Po sprendimo jurbarkietės skriaudikui ragina ir toliau pasitikėti teismais | KaunoDiena.lt

PO SPRENDIMO JURBARKIETĖS SKRIAUDIKUI RAGINA IR TOLIAU PASITIKĖTI TEISMAIS

Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas po teismo sprendimo dėl bausmės jurbarkietę sumušusiam, išžaginti pasikėsinusiam vaikinui ragina pasitikėti teismų sistema ir pabrėžia, kad teismo sprendimą gali peržiūrėti tik aukštesnis teismas.

„Tik aukštesnės instancijos teismas, nagrinėdamas apeliacinį ar kasacinį skundą, gali pakeisti ar panaikinti žemesnės instancijos teismo procesinį sprendimą. Iniciatyvos teisę reikalauti peržiūrėti bet kurį procesinį teismo sprendimą turi tik byloje dalyvaujantys asmenys“, – trečiadienį paskelbtame atvirame kreipimesi rašo A. Valantinas.

„Kitoks teismo sprendimų kontrolės sistemos veikimas sudarytų sąlygas daryti neleistiną poveikį konstitucinei teisėjo ir teismo nepriklausomumo apsaugai ar galėtų pažeisti asmens teisę į sąžiningą ir teisingą teismą“, – pabrėžė jis.

A. Valantinas / A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Teismų sistema visuomenės nepasitenkinimo ir kritikos sulaukė po to, kai nepilnametę jurbarkietę sumušusiam, išžaginti pasikėsinusiam vaikinui teismas skyrė  trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Tegul gėris ir blogis lieka ant teisingumo svarstyklių, o ne anoniminių komentarų paraštėse.

Po šio sprendimo paskelbta peticija, kurioje reikalaujama skirti vaikinui realią laisvės atėmimo bausmę. Peticiją internete jau pasirašė daugiau kaip 74,7 tūkst. žmonių.

A. Valantinas teigia suprantantis viešojoje erdvėje kilus susidomėjimą teismo nuosprendžiu rezonansinėje byloje ir gerbiantis visuomenės teisę kritikuoti sprendimus, tačiau ragina pasitikėti teismų sistema.

„Tegul gėris ir blogis lieka ant teisingumo svarstyklių, o ne anoniminių komentarų paraštėse. Tiesa ir teisingumas žengia koja kojon su neatskiriama teisinės valstybės dalimi – teismais. Nepriklausoma teismų sistema – esminis žmogaus teisių garantas“, – rašo jis.

A. Valantinas taip pat pabrėžia, jog baudžiamąsias bylas nagrinėjantiems teisėjams kasdien tenka spręsti sudėtingus ir neigiamų emocijų pilnus žmonių tarpusavio konfliktus ir spręsti, kas iš jų yra teisus.

Pasak jo, teisėjai turi išspręsti net ir pačias sudėtingiausias ir morališkai sunkiausias bylas, veikti pagal įstatymą ir būti nešališki.

„Tai procesiniai įpareigojimai, kurių laikymuisi kiekvienas teisėjas pasirengęs, tačiau nepasirengęs – nepagrįstoms žmonių abejonėms, paniekai ar persekiojimui“, – pabrėžė A. Valantinas.

Visuomenės pasipiktinimo sulaukęs teismo sprendimas vėliau socialiniuose tinkluose ne kartą gretintas su byla, kurioje už mažiau nei gramo marihuanos pardavimą skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Anksčiau taip pat piktintasi, jog merginos sužalojimas byloje vertintas kaip nesunkus, nors jai dviejose vietose sulaužytas žandikaulis ir išmuštas dantis, ji ilgai negalėjo kramtyti.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius po šio teismo sprendimo pranešė inicijuosiantis Sveikatos sutrikdymo masto nustatymo taisyklių keitimą, peržiūrint skirtingų sužalojimų traktavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (52)

Audrius

Ka toks GYVULIS supras, kastruoti, kad visa gyvenima jaustu, narkotikų prisiryjes, taisunkinti aplynkybe.Ar Ekspertai kysininkai Toki atvejai Auksiausis Teismas ivertyna. Jei jis darnepaveiktas.

ALGIS

Ir kaip Marijos žemė tokius teisėjus nešioja , iki ko dagyvenom , kai už šuns sužalojimą skiriamos DAUD GRIEŽTESNĖS BAUSMĖS ,apie jokį psitikėjimą teisėsauga negalima nė kalbėti .

Nijole

Kiek pamenu,net PREZIDENTAS žadejo,kad mergaitės skriaudikas neišsisuks,bet panašu, kad ne...Kur JŪS Prezidente.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS