Žvaigždę niokojo po vaizdo kameromis | KaunoDiena.lt

ŽVAIGŽDĘ NIOKOJO PO VAIZDO KAMEROMIS

Sovietinių paminklų niokotojams – baudžiamoji byla. Jau porą savaičių pajūryje siaučia veikėjai, kurie visais įmanomais būdais barbariškai niokoja įvairiose vietose esančius paminklus. O štai kas Skulptūrų parke kūju talžė marmurinę amžinosios ugnies žvaigždę, gali paaiškėti peržiūrėjus vaizdo kameros įrašus.

Įveikė tik kampus

Pastarasis išpuolis prieš sovietinius reliktus užfiksuotas pirmadienį. Policijai praeivis pranešė, kad Antrojo pasaulinio karo sovietinių karių kapinėse nudaužyti penkiakampės žvaigždės kampai.

Pranešimą policija tądien gavo 14.45 val. Į įvykio vietą iškviesti policijos tyrėjai surinko medžiagą pagal Baudžiamojo kodekso 187 str. 1 d. Šis straipsnis numato, kad už svetimo turto sugadinimą ar sunaikinimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Uostamiesčio policija pranešė, kad Klaipėdos policijos komisariato pareigūnai aiškinasi visas įmanomas versijas, bus analizuojama vaizdo medžiaga, tikslinama žala ir kitos aplinkybės.

"Patinka ar nepatinka sovietinių laikų reliktai, tačiau tokių veiksmų nedera imtis. Žvaigždės formos amžinosios ugnies deglas yra Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių kapinėse. Ten yra žuvusių žmonių amžinojo poilsio vieta. Net jei sovietinis ženklas kam nors sukelia neigiamų minčių, ši vieta yra sakrali ir reikia ją gerbti", – kalbėjo Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė.

Rasa Bekėžienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Elgiasi kaip agresoriai

Raudono marmuro žvaigždę vandalai turėjo daužyti sunkiu daiktu, kokiu nors kūju ar kirviu. Vis dėlto įveikti tik pačios žvaigždės smailių galai. Visų akmens plokščių nepajėgta sutrupinti.

"Taip lieti pykčio nedera. Tokie vandalizmo aktai neatveda prie problemų sprendimo. Nutinka priešingai. Mes tokiais veiksmais parodome, kad esame tokie patys kaip agresoriai", – teigė R.Bekėžienė.

Taip lieti pykčio nedera.

Šiuo metu speciali savivaldybės ekspertų sudaryta grupė jau tyrinėja šio memorialo išlikimo galimybes, vertina meninę ir architektūrinę raišką.

To reikia dėl prasidėjusios Skulptūrų parko rekonstrukcijos. Dėl kilusių diskusijų, ar vertėtų išmontuoti šį memorialą, savivaldybė nusprendė skubotų žingsnių nedaryti, o sprendimo siūlymų paprašė paieškoti ekspertų grupės.

"Jie ir pasakys, kokią reikšmę visuomenei turi šis memorialas. O požiūrį ir palaikymą Ukrainai reikėtų rodyti ne kūju rankose ar provokacijomis. Tai duoda daug žalos. Provokacijos gali atsisukti prieš mus pačius. O mes visi tikrai turime galimybių padėti ukrainiečiams, galime visą savo energiją išlieti geriems darbams", – kalbėjo R.Bekėžienė.

Išpuolių virtinė

Sekmadienį Palangoje užfiksuota, kad sovietinis obeliskas, esantis kurorto centre, buvo apjuostas Ukrainos vėliavomis, o ant tvoros buvo sukabintos nuotraukos su okupantų kraupius išpuolius patyrusios Bučos vaizdais.

Palangos savivaldybė ką tik apsisprendė išmontuoti šį paminklą. Planuojama rekonstruoti prezidento Jono Žemaičio paminklo aikštę sujungiant su sovietų karių kapaviete.

Kultūros vertybių registro duomenimis, sovietinių karių kapinėse Palangoje palaidoti 106 kariai, žuvę 1944-ųjų spalį Palangos apylinkėse vykusiuose mūšiuose su nacistinės Vokietijos kariuomene. O 1952-aisiais atsirado obeliskas su postamentu. Granito plokštėse iškaltos 106 žuvusiųjų pavardės bei kariniai laipsniai.

Sekmadienio pavakarę pastebėtas išterliotas paminklas Neringoje, Alksnynės gatvėje. Paaiškėjo, kad kažkas paminklą apmėtė stiklainiais su raudonos spalvos dažais. Ugniagesiams teko važiuoti plauti memorialo.

Balandžio 20-osios pavakare Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, pastebėta, kad paminklas, skirtas 16-ajai lietuviškai sovietų divizijai, išdažytas mėlynos ir geltonos spalvos dažais.

Dar po dviejų dienų, balandžio 22 d., apie 23 val. Palangoje, Vytauto gatvėje, pastebėta, kad kurorto centre stovintis paminklas sovietų kariams taip pat išdažytas mėlynos ir geltonos – Ukrainos vėliavos – spalvų dažais.

Aukštkiemių kaime esantį paminklą Klaipėdos rajono savivaldybė nusprendė demontuoti.

"Jis jau išmontuotas, nes nebuvo įteisintas, buvo pastatytas nelegaliai", – patikslino R.Bekėžienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

Partizanų istorija

tai ARKLIO pyzdos istorija.

Jei užkliuvo

įvairių tautybių II-ojo pasaulinio karo kariai išvaduotojai (tarp kurių ir ukrainiečiai buvo) tai kodėl negali užkliūt šlykščiai klastojama partizanu istorija?

tau, Palikite ramybėje Lietuvos partizanus!

Jelcinas paleido Baltijos šalis. Jis leido atsiskirti nuo sąjungos. Prie ko partizanai-banditai? Ar jau smegenys visai myžalu tavo užpiltos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS