Skandalas: Rokiškio rajono slaugos namuose įtariamas neteisėtas globotinių varžymas | KaunoDiena.lt

SKANDALAS: ROKIŠKIO RAJONO SLAUGOS NAMUOSE ĮTARIAMAS NETEISĖTAS GLOBOTINIŲ VARŽYMAS

Rokiškio rajone esančiuose Skemų socialinės globos namuose įtariamas neteisėtas globotinių varžymas, nustatyti kiti žmogaus teisių pažeidimai, BNS sakė Seimo kontrolierių įstaigos  Žmogaus teisių biuro vadovas.

„Mes manome, kad yra žymiai daugiau problemų. Taip, jie už grotų laikė vieną žmogų, bet toje patalpoje, kur už grotų buvo žmogus, toje pačioje patalpoje buvo dar du žmonės. Jie buvo ne už grotų, bet vis tiek užrakinti, kur durys be rankenų“, – BNS sakė Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius.

Ši patalpa, pasak jo, buvo už dar vienų durų, ten sudėtinga patekti, o pas globotinius neįrengta joks pagalbos iškvietimo mechanizmas.

Tačiau, biuro vadovo teigimu, nustatyta ir daugiau atvejų, kurie gali būti laikomi žmogaus teisių pažeidimais.

„Yra problema, kad nelabai pavyksta mums sutarti, išsiaiškinti su direktoriumi“, – sakė jis.

V. Valentinavičiaus teigimu, tikrinimai vis dar vyksta, laukiama atvykstančių įstaigos steigėjo – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos – atstovų.

Jo duomenimis, šiuose globos namuose prižiūrimi psichinių sutrikimų turintys asmenys. Juose globojama 360 asmenų, manoma, kad netinkamai prižiūrėti galėjo būti daugiau nei pusė.

„Tie dalykai, kokius aptikome, neturėtų būti: turėtų būti analizuojama situacija iš esmės, žiūrima jų socialinės priežiūros, sveikatos priežiūros klausimai. Sakykim, rankų, dantų protezavimo: kai 20 metų, pavyzdžiui, žmogus be dantų ir nėra jokio gydytojo įrašo, kad turėtų protezuoti tuos dantis“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

Direktorius nušalinamas

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė BNS sakė, kad paaiškėjus šiai situacijai nuo pareigų nušalinamas įstaigos vadovas, jo atžvilgiu atliekamas patikrinimas.

„Mes pradėjome patikrinimą direktoriaus atžvilgiu, direktorius bus laikinai nušalintas nuo pareigų“, – sakė ji.

Į Rokiškio rajoną išvyko Socialinių paslaugų priežiūros departamento specialistai, kurie surinks duomenis ir įvertins situaciją įstaigoje.

Situacija yra tikrai skandalinga ir netoleruojama.

Pasak ministerijos atstovės, paaiškėjusi situacija yra skandalinga.

„Situacija yra tikrai skandalinga ir netoleruojama. Suprantame, kad rūpintis agresijos netramdančiais globotiniais gali būti sunku ir tai tikrai sudėtingos situacijos, bet grotų įrengimas gyvenamojoje patalpoje jis niekaip nesprendžia situacijos, yra nežmogiškas ir neapgalvotas“, – sakė E. Samoškaitė.

Kiek ministerijai žinoma, už grotų uždarytas globotinis buvo agresyvus, kartais niokodavo aplinką ir keldavo pavojų aplinkiniams. Todėl, pasak ministro atstovės, situacija yra sudėtinga, vis dėlto tokio žmogaus atskyrimas grotomis nėra tinkamas problemos sprendimas.

Direktorius sako apie grotas nežinojęs

Skemų socialinės globos namų direktorius Gintaras Girštautas „Lietuvos ryto“ televizijai tvirtino apie grotas nežinojęs.

Anot vadovo, už grotų laikytas globotinis įstaigoje gyvena nuo kovo, anksčiau jis turėjo atskirą kambarį, tačiau prasidėjus remonto darbams buvo apgyvendintas su kitais dviem globotiniais.

„Labai sunkus atvejis, tokio mes dar neturėjom, kuris kelia mažiau sau, bet daugiau aplinkiniams, yra nukentėję kiti neveiksnūs gyventojais, vienam gyventojui vos nosies nenukando“, – televizijai sakė G. Girštautas.

Direktorius sakė, kad grotos sumontuotos be jo žinios, tuo metu jis turėjęs nedarbingumo pažymėjimą.

„Nuo durnumo vaistų nėra, mes pradėjome vidinį tyrimą dėl įgaliojimų viršijimo to aukšto socialinei darbuotojai, mano supratimu, tai neleistina“, – kalbėjo vadovas.

G. Girštautas taip pat yra Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys. Globos namams jis vadovauja nuo 1990 metų. Į rajono tarybą pernai jis išrinktas kaip Valiaus Kazlausko koalicijos „UŽ LAISVĘ AUGTI“ kandidatas.

Tyrimą dėl įvykio pradėjo ir policija. Panevėžio apskrities duomenimis, antradienį Žmogaus teisių biuras pranešė, kad globos namuose netinkamai prižiūrimi ten gyvenantys asmenys.

Kaip BNS sakė Panevėžio policijos atstovas Tadas Martinaitis, Žmogaus teisių biuras pareigūnams pranešė, jog pažeidžiamos įstaigos gyventojo teisės.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto laisvės atėmimo, apklausiami asmenys, aiškinamasi, kiek žmonių galėjo nukentėti. Įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti.

Pirmasis apie tai pranešė portalas lrt.lt. Jo duomenimis, globos namuose rastas neteisėtai įkalintas vyras už grotų galėjo praleisti dvi savaites.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Bubutis

Vyresni pansionato darbuotojai, manau, dar pamena laikus, kai su sunkesniais ligoniais dirban2ios sanitarės gaudavo glėbius aminazino tablečių, kurias turėdavo ( savo nuožiūra ) įdėti į maistą neramiausiems ligoniams.Nuo šių tablečių nabagėliai , nepraplėšdami akių, miegodavo keletą dienų.Ir izoliatorius veikė.

Jooo..

Nežinau, bet mano nuomone, tai pučiamas burbulas... Jeigu tų žmonių nemušė ar kitaip fiziškai neskriaudė, o tik izoliavo tiek dėl jų saugumo, tiek kitų, tai gal nėra taip blogai... Tuo labiau, kad nėra nei tiek personalo, nei tokių sąlygų, kad viską galima padaryti idealiai, nieko nepažeidžiant. Iki idealių sąlygų mūsų šalyje dar labai toli...

Eli

Psichiatrinej irgi grotos ir tramdomi marskiniai. Durniam ten vieta arba autonazija. Nejuokinkit zmoniu. Kodel kitas zmogus turi kentet del kazkieno labai mylimo durniaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS