Kitur brangina medžius | KaunoDiena.lt

KITUR BRANGINA MEDŽIUS

Praėjusią savaitę Zigmo atsiųstoje nuotraukoje buvo palyginta, kaip medžiais rūpinasi lietuviai ir vokiečiai.

Po to, kai "Kokteilis" suabejojo, ar tikrai visoje Vokietijoje ramstomi seni medžiai, šias abejones panoro išsklaidyti Dalia, patvirtinusi, kad šioje Vakarų Europos galingiausioje valstybėje iš tikrųjų taip yra. Ir, anot skaitytojos, ne tik Vokietijoje, bet ir kitose Senojo žemyno šalyse.

"Berlyne auga senutėlis ąžuolas Storoji Marija, kuriam beprotiškai daug metų, – pasakojo Dalia. – Medis yra priskiriamas prie Vokietijos sostinės įžymių objektų, jis – labai gerbiamas."

Moteris pasakojo, kad panašiai seni medžiai gerbiami ir Lenkijoje. Prie Gdansko yra Olivos parkas, kuriame yra net paminklas su informacine lenta senam nuvirtusiam medžiui.

"Teko gyventi Belgijoje, – prisiminė Dalia. – Atkreipiau dėmesį, kaip ten prižiūrimi medžiai. Suprantama, kuriuos reikia – tuos nupjauna, tačiau galingus, storus medžius paramsto, bando išsaugoti, kad gyventų, apjuosdami geležinėmis juostomis."

Ąžuolas – Berlyno įžymybė

Storoji Marija išdygo 1107 m. Tėgelio miške, netoli to paties pavadinimo pilies. Ąžuolui iš pradžių buvo suteiktas brolių Alexanderio ir Wilhelmo von Humboldtų, praleidusių jaunystę Tėgelio pilyje, vardas. Tvirtinama, kad medis yra senesnis nei Berlyno miestas.

Kaip parašyta informacinėje lentoje, ąžuolas yra apie 18,5 m, skersmuo krūtinės aukštyje – apie 190 cm. Lentoje skelbiama, kad tvirtuoliui 900 metų, tačiau dendrologai mano, kad jam kiek mažiau – 800. Tiksliai nustatyti amžių būtų galima per šerdį išgręžus skylę, tačiau tai nebus atlikta, nes vidus yra supuvęs ir metinių rievių nebėra.

Anot naujausios dendrologinės statistikos, Vokietijoje yra tik keli ąžuolai, kuriems yra daugiau nei aštuoni amžiai.

Česka (397 719; mes Stelmužės ąžuolu nė kiek ne prasčiau rūpinamės)

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nezabitauskas

Jo, tamstos taip branginami automobiliai daug pavojingesni už senus medžius. Kasdien avarijos, neretai su žmonių aukomis. Gal pradėkim nuo automobilių?

Jo

Kad azuolai branginami tai suprantu bet del kitu medziu tai kyla abejoniu kiek senu medziu uzgriuva namus.automobilius kelius ir tik del kazkokiu bereikalingu judejimu manau Medziu Lietuvoje net perdaug ir senus tikrai reikia ispjaut o jeigu tokie zalieji gamtos prisiris prie medzio tai juos ten dar reikia ir prirakint tegul gyvena prie medziu kol mastyt prades

SUSIJUSIOS NAUJIENOS