Jaunasis menininkas kviečia pabūti „Vienyje“ | KaunoDiena.lt

JAUNASIS MENININKAS KVIEČIA PABŪTI „VIENYJE“

Prienuose, buvusioje Nemuno kilpų regioninio parko erdvėje prie „Revuonos“ viešbučio, devyniolikametis Arnas Rasimavičius rugpjūčio 5-ąją pristatys savo darbų parodą „Vienyje“. Ekspozicija kvies lankytojus ne tik pamatyti darbus, bet ir pajusti, o galiausiai susimąstyti apie materialų ir dvasinį kosmosą.

Piešia kiekvieną dieną

„Aš piešiu ir visai negalvoju apie tai, kas pavyks. Visos linijos ir visi piešiniai iš manęs išeina natūraliai. Nėra taip, kad aš kažką iš anksto apgalvoju. Nuo mažens taip dirbu – tik vėliau sugebu įprasminti savo darbus. Kai nusprendžiau, kad reikia rengti parodą, pradėjau atidžiau žiūrėti į savo darbus, kadangi kiekvieną dieną piešiu“, – pasakojo Arnas.

Parodoje jaunasis menininkas pristatys ne vien grafiką, bet ir kitokias medijas, instaliacijas, žinutei atskleisti pasitelks muziką. Nors paroda jau netrukus, Arnas pasakoja, kad mintyse dar viską dėlioja. „Tokiems dalykams reikia laiko“, – atviravo jis.

Kuria savo pasaulį

„Vienyje“ idėja – materialusis ir dvasinis kosmosas. Prie jos Arnas priėjo palaipsniui.

„Susistačiau savo darbus, pradėjau ieškoti jungčių. Ir pagalvojau, kad nuo praeitų metų pagrindinis motyvas mano kūryboje išliko kažkokių naujų pasaulių arba naujų vietų formavimas. Nuo mažens man buvo įdomu kurti savo pasaulį, su savo veikėjais, visiškai kitas alternatyvias visatas ar kitus pasaulius. Pagalvojau, kodėl paroda negalėtų būti apie tai, apie tuos kitus pasaulius, kažkur kitur, kosmose? Ruošiantis parodai man buvo įdomu, kaip skirtingų kultūrų žmonės suvokia kosmosą, kadangi tai susiję ir su tuo, kaip jie reaguoja į tai, kas yra už mūsų ribų. Būtent kaip jie anksčiau įsivaizdavo save, savo pasaulį ir kitus pasaulius“, – dalinosi menininkas.

A. Pijaus nuotr.

Ieškodamas tokių pavyzdžių, visai netikėtai Arnas sako atradęs poetą Edgarą Alaną Po ir jo kūrinį „Materialus ir dvasinis kosmosas“. „Man buvo įdomu tai, kad kosmosas yra ne tik aplink mus, bet ir mūsų galvoje. Tie pasauliai, kuriuos mes sukuriame galvoje, gali būti ir kažkur kitur kosmose. Kaip ir kosmosas visada plečiasi ir yra mums nepažįstamas, taip ir, aš manau, mūsų vidinis kosmosas, mūsų pasąmonė, yra nepažįstama. Na, o tikslas yra išsiaiškinti, geriau suprasti kosmosą ir save pačius“, – svarstė Arnas.

Jau trečia paroda

Abiturientas šiemet įstojo į Roterdamo Willem de Kooning akademiją, kurioje studijuos vaizduojamuosius menus. Vis dėlto, jaunasis menininkas jau sukaupęs nemažą patirties bagažą. Ši jo paroda yra trečioji. Pirmąją parodą „Kasdienbės metamorfozės“ jis eksponavo būdamas vos šešiolikos Prienų kultūros centre.

„Temų buvo labai daug, kadangi tuo metu neturėjau noro visko įprasminti. Kažką galvoj turėjau, bet nieko konkretaus“, – prisiminė menininkas.

Prieš metus Arnas pristatė antrąją panašių motyvų parodą „Po grindim“ apie vidinius žmonių rūsius. Pati paroda taip pat buvo eksponuojama Prienų kultūros centro rūsyje, kuriame kartu su keliais draugais jis visiškai pakeitė seniau nenaudotą erdvę.

Patirties ir įkvėpimo Arnas taip pat įgijo kelionėje į Ugandą kartu su „NARA“ žurnalistais ir „AfriKo“ komandos nariu jų organizuotame projekte „Afrika nėra šalis“. Tuometinis moksleivis buvo vienas iš dviejų projekto nugalėtojų. Ugandoje Arnas kalbino Kampalos „AfriArt“ galerijos menininkus ir „NyegeNyege“ festivalio atlikėjus apie meno situaciją Ugandoje, o vėliau sukūrė komiksą-pasakojimą.

GALERIJA

  • Jaunasis menininkas kviečia pabūti „Vienyje“
  • Jaunasis menininkas kviečia pabūti „Vienyje“
  • Jaunasis menininkas kviečia pabūti „Vienyje“
  • Jaunasis menininkas kviečia pabūti „Vienyje“
  • Jaunasis menininkas kviečia pabūti „Vienyje“
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS