Savitos keliamųjų metų tradicijos | KaunoDiena.lt

SAVITOS KELIAMŲJŲ METŲ TRADICIJOS

Tik apie penki milijonai žmonių visame pasaulyje gimė vasario 29-ąją. Tikimybė gimti šią dieną – viena iš 1 461. Be to, keliamaisiais metais gimę kūdikiai vadinami „šuolininkais“, daugelis jų priklauso socialiniuose tinkluose egzistuojančiai Keliamųjų metų kūdikių garbės draugijai.

Kada vasario 29 d. gimę žmonės švenčia savo gimtadienį 365 dienas turinčiais metais? Vieni renkasi vasario 28-ąją, o kiti teigia, kad negali švęsti viena diena anksčiau, nei iš tiesų gimė, tad renkasi kovo 1-ąją.

Daugelyje pasaulio šalių galioja įstatymai, apibrėžiantys, kurią dieną vasario 29 d. gimęs asmuo teisiškai sulaukia pilnametystės. Pavyzdžiui, Naujojoje Zelandijoje oficiali gimtadienio diena yra vasario 28 d., o kitose šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, keliamaisiais metais gimusieji turi laukti kovo 1 d.

Teksase esantis Anthony miestas pasiskelbęs „Keliamųjų metų pasaulio sostine“. Jame kas ketverius metus rengiamas festivalis tiems, kurie gimė vasario 29-ąją. Jo metu žmonės mėgaujasi gyva muzika, vietiniais patiekalais, amatininkų dirbtuvėmis, atrakcionais.

Airijoje vasario 29-oji dar vadinama Mergvakario arba Moterų privilegijų diena. Pagal airišką tradiciją, moterys inicijuoja šokius arba siūlo vyrams susituokti. Pasak legendos, ji kilo iš susitarimo, kurį šventoji Brigita sudarė su šventuoju Patriku, kai paprašė, kad moterims būtų suteikta teisė siūlytis į žmonas.

Škotijoje sakoma, kad gimusiems keliamaisiais metais gyvenimas bus nesėkmingas. O graikai šiuos metus laiko nesėkmingu laiku vedyboms ir tiki, kad tokia sąjunga pasmerkta skyryboms.

Londono viešbutyje „Savoy“ 1928 m. vasario 29 d. Harry Craddockas sukūrė specialų keliamųjų metų kokteilį, kurį sudaro džinas, saldusis vermutas, specialus likeris ir citrinų sultys.

Gineso rekordų knygos duomenimis, vienintelis patvirtintas pavyzdys, kai vasario 29 d. gimė trys kartos iš eilės, yra Keoghų šeima.

Peteris Anthony gimė Airijoje 1940 m. vasario 29-ąją, jo sūnus Peteris Ericas – Jungtinėje Karalystėje 1964 m. vasario 29-ąją. O Peterio Erico dukra Bethany Wealth gimė 1996 m. vasario 29 d. taip pat Jungtinėje Karalystėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS