Lietuvoje – pirmasis šiemet stabligės atvejis: mirė šiltnamyje dirbusi moteris | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE – PIRMASIS ŠIEMET STABLIGĖS ATVEJIS: MIRĖ ŠILTNAMYJE DIRBUSI MOTERIS

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje užregistruotas pirmasis šiemet susirgimo stablige ir mirties nuo šios ligos atvejis. Mirė moteris, kuri stablige užsikrėtė susižalojusi dirbdama šiltnamyje.

Lietuvoje 2015 m. ir 2016 m. registruota po 2 stabligės atvejus (sergamumo rodiklis 0,07 atv./100 tūkst. gyv.). 2017 m. registruoti 3 stabligės atvejai (sergamumo rodiklis 0,1 atv./100 tūkst. gyv.), iš jų vienas – mirties. Dauguma sirgusiųjų buvo vyresni nei 60 m. ir neskiepyti asmenys.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą vyresni nei 26 m. amžiaus asmenys nuo stabligės gali pasiskiepyti  nemokamai. Lietuvoje suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos. Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Persirgus stablige ir pasveikus patikimas apsauginis imunitetas nesusiformuoja, todėl vienintelė efektyvi prevencijos priemonė – skiepai. Kaip rašoma ULAC pranešime, vakcina yra veiksminga ir saugi. Lietuvoje nuo stabligės skiepijami 2,4,6 mėn. kūdikiai, sustiprinančiomis vakcinos dozės skiriamos 1,5 metų, 6 – 7 metų ir 15 – 16 metų vaikams. Žmogui suaugus skiepus reikia kartoti kas 5 – 10 metų tam, kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos.

Stabligė reta, tačiau labai sunki infekcinė liga, neretai pasibaigianti mirtimi, kurią sukelia stabligės bakterijos Clostridium tetani gaminamas specifinis egzotoksinas, pažeidžiantis nervų sistemą ir sukeliantis stiprius raumenų spazmus.

Dirvožemis – pagrindinis stabligės sukėlėjų rezervuaras. Užsikrečiama, kuomet sukėlėjo sporos patenka į organizmą per žaizdą ir esant anaerobinėms sąlygoms virsta vegetacinėmis formomis Ypač pavojinga užteršti žaizdas sodo, daržo, ganyklų žeme. Sukėlėjas gali patekti ir per nušalusius, nudegusius audinius, gyvūnų įkandimus. Nuo ligonio stablige neužsikrečiama.

Nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų pasireiškimo gali praeiti nuo vienos dienos iki mėnesio ar net kelių mėnesių. Dažniausiai praeina 7 dienos. Pirmieji ligos požymiai yra trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje, tokie trūkčiojimai gali trukti iki kelių savaičių. Tačiau stabligės toksinui pasiekus centrinę nervų sistemą, raumenų spazmai per 1-2 dienas gali išplisti po visą kūną. Spazmai tampa labai skausmingi, jų trukmė nuo kelių sekundžių iki kelių minučių.

Didesnę riziką susirgti stablige turi asmenys niekada nevakcinuoti dėl stabligės ir tie, kurie buvo skiepyti, bet negavo viso vakcinacijos kurso ar po paskutinio skiepo praėjo daugiau kaip 10 metų. Žemės ūkyje dirbantys asmenys, taip pat vyresni žmonės, nes jų tiek bendras imunitetas, tiek imunitetas prieš stabligę gali būti susilpnėjęs, bei švirkščiamųjų narkotikų vartotojai.

Plačiau apie stabligę skaitykite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS