Kompozitoriaus E. Balsio šimtmečio minėjimą vainikuos per 20 šventinių renginių | KaunoDiena.lt

KOMPOZITORIAUS E. BALSIO ŠIMTMEČIO MINĖJIMĄ VAINIKUOS PER 20 ŠVENTINIŲ RENGINIŲ

Šiemet minime kompozitoriaus ir pedagogo Eduardo Balsio (1919–1984) šimtmetį. Keliuose Lietuvos miestuose ištisus metus vyko turininga kultūrinė programa, kuri įgauna finalinį pagreitį.

Laikas iki šv. Kalėdų bus prisodrintas daugiau nei dvidešimčia šventinių renginių, tarp kurių ryškiausi – jau šį savaitgalį vyksiantys jubiliejiniai koncertai Kaune ir Vilniuje, artėjanti paroda Nacionalinėje dailės galerijoje, operos „Eglė – žalčių karalienė“ premjera Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre ir šio teatro gastrolės Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, taip pat jaunųjų kompozitorių konkursas ir dar daug kitų renginių.

Muzikologė Jūratė Katinaitė sako, kad į jubiliejinių renginių programą yra įtraukti visi Lietuvos muzikiniai kolektyvai.

„Įžengiame į Eduardo Balsio metų renginių pabaigą. Ją vainikuos labai tirštas, gausus renginių klasteris. Per du su puse mėnesio įvyks dvidešimt vienas renginys. Įtraukti į šią programą yra praktiškai visi profesionalūs Lietuvos muzikos kolektyvai. Čia lyderis yra Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Taip pat įsijungia Nacionalinė filharmonija. Šventojo Kristoforo orkestras rengia tiesiog ištisą salvę koncertų“, – pabrėžė J. Katinaitė. 

Kompozitoriaus E. Balsio dukra pianistė Dalia Balsytė džiaugiasi, kad atsirado daug entuziastų, panorusių prisidėti prie jos tėvo atminimo metų renginių. Ši data esą suvienijo muzikų pasaulio žmones, buvusius E. Balsio mokinius, jo talento gerbėjus ir šeimos narius.

„Iš tikrųjų šitie metai nepaprasti. Turbūt aš niekada nebendravau su tėvu taip intensyviai kol jis buvo gyvas, kaip aš tą darau šiais metais. Jis buvo užsiėmęs, mes buvome užsiėmę, visi buvo užsiėmę, gyvenome savo gyvenimus ir atrodė, kad tikrai bus laiko, mes suspėsime, mes pasišnekėsime, viską aptarsime, panagrinėsime šaknis, kūrybą ir visa kita. Taip nutiko, kad to laiko neliko. Tai šie metai yra tarsi sugrįžimas...“, – sakė D. Balsytė.

Ji taip pat džiaugėsi matanti, jog E. Balsio kūryba yra aktuali ir šiandien, nes ne tik atliekama, bet ir perkuriama. E. Balsio duktė sakė neretai sulaukianti prašymų leisti panaudoti tėvo kūrybą.

„Yra labai didelė atlikėjų paklausa. Tai, kad atlikėjai nori groti E. Balsio muziką. (...) pritaiko, keičia formas, man atrodo, yra vertybė. Kūryba nėra užsikonservavusi kaip tokia, ji inspiruoja mąstymui, inspiruoja naujoms formoms ir inspiruoja naujiems atlikimams. Ir aš manau, kad tai tikrai E. Balsį pradžiugintų“, – sakė kompozitoriaus E. Balsio dukra D. Balsytė.

Spalio 5 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje, o spalio 6 d. šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje bus pakartota Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro E. Balsio metų pradedamojo koncerto, vykusio Klaipėdoje sausio mėnesį  programa. Bus atliekamas Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui ir siuita iš baleto „Eglė žalčių karalienė“.

Atliks Lina Marija Domarkaitė-Songailė (smuikas), Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, dirigentas Tomas Ambrozaitis. Koncertą ves muzikologė Justė Jankauskaitė.

Spalio 9 d. Klaipėdos koncertų salėje, o spalio 10 d. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiančiuose koncertuose bus atlikta E. Balsio poema „Jūros atspindžiai“, siuita „Eglė“ violončelei ir styginiams ir oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“. Atliks Davidas Geringas (violončelė), Klaipėdos kamerinis orkestras, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, dirigentas Davidas Geringas, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos choras, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro mušamųjų grupė, dirigentas Modestas Barkauskas. Koncertą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

E.Balsys – reikšminga figūra lietuvių profesionaliosios muzikos istorijoje, kompozitorius, kurio kūrybos meninė vertė pelnė jam XX a. klasiko titulą. Debiutavęs dramatiškiausiu valstybei metu – po Antrojo pasaulinio karo, Balsys savo talentu ir darbštumu svariai prisidėjo užtraukiant žiojėjusią karo ir stalinizmo represijų žaizdą muzikų bendruomenėje. Įgijęs solidų išsilavinimą Lietuvos ir Leningrado (dabar – Sankt Peterburgo) konservatorijose, veikiai jis tapo autoritetingu kompozicijos profesoriumi ir vienu produktyviausių Lietuvos kompozitorių, rašęs monumentalius sceninius ir koncertinius kūrinius, kurių sklaidą puoselėja jau kelios atlikėjų kartos.

Sunku būtų pervertinti jo kaip pedagogo nuopelnus: jis išugdė kelias kompozitorių ir muzikologų kartas.

 

GALERIJA

  • Kompozitoriaus E. Balsio šimtmečio minėjimą vainikuos per 20 šventinių renginių
  • Kompozitoriaus E. Balsio šimtmečio minėjimą vainikuos per 20 šventinių renginių
  • Kompozitoriaus E. Balsio šimtmečio minėjimą vainikuos per 20 šventinių renginių
  • Kompozitoriaus E. Balsio šimtmečio minėjimą vainikuos per 20 šventinių renginių
  • Kompozitoriaus E. Balsio šimtmečio minėjimą vainikuos per 20 šventinių renginių
M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS