Ž. Diawara: pasigendame paaiškinimo dėl maksimalaus renginių žiūrovų skaičiaus | KaunoDiena.lt

Ž. DIAWARA: PASIGENDAME PAAIŠKINIMO DĖL MAKSIMALAUS RENGINIŲ ŽIŪROVŲ SKAIČIAUS

Vyriausybės nutarimas, įgalinantis nuo birželio 1 dienos atvirose erdvėse organizuoti renginius su 300 žmonių ir siūlymas nuo liepos antros pusės leisti burtis 900 asmenų grupėms, sulaukė kultūros atstovų abejonių. Kultūros ir kūrybinių industrijų asociacijos vadovė Živilė Diawara teigia, kad Vyriausybė renginių organizatoriams nepateikė jokio pagrindimo, kodėl būtent toks maksimalus žiūrovų skaičius yra siūlomas. 

Kultūrininkų atstovė akcentuoja, kad būtina ieškoti kūrybiškų būdų, kaip padėti renginių organizatoriams, kuriems tokie mažo masto renginiai neatsiperka. Visgi, pasak Ž. Diawaros, kūrybiškus situacijos sprendinius galima atrasti tik Vyriausybei į diskusiją dėl sprendimų priėmimo įtraukus ir kultūros atstovus.

„Paaiškinimo (dėl Vyriausybės nutarimo – ELTA) tikrai negavome, mums taip pat būtų įdomu išgirsti ir pagrindimus, ir mokslinius paskaičiavimus, kodėl būtent toks žmonių skaičius siūlomas. Ir galbūt reikėtų padaryti palyginimą su kitais sektoriais, kodėl vienur galima daugiau žmonių, o kitur negalima, net jeigu yra laikomasi visų saugumo reikalavimų“, – Eltai teigė Ž. Diawara.

Mano manymu, vis tiek mes turime galvoti apie visą kultūros sektorių, turime pagalvoti ir apie tuos, kurie organizuoti renginių negali, nes jiems nebeatsiperka.

Nepaisant to, kad dėl renginių organizavimo tvarkos kultūrininkams kyla abejonių, tačiau Kultūros ir kūrybinių industrijų asociacijos vadovė džiaugiasi, kad ir šiame sektoriuje karantinas pamažu yra švelninamas ir bus leidžiami mažieji renginiai.

„Reikia vis tiek džiaugtis, kad kažkas vyksta, kad yra laisvinama, atsilaisvins mažesni renginiai, mažesni lietuviškų grupių koncertai, kad ir nišiniai, bet iš tikrųjų jau gali pradėti vykti, gali veikti lauko terasos. Iš tikrųjų jau kažkoks kultūrinis, socialinis veiksmas“, – džiaugėsi ji.

Visgi Ž. Diawara akcentuoja, kad Vyriausybei būtina ieškoti sprendimų, kaip padėti tiems renginių organizatoriams, kuriems leidžiami mažo masto renginiai neatsiperka.

„Mano manymu, vis tiek mes turime galvoti apie visą kultūros sektorių, turime pagalvoti ir apie tuos, kurie organizuoti renginių negali, nes jiems nebeatsiperka“, – teigė Ž. Diawara, akcentuodama, kad tokios problemos kyla festivalių, arenų bei didžiųjų koncertų organizatoriams.

Kultūros ir kūrybinių industrijų asociacijos vadovės teigimu, šioje situacijoje svarbiausia ieškoti kūrybiškų sprendimų, į diskusiją įtraukiant ir festivalių bei didžiųjų renginių organizatorius.

„Norėčiau akcentuoti, kad nereikia stovėti vietoje. Taip, yra galbūt kažkokie priimti neapgalvoti, skuboti sprendimai, visi pavargę, daug darbų, viską reikia spręsti vienu metu, bet labai svarbu neužsistovėti ir toliau kalbėti. Nes iš tikrųjų festivalių, didžiųjų renginių ir arenų organizatorių klausimai nėra išgirsti“, – sakė Ž. Diawara.

Jeigu yra užtikrinamos visos saugumo priemonės, jeigu sugalvojami nauji formatai, leiskime patiems kūrėjams būti kūrybiškiems, kad jie taip pat galėtų kažkokius kūrybiškus, naujus sprendimus pasiūlyti.

„Šioje vietoje negalime apsimesti, kad (problema – ELTA) jau išspręsta, jeigu daliai ji nėra išspręsta. Todėl kyla ir kažkokie nepasitenkinimai, žmonės reaguoja. Realiai kažkas lyg ir vyksta, bet vyksta ne iki galo“, – pridūrė ji, džiaugdamasi, kad pagaliau Vyriausybė renginių organizatoriams pateikia kažkokius konkretesniu skaičius, pagal kuriuos galima dėliotis tolesnius planus.

Pasigendama didesnio kultūros atstovų įtraukimo į diskusiją

Nors Ž. Diawara teigia nesanti masinių susibūrimų karantino laikotarpiu šalininkė, tačiau akcentuoja, kad koronaviruso grėsmės kontekste yra būtina leisti ir patiems kūrėjams ieškoti kūrybiškų sprendimų, leidžiančių organizuoti renginius.

„Jeigu yra užtikrinamos visos saugumo priemonės, jeigu sugalvojami nauji formatai, leiskime patiems kūrėjams būti kūrybiškiems, kad jie taip pat galėtų kažkokius kūrybiškus, naujus sprendimus pasiūlyti, bet tai turi būti iš tikrųjų pritaikoma visomis priemonėmis, kas galioja visur kitur“, – savo nuomonę išsakė Ž. Diawara.

Kultūros ir kūrybinių industrijų asociacijos vadovė akcentuoja, kad esminė problema, trukdanti rasti geriausius sprendimus dėl renginių organizavimo, yra tai, kad Vyriausybė, pasak jos, nepakankamai atsižvelgia į kultūros atstovų poziciją. Ž. Diawara atkreipia dėmesį, kad kultūros laukas Lietuvoje yra labai platus, ir akcentuoja, kad įvairių kultūros šakų atstovus būtina įtraukti į diskusiją.

„Jeigu iš tikrųjų kartu yra išdiskutuojama, tai viskas efektyviau ir greičiau vyksta. (...) Šioje vietoje taip pat reikalingas kuo didesnis įtraukimas, išsidiskutavimas ir suradimas kažkokių kompromisinių, pagrindžiamų, logiškų sprendimų“, – akcentavo ji.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį informavo, kad sprendimas nuo birželio 1 dienos atvirose erdvėse organizuoti renginius su 300 žmonių buvo priimtas, atsižvelgiant į epidemiologų rekomendacijas bei kitų šalių praktikas. Pasak A. Verygos, siekiant išvengti antrosios koronaviruso bangos, maksimaliai atnaujinti renginius kol kas būtų pavojinga.

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad nuo birželio 1 iki birželio 15 dienos kultūros, pramogų, sporto ar kiti renginiai organizuojami ir vykdomi tik atvirose erdvėse, kai renginio metu neišlipama iš automobilio, arba atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 300 žiūrovų ir užtikrinamas ne mažesnis nei 1 m atstumas tarp žiūrovų. Uždarose erdvėse renginiai galės vykti, kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 100 žiūrovų.

Nuo birželio 16 dienos renginiai organizuojami ir vykdomi tik atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 500 žiūrovų ir užtikrinamas ne mažesnis nei 1 m atstumas tarp žiūrovų. Uždarose erdvėse renginiai galės vykti, kai renginyje dalyvauja ne daugiau kaip 150 žiūrovų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS