Žiemos pinklės – ne tik žvejams: kaip išsigelbėti įlūžus į eketę | KaunoDiena.lt

ŽIEMOS PINKLĖS – NE TIK ŽVEJAMS: KAIP IŠSIGELBĖTI ĮLŪŽUS Į EKETĘ

  • 2

Ką daryti įlūžus į eketę arba kaip išgelbėti įlūžusį žmogų, LNK reportaže patarimų davė Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Praktinio parengimo skyriaus vyriausiasis specialistas Kristijonas Pinskus.

– Ką daryti ir ko nedaryti įlūžus į eketę, kaip reikėtų elgtis?

– Pirmiausia, reikėtų nepulti į paniką, nes iš pradžių šaltas vanduo sukelia šoką, ima trūkti oro (trinka kvėpavimas). Tad svarbu nusiraminti, giliai įkvėpti ir pasistengti išlipti iš eketės kuo greičiau, nes vanduo skverbiasi į drabužius, jie sunkėja ir traukia gilyn. Ypač džinsai, nes sušlapę jie prilimpa ir apsunkina judesius. Drabužiai, pasiūti iš specialios neperšlampamos, šalčiui, drėgmei, vėjui atsparios ar kitos medžiagos, pvz., gortekso (specialus pluoštas, angl. „Gore-Tex“), laikinai suteikia teigiamo judrumo. Tiesa, paskui, kai oras išgaruoja, peršlampa, susitraukia ir kokie 10–15 kg tave traukia į dugną.

Keliame kojas, keliame rankas. Jokiu būdu nesistojame ant ledo, o ridenamės, ropojame ar šliaužiame iki saugios vietos, kuo toliau nuo eketės. Svarbu viską atlikti ramiai ir greitai, nes turime tik apie 30 minučių, kol visiškai sušalsime ir nebegalėsime nieko padaryti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Pademonstravote vieną iš būdų, kaip saugiai išlipti iš eketės. Bet yra ir kitų?

– Taip. Galima – ir nugara. Galima pasinaudoti ir ledo smaigais, kuriuos privaloma turėti kiekvienam esančiam ant ledo. Dar noriu priminti visiems, kad ant ledo nėra saugios vietos. Netgi jei negilu, arti kranto, gali ir povandeninių srovių būti, duobių, augalų, į kuriuos lengva įsipainioti. Prie kranto, kur auga daug augalų, ledas visada būna plonesnis, lengva įlūžti. Tad išlipus iš eketės net arti kranto nereikėtų stotis ant ledo, tik išlipus ant kranto.

– Gal galite parodyti, kaip ropštis iš vandens nugara? Kuo jis skiriasi nuo prieš tai demonstruoto?

– Priekyje mes turime kišenių, kitų dalykų, kurie bandant lipti iš eketės gali užsikabinti ir trukdyti, apsunkinti judesius. Ant nugaros mes nieko neturime (nebent žvejys kokią kuprinę, kas jam tokiu atveju irgi gali sukliudyti), geresni atsispyrimo taškai, todėl gerokai lengviau išsiropšti iš eketės.

– Ypač dažnai įlūžta žvejai, kuriems privaloma turėti ledo smaigus. Kaip išlipti iš eketės pasinaudojant jais?

– Didžiausia klaida, kad smaigų virvė dedama ant kaklo. Įkritus į vandenį, ji dažnai ima rangytis, apsivynioja ir panikuojantis žmogus, mėgindamas sugraibyti smaigus, gali pasismaugti. Rekomenduoju, kad tie smaigai būtų iš vidinės rankovės pusės nuleisti palei ranką, kaip kad seniau vaikams pirštines tėvai tvirtindavo prie gumos. Taip ir saugiau, nes smaigų virvė neapsivynios aplink kaklą, be to, jie visada bus parengties pozicijoje. Principas paprastas – smeigiame ir prisitraukiame, smeigiame ir vėl prisitraukiame kaire-dešine, kaire- dešine.

Ledo storis turėtų būti ne mažiau kaip 7 cm. Tada ant ledo galima lipti.

 

Dažniausiai žvejai nenusiperka tokių mandrų ir brangių priemonių. Tiesiog kai kurie pasiima paprastą vinį ir kt.

Koks ledo storis gali išlaikyti suaugusį žmogų, komentavo Praktinio parengimo skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Amšiejus.

– Koks ledo storis gali išlaikyti suaugusį žmogų?

– Ledo storis turėtų būti ne mažiau kaip 7 cm. Tada ant ledo galima lipti. O žmonių grupei – mažiausiai 12 cm. O jeigu ledas plonesnis, svarbu laikytis 5 m atstumo tarp žmonių. 

– Kaip ilgai įkritęs į šaltą vandenį žmogus gali išlikti gyvybingas, nesušalęs?

– Tai labai individualu. Teoriškai 7–10 minučių. Tos 7 minutės yra auksinės, kai žmogus dar gali išsigelbėti. Paskui sustingsta raumenys, nervai. Jeigu jam paduosime kažkokią lazdą ar mesime kitą gelbėjimo priemonę, jis jos nepaims, nes negalės valdyti rankų.

– Ką daryti pamačius į eketę įlūžusį žmogų?

– Pirmiausiai skambinti 112. Iškvietus pagalbą, svarbu įvertinti situaciją ir stengtis gelbėti nuo kranto. Arba nuo tiltelio, liepto. Galima naudoti po ranka esančias priemones: šaką, diržą, šaliką, striukę. Ją paduoti reikia iš kuo didesnio, kiek įmanoma, atstumo. Traukiant žmogų labai svarbu trauktis ir pačiam, kad viename taške nebūtų susikoncentravęs svoris. Antraip didėja rizika įlūžti ir pačiam gelbėjančiajam.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jei jau

"turejai proto" iluzti,tai ar verta gelbetis? Dar padauginsi tokiu pat,neduok Dieve!

Atvejis Mąsčio ežere

Laiko tikrai yra labai mažai. Važiuodamas pačiūžomis atsidūriau eketėj, ledo storis apie 2cm. Iki storo ledo apie 3-4 m. Padėjo tik vienas būdas: atsigulus horizontaliai vandenyje, rankomis švelniai stumti ledą sau po krūtine ir dirbti kojomis lyg plauktumėt "krauliu". Kitaip ant plono ledo neužsiruopšit.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS