Teismas atsisakė priimti asmens skundą dėl karantino paskelbimo: pasigedo argumentų | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATSISAKĖ PRIIMTI ASMENS SKUNDĄ DĖL KARANTINO PASKELBIMO: PASIGEDO ARGUMENTŲ

  • 4

Konstitucinis Teismas atsisakė nagrinėti individualų skundą dėl Vyriausybės įvestų judėjimo apribojimų karantino metu.

Skundą pateikęs pilietis teigė, kad Vyriausybė nepagrįstai suvaržė judėjimo laisvę savo nutarimu, prieš tai nepaskelbusi nei karo, nei nepaprastosios padėtis.

Tačiau Konstitucinis Teismas nusprendė nepradėti bylos, nes pasigedo argumentų, jog buvo pažeistos konkretaus asmens teisės.

„(...) iš pareiškėjo prašymo visumos nematyti, kad jis būtų siekęs įgyvendinti savo teisę išvykti iš Lietuvos Respublikos ar vykti į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybę (...), nėra duomenų, kad pareiškėjas būtų kreipęsis į (...) Valstybės sienos apsaugos tarnybą (...) dėl leidimo išvykti“, – rašoma Konstitucinio Teismo sprendime.

„Vadinasi, pareiškėjas kreipėsi į Konstitucinį Teismą pateikdamas bendro pobūdžio prašymą, o ne siekdamas apginti savo galimai pažeistas konstitucines teises ar laisves (...). Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, darytina išvada, kad yra pagrindas atsisakyti priimti nagrinėti pareiškėjo prašymą“, – teigiama sprendime.

Skundą pateikęs teisininkas Mindaugas Gedeikis kėlė klausimus, kaip būtų galima įgyvendinti Konstitucinio Teismo iškeltas sąlygas.

„KT nori pasakyti, kad vistiek reikėjo važiuoti, brautis per užkardas, tada iš policijos gauti „neleidimą“ arba baudą ir tada jau gerai. O kaip tą neleidimą užfiksuoti, jei, pvz., baudos neišrašo. Filmuoti ir teikti Konstituciniam Teismui. Reikės būti pasiruošus kitam kartui“, – feisbuke rašė skundo autorius.

Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, karantinas Lietuvoje galiojo tris mėnesius nuo kovo vidurio.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nu jo

Ryskiai neturi, kuom uzsiimti tas Gedeikis. Toks ten ir teisininkas, jei nesugeba skundo parasyti taip, kad ji priimtu ir nagrinetu...

Vingių Jonas

O ką būtų atsakęs KT, jeigu būtų paklaustas apie žmogaus teisę į gyvybę, kai astmą išsigydęs žmogus po antsnukių privalomo nešiojimo vėl pajuto astmos simptomus?

oho

Ryškiai neturi ką veikti. Gal koks liberalas? :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS