Plaukite rankas kruopščiai | KaunoDiena.lt

PLAUKITE RANKAS KRUOPŠČIAI

"Kokteilis" sulaukė nemalonios žinios. Neva mūsų vaikai nemoka plauti rankų.

Tačiau taip yra tikrai. Higienos specialistai pastebėjo, kad darželinukai rankas nusiplauna geriau, negu tai daro mokiniai mokyklose.

Tai turėtų nestebinti, nes auklėtojos darželiuose skiria didesnį dėmesį vaikų rankų higienai, moka juos sudominti dainelėmis, pasakojimais ir praktiniais užsiėmimais. O mokykloje tinkamam rankų plovimui skiriama mažiau laiko. Paaugę vaikai linkę labiau skubėti ir dažnai rankas nusiplauti pamiršta.

Anot medikų, 51 proc. bakterijų, sukeliančių ligas bei infekcijas, gali būti nuplaunamos nuo rankų tinkamai naudojant dvi svarbiausias higienos priemones – muilą ir vandenį. Rodos, nėra nieko paprasčiau, tačiau svarbu tai daryti tinkamai. O jaunoji karta kažkur lekia, skuba, todėl pritrūksta kruopštumo, atidumo.

Ekspertai negąsdina, o primena, kad bakterijos ir virusai gali tykoti ir ant higienos priemonių paviršių, ypač tada, jei muilas paliekamas drėgnose muilinėse. Tokios muilinės puiki terpė  virusams daugintis. Naudojant muilą iš nešvarios muilinės, galima pernešti bakterijas tiesiai ant rankų, tiesa, jos nuplaunamos, tačiau tai yra puikus "apsikeitimo" bakterijomis pavyzdys.

Bakteriologinius tyrimus atliekantys atstovai "Kokteiliui" tvirtino, kad vanduo, nenaudojant muilo, gali tik iš dalies pašalinti ant rankų esančias bakterijas.

Pasižvalgius po pasaulį

Kiekvienas žmogus, sukūręs ką nors nauja, gali savo išradimą užregistruoti patentų biure. Nieko keista, kad tarp daugybės nepaprastai naudingų išradimų atsiranda ir keli visiškai mums nesuprantami. Pagal Didžiosios Britanijos standartus išradimai žymimi specialiu kodu.

Štai GB2272154 išradimas: kopėtėlės, padedančios vorams išlipti iš vonios. Jos pagamintos iš plonos latekso juostelės ir pritvirtinamos prie vonios vidaus. Pasak autoriaus, vorai, įkritę į vonią, patys susiras kopėtėles ir sėkmingai jomis išsigelbės.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS