Kalvarijos zoologijos sode tigras nukando moteriai pirštą | KaunoDiena.lt

KALVARIJOS ZOOLOGIJOS SODE TIGRAS NUKANDO MOTERIAI PIRŠTĄ

Kalvarijos savivaldybėje įsikūrusiame privačiame zoologijos sode nukentėjo žmogus.

Pirminiais duomenimis, penktadienio vakarą įstaigai vadovaujanti direktorė neteko piršto.

Šaltinių teigiu, moteris buvo išgabenta į Kauno klinikas. Medikai skubėjo suteikti nukentėjusiajai pagalbą.

Zoologijos sodui vadovauja Irma Vasiliauskienė. Viešojoje erdvėje minima, jog nuo tigro galėjo nukentėti ši moteris.

Šaltinių teigimu, nelaimė nutiko, kai įstaigos vadovė vėlyvą vakarą nuėjo patikrinti laukinio gyvūno narvo. Tigras nakčiai uždaromas atskirame, uždarame aptvare.

Kaip nutiko nelaimė, kol kas nežino net direktorės artimieji. Moterį po incidento skubiai į Kauno klinikas išvežus greitosios medicininės pagalbos ekipažui, žinia apie sužalojimą pasiekė I.Vasiliauskienės vyrą Klaipėdos rajone įsikūrusio privataus zoologijos sodo įkūrėją Edvardą Legecką.

Vyras skubiai išvyko į klinikas, tačiau kol kas žinių apie nelaimę vyras neteikia, mobiliuoju telefonu neatsiliepia.

Šeimininkę sužalojo suaugęs gyvūnas

Pirminiais duomenimis, zoologijos sodo šeimininkę sužalojo suaugęs tigras. Nors įstaiga šiuo metu turi kelis neseniai gimusius baltuosius tigriukus, kuriuos dažniausia visą parą prižiūri įstaigos darbuotojai. Neretai plėšrūnų mažyliai auga darbuotojų namuose.

Visuomenei šie augintiniai Kalvarijos zoologijos sode pristatyti visiškai neseniai, nuo birželio pabaigos lankytojai įleidžiami į atskirą aptvarą, kur net ir vaikai gali paglostyti mažylius.

Tokia pati pramoga lankytojams siūlomas ir Klaipėdos rajone įsikūrusiame zoologijos sode. Tačiau čia pritaikytos ypatingos saugumo priemonės. Plėšrūnų narvai įrengti taip, jog nuo lankytojų žvėrys būtų atskirti dvejomis grotomis.

Įstaigos darbuotojai portalui yra pasakoję, kaip maitinami kai kurie gyvūnai. Drąsiau darbuotojai elgiasi tik su šiame sode gimusiais ir čia užaugusiais gyvūnais, o štai atvežti, ar pavojingesni gyvūnai šeriami yra tik tuomet, kai žvėrys prieš tai uždaromi atskirame narve, maistą paliekant tuščiame aptvare.

Zoologijos sodas įsikūręs Trakėnų kaime, kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai. Parkas įkurtas 2008 m. liepos 26 d.

Parke apgyvendinti egzotiniai gyvūnai: guanakai, Kamerūno avys ir ožkos, Jokūbo avys, poniai, snieginiai, kalnų, Sibiro ožiai, lamos, šernai, asilai, muflonai, zebrai, danieliai, dėmėtieji, taurieji, Dovydo elniai, kupranugariai, škotiškos karvės, dygliatriušiai, karpuočiai, pekariai, Vietnamo, mini kiaulės, jūros kiaulytės, nutrijos, paprastieji ir ilganosiai meškėnai, beždžionės, dėmėtieji skunkai, dėmėtosios genetos, vilkai ir sodo karalius liūtas. Tarp daugybės žinduolių eksponuojami ir paukščiai: stručiai, povai, fazanai, vištos, balandžiai, papūgos, pilkosios gervės ir daugybė vandens paukščių.

Tigro likimas kol kas neaiškus

Pranešimas Marijampolės policijos komisariatą penktadienio vakarą pasiekė 22 val. 49 min. Pareigūnai tikina gavę žinią, jog tigras apdraskė ranką. Tuomet dar nežinota, kas nutiko iš tiesų. Teritorinio komisariato atstovas Renatas Siaurusaitis patvirtino, jog policija pradėjo tyrimą aplinkybių patikslinimui.

Kol kas nėra aišku, koks likimas laukia šeimininkę užpuolusio tigro. Po incidento įstaigą turėtų patikrinti ir gyvūnų laikymo sąlygas įvertinti aplinkos apsaugos inspektoriai.

Tačiau Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Jonas Lažauninkas tikino, jog net nieko nežino apie incidentą zoologijos sode.

„Taip, lyg ir mes turėtume tikrinti. Nesame informuoti. Galbūt būdraujančiam pareigūnui pranešė? Bet šią savaitę pas mus net nėra tokio“, – rankomis skėsčiojo inspekcijos viršininkas.

Jei būtų nukentėjęs lankytojas, būtų visai kitas reikalas. Vienareikšmiškai sakytume, jog situacija yra bloga.

Kalvarijos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Žydrūnas Micka taip pat aiškino nieko nežinantis, apie tigrą nieko negirdėjęs. O su budinčiu pareigūnu žurnalistams pasiūlė susisiekti telefonu 112.

Aplinkos apsaugos departamento direktorės pavaduotojas Vaidas Gricius portalą informavo, jog aplinkos apsaugos inspektoriai privalės tikrinti zoologijos sodą.

„Reikės pasiaiškinti įvykio aplinkybes. Kol kas jokios informacijos nesame gavę. Jei jau įvyko toks įvykis, galima daryti prielaidą, jog aplinkosaugos reikalavimų galėjo būti nesilaikoma. Bet yra vienas niuansas, kurį pavyks smulkiau išsiaiškinti tik antradienį. Panašu, jog nuo gyvūno nukentėjo zoologijos sodo savininkė. Tai yra svarbi aplinkybė. Jei būtų nukentėjęs lankytojas, būtų visai kitas reikalas. Vienareikšmiškai sakytume, jog situacija yra bloga“, – tikino departamento direktorės pavaduotojas.

V. Griciaus teigimu, prižiūrinti laukinius žvėris yra numatyti tam tikri reikalavimai.

„Nukentėjo pati įstaigos vadovė. Tačiau net ir gyvūnų šėrimui ir priežiūrai yra nustatyti tam tikri reikalavimai. Kai paaiškės kaip tai vyko, kokiomis sąlygomis buvo laikomas gyvūnas, ar buvo laikomasi procedūrų valant narvą, tuomet ir bus aišku kaip reikės įvertinti šį įvykį. Tačiau įvykis nutiko su žmogumi, vadinasi ir policija tirs aplinkybes. Yra sveikatos sutrikdymas. Mes, pagal savo kompetencijos apimtis, vertinsime gyvūno priežiūros ir laikymo sąlygas. Teks pasiaiškinti, ar pati įstaigos vadovė laikėsi šių reikalavimų. Jei bus nustatytos nors menkiausios pažeidimų aplinkybės, mes savo ruožtu pradėsime savo tyrimą“, – situaciją komentavo V.Gricius.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Kopustas.

Ot nereikia kaisiot pirstu kur nereikia, geriau jau tada pirsta i sikna susikiskite kita karta ir tikrai pirstas isliks sveikas bei nepazeistas.

Bele

Jūs kokio žemo intelekto net graudu. Visi tie zoo sodai ar privatūs ar ne dėl jūsų dolbojobų pramogos laikomi, o čia myžat visi nors visi savo vaikus vedat graudu, bent nemyškit čia kai patys perkat bilietus ir einay

mjk

tai tie nu ir valgyt nori-va ir atsikando....sert reik nors kartais........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS