Tausokime sąnarius | KaunoDiena.lt

TAUSOKIME SĄNARIUS

Retas vyresnio amžius žmogus nesiskundžia sąnariais. Jų ilgaamžiškumą lemia visavertė, sveika mityba, gyvenimo būdas ir įpročiai.

Tad norėdami ilgus metus judėti nevaržomai, turime rūpintis savo kūno "šarnyrais".

Dietologai neigia mitą, kad reikėtų valgyti daugiau šaltienos ar želės produktų. Mokslinių įrodymų apie šių maisto produktų įtaką sąnariams nėra.

"Nelaukite. Kol nekankina lėtinių sąnarių skausmai, valgykite laiku, tinkamomis porcijomis kuo įvairesnį maistą", – ragina medikai.

Dažno lietuvio racione vis dar vyrauja kaloringi, labiau riebūs, cukraus prisotinti produktai, kurie yra mažiau turtingi vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tai nėra gerai sveikatai.

"Racione turi būti pakankamas kiekis daržovių ir vaisių. Jų reikėtų valgyti kasdien: daržovių – apie 500 g, vaisių – bent apie 300 g", – prašo dietologai.

Kita produktų grupė, kuri dėl sąnarių turi būti ant stalo, – maistas, turintis daug skaidulų. Geriausias variantas – kruopos. Svarbiausia, kad būtų viso grūdo, nerafinuotos. Jų turėtų būti valgoma kasdien ar bent kas antrą dieną. Nepamiršti reikėtų ir ankštinių daržovių: sojų, lęšių, avinžirnių.

Dar reikia rinktis maistą, turtingą omega 3 ir omega 6 rūgščių. Tai – riebesnės žuvys, įvairios jūros gėrybės, taip pat žuvų taukai, linų sėmenų ir alyvuogių aliejus.

Vaikščiokite. Ir kuo daugiau

"Aktyvumas" – tai ne žodžio "treniruotė" sinonimas. Fizinis aktyvumas yra paprastas vaikščiojimas ar važiavimas dviračiu, plaukiojimas ar kitoks aktyvus laisvalaikio leidimas. Vidutinės fizinės veiklos metu padažnėja kvėpavimas ir širdies plakimas, o kūnas išskiria papildomą šilumą.

Linksmieji tirščiai

Kai bosas manęs paklausė, kuris iš mūsų kvailys: "Aš ar tu?", atsakiau, kad sklinda kalbos, jog jis į darbą nepriima kvailų žmonių.

Česka (397 719; pradėjau tausoti sąnarius – nustojau bėgioti be reikalo)

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

AK

Viskas teisingai parašyta. Vietoje bėgiojimo - dviratis, vaikščiojimas, pageidautina spartus. Ir viskas bus gerai.

Anonimas

Užsikruškit su savo paistalais, šūdspertai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS