Kybartų muitininkų rankose – 2 mln. eurų baltarusiškų cigarečių siunta | KaunoDiena.lt

KYBARTŲ MUITININKŲ RANKOSE – 2 MLN. EURŲ BALTARUSIŠKŲ CIGAREČIŲ SIUNTA

  • 1

Kybartuose muitininkai sulaikė daugiau nei 2 mln. eurų vertės baltarusiškų kontrabandinių cigarečių siuntą.

Tai didžiausias kontrabandinių cigarečių krovinys šiemet sulaikytas Lietuvos muitinėje, skelbia Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT).

Pareigūnai pastebi, kad pastaraisiais metais daugėja baltarusiškų cigarečių kontrabandos iš Rusijos Karaliaučiaus srities. Ši tendencija pasitvirtino ir vasario 1 dieną, penktadienį, kai Kybartų kelio poste įkliuvo vilkikas, vežęs 675 tūkst. pakelių rūkalų.

Daugiau nei 2 mln. eurų vertės cigaretės buvo paslėptos tarp oficialiai gabento tamprios pakavimo plėvelės krovinio.

Penktadienį, apie 11 val., į Kybartų kelio postą krovininiu vilkiku MAN  atvažiavęs Rusijos pilietis D. S. muitinės pareigūnams deklaravo ketinantis tranzitu per Lietuvą į Rusiją gabenti tamprios pakavimo plėvelės ritinius.

Tačiau muitininkams krovinys sukėlė įtarimų: iš pateiktų dokumentų buvo matyti, jog plėvelės siuntėjas ir gavėjas yra viena ir ta pati įmonė.

Patikrinus mašiną mobiliąja rentgeno kontrolės sistema, paaiškėjo, kad legalus krovinys – puspriekabės gale sukrauti plėvelės ritiniai – tėra priedanga didžiulei cigarečių kontrabandai.

Pirminiais duomenimis, vilkiku į Lietuvą mėginta įvežti 675 tūkst. pakelių nelegalių baltarusiškų cigarečių „Fest“ ir „NZ Gold“. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 2 mln. 146 tūkst. eurų.

MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos, jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra.

Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas, sekmadienį Kauno apylinkės teismo sprendimu D. S. paskirta kardomoji priemonė – suėmimas dviem mėnesiams.

Pasak MKT, ši kontrabandos siunta labai primena pernai rugsėjo 7 dieną, taip pat Kybartuose sulaikytą beveik identišką (taip pat 675 tūkst. pakelių, 2 mln. eurų vertės) baltarusiškų cigarečių kontrabandos siuntą. Tuomet nelegalūs rūkalai slėpti tarp skiedrų plokščių.

Muitinės pareigūnai jau pernai pastebėjo, kad Rusijoje pabrangus cigaretėms, beveik nebesusiduriama su rusiškų cigarečių kontrabanda iš Karaliaučiaus, tačiau pradėta didesniais kiekiais gabenti baltarusiškus rūkalus.

2017 metais pasienyje su Rusija tebuvo sulaikytas vos 1 proc. (1,17 mln. vnt.) bendro Lietuvoje sulaikytų kontrabandinių cigarečių kiekio.

Tačiau pernai šis skaičius jau pasiekė 11 proc. (13 mln. 500 tūkst. vnt.).

Šiemet, praėjus vos vienam metų mėnesiui, muitinės pareigūnai pasienyje su Rusijos Karaliaučiaus sritimi jau yra sulaikę tiek pat (13 mln. 500 tūkst. vnt.) cigarečių, kiek pernai sulaikė per visus metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tai negi važiavo už 'stogą' nesusimokėję?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS