Nenusibostantis gyvenimas ant bangų | KaunoDiena.lt

NENUSIBOSTANTIS GYVENIMAS ANT BANGŲ

Vėjas, bangos, nuolat šiltas oras, galimybė užsiimti tuo, kas labiausiai patinka, ir neapsakomas laisvės pojūtis. Štai kuo viena Kanarų salų – Fuerteventūra – paviliojo lietuvius pusbrolius Mantą ir Domą Peštenius. Apie puikius banglenčių mokyklos mokytojus kalbos netruko pasklisti. Ten atostogauti vyksta ir žinomi šalies žmonės.

Ieškojo laisvės

Prieš keletą metų metęs visus darbus, nusibodusią rutiną, geodezininkas M.Peštenis laimės ieškoti išvyko į Londoną. Padirbėjęs ten suprato, kad pinigai gal ir valdo pasaulį, bet tiek daug asmeninės laimės neatneš. Taigi niūrųjį Londono orą jaunas vyras iškeitė į saulėtąją Fuerteventūrą. Kur ne tik saulė, bet ir jūra, smėlis, nuolat šilta, vadinasi, geresnė nuotaika ir savijauta.

Beveik prieš šešerius metus atvykęs į salą jis apsigyveno nedideliame Kosta Kalmos miestelyje ir keletą metų dirbo samdomu instruktoriumi. Paskui nutarė, kad norisi dar daugiau to gero jausmo – visiškos laisvės, ir pats ėmėsi mokymo plaukioti banglentėmis verslo. Iš pradžių visas Manto verslas tilpo jo paties autobusiuke – nebuvo nei biuro, nei nuomos punkto, nei darbuotojų. Situacija ėmė keistis prieš metus. Tada į salą gyventi atvyko Manto pusbrolis Domas.

"Visada norėjau kuo daugiau laiko plaukioti – kaituoti, o pas mus tam tinkamas sezonas gana trumpas. Visada svajojau išvykti gyventi, kur tuo galėčiau užsiimti ištisus metus. Kita priežastis – norėjosi pradėti kokį nors savo verslą, o čia buvo puikios galimybės", – priežastis, pastūmėjusias atsisakyti karjeros valstybinėje įstaigoje Lietuvoje, vardijo Domas.

Vienu kartu – net 15 mokinių

Per metus Pešteniai nemažai pasistūmėjo. Kaip sakė Domas, jam atvykus čia gyventi jie galėjo mokyti vos porą mokinių, nes tik tiek turėjo įrangos. Šiandien savo mokykloje "Kailua Surf School Fuerteventura" lietuviai drąsiai gali priimti penkiolikos žmonių grupę.

"Per šiuos metus taip pat atidarėme savo parduotuvę, kurioje prekiaujama sportiniais drabužiais, įranga, aksesuarais. Kartu ten ir nuomos punktas. Pradėjome poilsiautojams siūlyti ne tik banglenčių kursus, banglenčių įrangos nuomos paslaugas, bet ir apgyvendinimo – bendradarbiaujame su asmenimis, turinčiais apartamentų kompleksą, ir su tais, kurie atostogoms gali išnuomoti visą namą. Galime pasiūlyti visą atostogų paketą: apgyvendinimą, kursus ir net jogos užsiėmimus, kuriuos veda profesionali instruktorė, beje, taip pat lietuvė", – metų darbo rezultatais dalijosi D.Peštenis.

Anglų kalbos nepakanka

Domas neslėpė, kad labiausiai Fuerteventūroje jam patinka oras. "Nereikia žieminių batų, striukės, kepurės. Galiu kasdien plaukioti: kai yra vėjas – jėgos aitvaru, kai nėra – banglente. Dėl to čia ir atvažiavau, – sakė pašnekovas ir pridūrė: – Bet patinka ir maistas, žmonės. Vietiniai atvykėlius priima, saloje apskritai verslas daugiausia priklauso užsieniečiams, todėl visų požiūris palankus."
Tiesa, nors vietiniai ir nepriešiški užsieniečiams, susikalbėti vien angliškai, Domo teigimu, visur tikrai nepavyks. Reikia mokėti ispanų kalbą. "Mantas jau seniai kalba ispaniškai, aš mokausi", – sakė Domas.

Jaunasis instruktorius paaiškino, kad mokymosi plaukti banglentėmis kursų laiką koreguoja potvyniai ir atoslūgiai. Dažniausiai kursus rengia per atoslūgį. Kol kas su mokiniais į pajūrį dažniau vyksta Mantas, Domas tuo metu dirba įkurtoje parduotuvėlėje. Paskui vyrai kimba į įvairiausius darbus, kaip patys sakė, jų visa galybė. "Bet jei būna labai palankios sąlygos plaukioti, darbus atidedame vakarui", – šyptelėjo Domas.

Garsėja savo paplūdimiais

Trokštantys daug žalumos atvykę į Fuerteventūrą gali ir nusivilti. Tačiau svajojantiems apie didelius, ilgus paplūdimius šios Kanarų salos iš sąrašo mesti nederėtų. Ką jau kalbėti apie vandens sporto aistruolius. Paklausius pasakojimų, atrodo, kad visa sala tam ir skirta.
Kosta Kalmos miestelis vienas ramesnių, bet ir čia norintiems pavakaroti ar pašokti yra kur išeiti: barai, kavinės, pora šokių klubų.
Paklaustas, ar jaučiasi laimingas būdamas toli nuo draugų, šeimos, nors kasdien gali užsiimti mėgstama veikla, Domas neslėpė. "Čia man iki pilnos laimės trūksta tik mylimo žmogaus šalia. Bet ji netrukus bus čia", – besišypsančiomis akimis apie ilgametę mylimąją Rasą, rudenį tapusią jo žmona, kalbėjo banglentininkas. Ir pasidžiaugė, kad saloje dažnai sulaukia svečių iš Lietuvos – draugų, šeimos narių, pažįstamų.

Kursai – ir žinomiems žmonėms

Ir ne tik. Banglenčių instruktorius bei pačią Fuerteventūrą jau spėjo pamėgti ir žinomi mūsų šalies žmonės. Perkąsti banglenčių sportą mėgino kaip tik šiuo metu ten žiemojantis dailininkas, televizijos laidų vedėjas, daugeliui pažįstamas kaip realybės šou "Robinzonai" nugalėtojas, Rimas Valeikis, ir jam pavyko.

Choreografijos triukus ant lentos bandė Jurijus Smoriginas, pamėginti skrosti bangas neatsisakė ir dizainerė Eglė Žiemytė, nebe pirmus metus žiemos sezoną Fuerteventūroje leidžiantys žurnalo "Panelė" vyriausioji redaktorė Jurga Baltrukonytė ir fotografas Algis Kriščiūnas.
"Aš nežinau, kas yra atostogos, nes užsiimu mėgstama veikla – piešimu, kūryba. Taigi neatostogauju niekada arba atostogauju visada. Būtent taip pasakytų visada tik teigiamus dalykus pastebinti mano knygelės herojė Una", – žaismingai į klausimą apie darbus ir atostogas tiesiai iš Fuerteventūros atsakė R.Valeikis.

Nežinantiems, kas yra Una, paaiškiname, kad visai neseniai knygynuose pasirodė R.Valeikio knygutė vaikams "Una mato taip!", kurioje, pasak autoriaus, kalbama apie tai, kad mūsų požiūris konstruoja pasaulį: jis tampa toks, kokį jį matome.

Svarbu turėti gerą trenerį

Garsusis robinzonas su šeima – žmona Agne ir sūnumi Pauliumi – į Fuerteventūrą išvyko dar prieš Kalėdas ir bus ten iki vasario. Ką jie ten veikia?

"Būdamas Fuerteventūroje atostogauju taip pat, kaip ir gyvendamas Vilniuje, – sportuoju ir piešiu. Vilniuje su sūnumi lankome gimnastiką, kartais su žmona nueinu į jogą, o čia plaukiojame baseine ir užsiimame banglenčių sportu", – sakė nebe pirmą kartą saloje viešintis dailininkas.

Fuerteventūroje, be banglenčių, galima užsiimti ir kitu vandens sportu. Kodėl patraukė būtent šis? "Prieš trejus metus, kai Fuerteventūroje lankėmės pirmą kartą, mėginau ir jėgos aitvarus. Prisimenu, susipainiojau tose virvėse ir galvojau: ką aš čia darau, geriau jau papieščiau. O banglentę pasiimi ir plauki. Žinoma, jei turi gerą trenerį", – pasakojo Rimas ir užsiminė apie pažintį su pusbroliais Pešteniais.
Nuo tada, pasak jo, nebereikia sukti galvos, kur gauti banglentę, kur geros bangos. "Visai nesinori sukti galvos ir ieškoti naujovių. Pešteniai pasako, kur ir kada reikia nuvažiuoti, tai jų ir klausau. Kartą šovė į galvą mintis pasurfinti. Nuvažiavau į vieną paplūdimių, kuriame buvau įpratęs plaukioti. Stoviu su lenta vienas vienišas, bangos milžiniškos, daužosi į uolas, aplink žmonių nėra, tik žuvėdros klykauja. Teko apsisukti ir grįžti", – prisiminimais dalijosi R.Valeikis.

Turtų dirbdamas Fuerteventūroje gal ir nesusikrausi. Tačiau pusbrolių Peštenių teigimu, čia gyvenimas teka kita vaga. Leidžiant dienas vandenyje, kai virš galvos šviečia saulė, ant kranto pasitinka smėlis, materialūs dalykai nuvertėja, poreikiai sumažėja, o štai vidinės laimės – nors semte semk.


 

Kanarų salos

Arba tiesiog Kanarai (isp. – Islas Canarias). Tai rytinėje Vidurio Atlanto dalyje esantis 100–500 km nuo pietinės Maroko pakrantės nutolęs salynas. Jį sudaro septynios pagrindinės salos: Tenerifė, Gran Kanarija, Fuerteventūra, Lansarotė, La Gomera, La Palma bei El Hieras ir keletas negyvenamų salelių. Kanarų salos yra vienas iš 17 Ispanijos autonominių regionų.

Kanarų salos priklauso Makaronezijos geografiniam regionui. Į jo sudėtį taip pat įeina Madeiros sala, Azorų, Žaliojo Kyšulio ir Laukinės salos.

Visas Kanarų salynas yra vulkaninės kilmės. Salos susiformavo maždaug prieš 30 mln. metų.

Istoriškai Kanarų salos priklauso Ispanijai. Nuo jos salos nutolusios apie 1500 km į pietvakarius.

Salose galioja Vakarų Europos laikas.

Bendras salų plotas – maždaug 7500 kv. km. Gyventojų skaičius – apie 2,1 mln. Valstybinė kalba – ispanų.

Fuerteventūra

Salos ilgis – 100 km, plotis – 31 km, plotas – 1660 kv. km. Ji yra antra pagal dydį Kanarų salyno sala, po Tenerifės, ir ketvirta pagal gyventojų skaičių – apie 100 tūkst.

Fuerteventūra yra seniausia Kanarų salyno sala, kuri susiformavo išsiveržus ugnikalniui, maždaug prieš 20 mln. metų. Tačiau gyventojai į ją atsikraustė vėliausiai.

Aukščiausias salos taškas – Chandijos kalnas (807 m) pietvakarinėje salos dalyje. Siauriausia salos vieta siekia 5 km.
Pirmieji gyventojai į šią salą atvyko iš Šiaurės Afrikos. Jie gyveno olose, urvuose, požeminiuose būstuose. Antikos laikais sala buvo vadinama Planaria, išvertus reiškia "plokščia".

Žiemą temperatūra svyruoja nuo 15 iki 21 laipsnio šilumos, vasarą – nuo 20 iki 27 laipsnių.
Salos pakrantėje yra apie 150 paplūdimių. Jie – ilgiausi visuose Kanaruose. 50 km salos pakrantės driekiasi baltas smėlis, 25 km – juodas gargžduotas krantas.

Salos šiaurėje esančios Corralejo ir El Jable vietovėse susiformavusios įspūdingos smėlio kopos, gražūs paplūdimiai ir įlankos.
Fuerteventūra yra prie Afrikos krantų, todėl afrikiečiai rizikuoja gyvybe ir valtimis plaukia į ją iš Maroko, siekdami patekti į ES.

Atostogų Fuerteventūroje skaičiuoklė

Bilietas Vilnius–Puerto del Rosarijus – nuo 700 litų.

Automobilio nuoma dienai – nuo 35 litų.

Apartamentų nuoma: dviviečių (parai) – nuo 138 litų, keturviečių – nuo 200 litų.

Litras benzino ar dyzelino – apie 3,5 lito.

Pietūs bare – apie 35 litai.

Maisto kainos parduotuvėse panašios į Lietuvos, kai kurie vaisiai ir daržovės – brangesni.

Tarp miestų kursuoja autobusai – patogu ir nebrangu.

Banglenčių pamokos su visa reikiama įranga ir instruktoriumi (žmogui): viena valanda – apie 17 litų; diena (keturios valandos, pasirūpina nuvežimu ir parvežimu iki vietos) – apie 155 litus, trijų dienų paketas – apie 445 litus. Daugiau informacijos kailuasurfschool.com.

GALERIJA

  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
  • Nenusibostantis gyvenimas ant bangų
Domo Peštenio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS