Vietname sulaikytas ES lėšų grobstymu kaltinamas S. Rachinšteinas | KaunoDiena.lt

VIETNAME SULAIKYTAS ES LĖŠŲ GROBSTYMU KALTINAMAS S. RACHINŠTEINAS

  • 1

Europos Sąjungos lėšų grobstymu įtariamo verslininko Sergejaus Rachinšteino ekstradicija, kaip ir kitų asmenų ekstradicijos kitose bylose, gali trukti iki dvejų metų, teigia Generalinė prokuratūra.

„Tiksliai atsakyti negalime“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorė Ieva Truncienė.

Ji pripažino, kad iki tol iš Vietnamo nebuvo nė vienos ekstradicijos į Lietuvą.

Prokurorės teigimu, dėl asmens ekstradicijos Vietname sprendžia kompetentinga ministerija, o vėliau teismas priima sprendimą dėl asmens išdavimo užsienio valstybei.

Lietuva neturi dvišalės tarptautinės sutarties, numatančios ekstradiciją, su Vietnamu tokia sutartis nėra ratifikuota.

„Šiuo atveju ekstradicijos prašymas yra paremtas geros valios principu“, – sakė prokurorė I.Truncienė.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis sakė, kad vyko intensyvus bendradarbiavimas tarp jo atstovaujamos institucijos, ir Kriminalinės policijos biuro.

„Buvo keičiamasi informacija, ir asmuo buvo surastas“, – sakė Š.Rameikis.

Kaip skelbė FNTT, Lietuvos ieškomas verslininkas S.Rachinšteinas sulaikytas sausio 21 dieną Vietname, Hošimino mieste.

Vietnamo nacionalinio biuro duomenimis, šiuo metu šios šalies policija atlieka patikrinimus, ar sulaikytas asmuo nėra padaręs nusikaltimų, už kuriuos gali būti patrauktas baudžiamajam persekiojimui Vietname, ir tik po to bus sprendžiamas klausimas dėl jo ekstradicijos į Lietuvą.

S.Rachinšteinui Europos arešto orderį Vilniaus apygardos teismas išdavė pernai vasario 6 dieną, kai paaiškėjo, kad jis yra išvykęs iš šalies. Prokurorė I.Truncienė sakė, kad verslininkui išduoti du Europos arešto orderiai – dėl bausmės vykdymo ir baudžiamojo persekiojimo vykdymo.

FNTT atliekame ikiteisminiame tyrime šis verslininkas įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines ES paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

FNTT duomenimis, įtariamieji nupirko finansinių sunkumų turinčių bendrovių, kurioms buvo skirta daugiau nei 3 mln. litų ES parama, akcijas. Įsigytų bendrovių vardu buvo sudaromi fiktyvūs sandoriai su nusikalstamai veiklai nuslėpti naujai įsteigta įmone, ji naudota kaip fiktyvi rangovė ir įrangos tiekėja. Visų šių bendrovių direktoriai buvo statytiniai asmenys, o faktiškai visoms bendrovėms vadovavo tas pats organizuotos grupės vadovas. Įtariama, kad statytiniams bendrovių vadovams buvo nurodoma klastoti dokumentus (statybos rangos, įrangos pirkimo, paskolų sutartis, mokėjimo prašymus ir kitus Nacionalinei mokėjimo agentūrai teiktinus dokumentus), tam, kad gautų Europos Sąjungos lėšas.

S.Rachinšteinas dar yra teisiamas dėl sukčiavimo, Vilniaus apygardos teismas jam yra skyręs pustrečių metų kalėjimo bausmę. Ši byla antradienį buvo nagrinėjama Aukščiausiajame Teisme.

Šioje byloje verslininkas kaltinamas, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti apie 10 mln. litų (2 mln. 896 tūkst. 200 eurų) ir pasisavinti 1,5 mln. litų (434 tūkst. 430 eurų) pridėtinės vertės mokesčio. 2011 metų gruodį apylinkės teismas visus asmenis išteisino, manydamas, kad prokurorai neįrodė, kad kaltinamieji įvykdė nusikaltimus. Bylą dėl 2000-2004 metais įvykdytų nusikaltimų pagal proceso dalyvių skundus apeliacine tvarka nagrinėjo Vilniaus apygardos teismas ir paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cool

Aha pagavo racita blyn

SUSIJUSIOS NAUJIENOS