bandoma kompromituoti mūsų valstybę ir jos prestižą. Kviečiamas asmuo privalo atvykti, neatvykimas pateisinamas objektyviomis priežastimis. Apmaudu, kad kažkas klaidina žmogų", – paaiškino prokurorė.

Dokumentų klastojimo bylas dažnai tirianti prokurorė tikino, kad šis atvejis pirmas, kai Rusijos pilietis įtariamas pateikęs suklastotą dokumentą.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

.

kertant paienio posta tarp LT ir RF vairuotojo pazymejimo patikrinimas yra BUTINAS! Tad nebejokite kad tai yra PROVOKACIJA ir nieko daugiau! MEHTbI-KO3JIbI!!!

Natalja

Ne galiu suprasti kaip su tokiais dokumentais galima pravazioti per siena? Gal dokumentu ne tikrina muitiniai?

Elfas

Labai gaila,kad tokių rusakalbių kaip Jelena Lietuvoje mažai,todėl išryškėja tokie individai kaip Vitaliokas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS