Ginčo dėl patekimo prie tvenkinio Šiaulių rajone imasi teismas | KaunoDiena.lt

GINČO DĖL PATEKIMO PRIE TVENKINIO ŠIAULIŲ RAJONE IMASI TEISMAS

  • 2

Šiaulių apygardos Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl kelio servituto nustatymo Šiaulių rajono Ginkūnų gyvenvietėje.

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, ginčas kilo, daliai gyvenvietės gyventojų įrengus užtvarus, apribojančius galimybę tiek kitiems gyventojams patekti į Ginkūnus, tiek norintiesiems apsilankyti prie čia esančio Švedės tvenkinio. Prokuratūra siekia, kad šie užtvarai būtų atverti.

Praėjusių metų lapkritį prokurorai gavo gyventojų skundą, kad gyvenvietės Švedės bendruomenė dvejose gatvėse prieš kelerius metus pastatė užtvarus, taip neleisdami gyventojams patekti prie Švedės tvenkinio. Gyvenamajame kvartale statomi tokie pat užtvarai, nors Šiaulių rajono savivaldybės Saugaus eismo komisija užtvarams statyti nepritarė.

Prokuratūroje gauta ir daugiau skundų, kad dėl statomų vartų ir užtvarų ne tik automobiliams, bet ir pėstiesiems – žvejams, sportuojantiems asmenims, mamoms su vežimėliais, vaikams – nebėra galimybės patekti prie tvenkinio.

Apribojamas pagalbos, apsaugos tarnybų atvykimas tiek į Švedės bendruomenę, tiek į Ginkūnų sodo bendriją.

Prokuratūra nustatė, kad prieš dešimt metų beveik 12 hektarų žemės sklype, priklausančiame dviem įmonėms, detaliuoju planu suformuotas kvartalas mažaaukštei gyvenamajai statybai – Švedės kvartalui.

Įmonė sklypus pardavė fiziniams asmenims, jie šiuo metu statosi arba jau yra pasistatę gyvenamuosius namus.

2011 ir 2014 metais pakoreguotas sklypo detalusis planas. Nors plano sprendiniuose buvo numatytas kelio servitutas – teisė važiuoti keliu transporto priemonėms, tačiau jis įregistruotas nebuvo. Tai reiškia, kad žmonės iki įsigytų savo žemės sklypų patekdavo privačia įmonėms priklausančia žeme.

Tik praėjusiais metais sklypai, skirti susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų statybai, buvo parduoti susikūrusiai Švedės bendruomenei. Sutartimi nustatyti servitutai – tiesti, aptarnauti, naudoti požemines, antžemines komunikacijas ir kelio servitutas. Sutartyje nurodoma, kad kelio servitutu gali naudotis Švedės bendruomenė ir jos nariai.

Tačiau bendruomenei iš 92 žemės sklypų savininkų priklauso tik 33 žemės sklypų savininkai.

Likusieji 59 žemės sklypų savininkai nėra bendruomenės nariai, todėl jie negali naudotis Švedės bendruomenei priklausančiu turtu – keliu.

Bendruomenei pastačius užtvarus ir vartus, ne bendruomenės nariai tapo izoliuoti nuo savo namų. Žmonės, norintys patekti į savo sklypus, turės susimokėti bendruomenei už vartų ar užtvarų raktus, skelbia prokuratūra.

Prokuratūros nuomone, tiek tinkamam gyvenamojo namo eksploatavimui, tiek ir žemės sklypo naudojimui turi būti užtikrinta galimybė patekti į žemės sklypą, atsivežti įvairius daiktus, jį remontuoti. Prie namo turi patekti komunalines paslaugas teikiančių įmonių, greitosios pagalbos automobiliai, gaisrinės mašinos, statybines medžiagas, techniką atvežančios transporto priemonės.

Prie Švedės tvenkinio šalia kvartalo yra suformuotas rekreacinės teritorijos žemės sklypas, jis skirtas poilsiui, sportui, sveikatingumui stiprinti.

Švedės kvartalo gale yra aikštelė gaisrinėms mašinoms privažiuoti prie vandens telkinio, todėl siekiant užtikrinti viso Ginkūnų kaimo gyventojų teisę į gaisrinės pagalbos suteikimą, ji privalo būti pasiekiama.

Prokurorai siekia, kad būtų atidaryti kelio užtvarai, įrengti ties Miglos–Žvejų ir Rytinės–Žvejų gatvių sankirtomis, bei neuždaryti elektriniai kelio užtvarai ties Tvenkinio–Miglos ir Tvenkinio–Rytinės gatvių sankirtomis.

Taip pat prašoma nustatyti šešiems žemės sklypams (kelio vietoje) neterminuotą neatlygintiną kelio servitutą, suteikiantį teisę važiuoti transporto priemonėmis, naudotis pėsčiųjų taku privažiuoti ar prieiti prie kvartale esančių žemės sklypų bei prie rekreacinės teritorijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

KET III dalies 11 punktas.

st

O taip....Lietuvias esame mes gime....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS