Klaipėdiečiams „vokeliai“ apkarto | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIAMS "VOKELIAI" APKARTO

  • 0

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI), atlikusi patikrinimus neapskaitytą darbo užmokestį išmokėjusiose įmonėse, per pusantrų metų papildomai priskaičiavo apie 1,2 mln. eurų mokėtinų mokesčių, delspinigių ir baudų.

Patikrintos Klaipėdos regiono įmonės darbuotojams "vokeliuose" ar kitu būdu išmokėjo apie 970 tūkst. eurų neapskaityto darbo užmokesčio sumą.

Vienas informacijos šaltinių aiškinantis tokius pažeidimus yra sąmoningų asmenų pranešimai VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

"Neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo atvejus VMI nustato atrankos būdu vykdydamas rizikingų mokesčių mokėtojų kontrolę bei pagal kitų kontroliuojančių institucijų gautą informaciją ir pagal pasitikėjimo telefonu ar mobiliąja aplikacija "Pranešk" pateiktą informaciją. Asmenų pranešimai apie galbūt mokamus "vokelius" Klaipėdos AVMI pasitikėjimo linija gaunamų pranešimų sraute kasmet sudaro apie penktadalį", – paaiškino Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Klaipėdos apskrityje aktyviausi yra klaipėdiečiai.

Nemažai pranešimų VMI pasitikėjimo telefonu gaunama ir iš Klaipėdos rajono, Kretingos bei Šilutės rajonų. Be pranešimų apie atlyginimus "vokeliuose", mokesčių mokėtojai praneša apie galbūt neapskaitomas pajamas (apie 26 proc. visų pastaraisiais metais gautų pranešimų), kurios ir tampa "vokelių" mokėjimo šaltiniu; apie neregistruotos veiklos (22 proc.) bei nelegalaus darbo (8 proc.) atvejus.

Dalį gautos informacijos VMI panaudoja tikrindama rizikingas įmones.

Patikrinę Kretingos rajono konditerijos įmonę, mokesčių inspektoriai nustatė, jog įmonė nepateikė dalies pajamų už parduotą produkciją ir vien per kelis mėnesius darbuotojams išmokėjo apie 12 tūkst. litų neapskaityto darbo užmokesčio.

Kito patikrinimo metu pervežimo paslaugų įmonėje atskleista, jog darbuotojams "vokeliuose" išmokėta apie 18 tūkst. litų darbo užmokesčio, rasti įmonės juodosios buhalterijos duomenys.

"Gyventojai pasitikėjimo telefonu dažniausiai praneša apie galimus mokestinius pažeidimus gamybos ir prekybos, taip pat viešojo maitinimo bei apgyvendinimo, transporto bei taksi paslaugų sektoriuose. Padaugėjo pranešimų apie statybininkams "vokeliuose" mokamą neapskaitytą darbo užmokestį, statybose nelegaliai dirbančius ar vykdančius neregistruotą veiklą asmenis", – teigė G.Rimkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS