Lietuvos menininkai Edinburgo festivalyje ieško kelio į Anglijos rinką | KaunoDiena.lt

LIETUVOS MENININKAI EDINBURGO FESTIVALYJE IEŠKO KELIO Į ANGLIJOS RINKĄ

Kone visą rugpjūtį Edinburge vyksta Edinburgo „Fringe“ festivalis, kuris laikomas vienu didžiausiu menų festivalių pasaulyje. 25 dienas trunkantis festivalis Škotijos sostinėje apima įvairias menų sritis: teatrą, komediją, šokį, operą, cirką, miuziklus.

Šiemet Lietuvai atstovauja kaip niekada didelė menininkų komanda. Pasak, tarptautinių projektų koordinatorės, atstovaujančios „Menų spaustuvei“ ir Lietuvos šokio informacijos centrui Gintarės Masteikaitės, Lietuvos menininkų pasirodymai kol kas vertinami aukštai.

„Du projektai prasidėjo tik paskutinę festivalio savaitę. Šiuo metu pristatomi du šokio teatro „Dansema“ spektakliai vaikams. Taip pat turime du šiuolaikinio šokio projektus, kuriuos pristato „Menų spaustuvė“. Artūro Areimos teatras pristato „Po ledu“. Turime keturis šokio spektaklius ir vieną teatro spektaklį. Jie pristatinėjami dviejose skirtingose aikštelėse, dviejose skirtingose erdvėse. Labai džiaugiamės, kad dar tik savaitė, kaip rodome spektaklius, bet jau beveik visi spektakliai sulaukė spaudos dėmesio. Jau sulaukėme pirmųjų apžvalgų, kurios vertintos labai neblogai – keturiomis ir trimis žvaigždutėmis. Esame pakliuvę į pagrindinius festivalio apžvalgos žurnalus, kurie leidžiami kiekvieną savaitę. Esame patekę tarp rekomenduojamų pažiūrėti spektaklių. Džiaugiamės labai nemažu užsienio prodiuserių dėmesiu“, – sako G. Masteikaitė.

Vienas pagrindinių festivalyje pasirodančių trupių tikslų – būti pastebėtiems ne tik žiūrovų, bet ir kritikų, spaudos ir, žinoma, kitų įvairių šalių festivalių rengėjų. G. Masteikaitė „Fringe“ festivalį prilygina savotiškai menų olimpiadai.

„Spektakliai, žinoma, yra atviri žiūrovams ir mes stengiamės pritraukti kuo daugiau žiūrovių bei turistų, kurie čia atvažiuoja iš viso pasaulio tik dėl festivalio žiūrėti renginių. Kitas tikslas (gal net svarbiausias) – atkreipti vietos spaudos dėmesį ir sulaukti komentarų, kontaktų ir pakvietimų iš užsienio prodiuserių arba būtent šios Anglijos rinkos. Norime įžengti į Anglijos rinką. Tai labai sudėtinga. Įsivaizduokite, vienu metu Edinburgo „Fringe“ festivalyje veikia apie 300 aikštelių. Jos skirtingo dydžio. Per visą festivalio laikotarpį pristatomi apie 3 tūkst. spektaklių, koncertų, renginių. Mastas labai didelis, konkurencija taip pat labai žvėriška. Tai – kaip olimpiada“, – tvirtina G. Masteikaitė.

Ji tvirtina, kad Lietuvos atstovai stengiasi pasižiūrėti ir kitų šalių kolegų darbus. „Dėl to plečiasi suvokimas. Atlikėjams labai įdomu pažiūrėti, kokioje terpėje jie rodo savo produkciją, ir palyginti, ką jie turi, kokioje vietoje jie galbūt yra. Pati programa iš tikrųjų labai įvairi. Kokybinę kartelę labai sunku įvertinti, nes čia visko galima pamatyti: ir didžiausių žvaigždžių, ir mėgėjiškų, studentiškų darbų. Programa labai plati. Per visą tą laiką, kiek čia esame ir kiek būsime, neįmanoma apeiti visų spektaklių. Tai tiesiog fiziškai neįmanoma“, – tikina G. Masteikaitė.

Iki rugpjūčio pabaigos truksiantis Edinburgo „Fringe“ festivalis šiemet švenčia 70 metų jubiliejų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS