Baldų priežiūra: nustebins paprasti sprendimai | KaunoDiena.lt

BALDŲ PRIEŽIŪRA: NUSTEBINS PAPRASTI SPRENDIMAI

  • 0

Netyčia išsipylusi kava, sofos tarpuose tūnantys maisto trupiniai, ant fotelio besiveliantys šuns plaukai – tai tik keletas nemalonių situacijų, kurios gali negrįžtamai sugadinti minkštųjų baldų išvaizdą. Tačiau gera žinia ta, kad tinkamai baldus prižiūrėdami galime pailginti jų gyvavimo trukmę.

Interjero dizainerė Jūratė Sventickienė dalijasi lengvais ir sutaupyti leidžiančiais patarimais, kurie padės ilgiau džiaugtis baldais.

Minkštuosius baldus impregnuokite

Pirmas žingsnis – baldų impregnavimas, kuris gali apsaugoti juos nuo išorinio aplinkos poveikio ir pailginti gyvavimo trukmę. Deja, šią gudrybę namuose vis dar naudoja nedaugelis.

„Gaila, kad, to nedarydami, tinkamai neapsaugome jų nuo išorinio aplinkos poveikio – dulkių, nešvarumų ir dėmių įsiskverbimo į audinius. Vėliau tai gali lemti baldų nusidėvėjimą ir prekinės išvaizdos praradimą. Todėl impregnuoti rekomenduojama visus tekstilinius, minkštuosius balus“, – pasakoja specialistė.

Dalis baldų gamintojų juos impregnuoja gamykloje. Tokiu atveju atšviežinti apsauginį sluoksnį pakanka ir po metų naudojimo. „Tačiau net jeigu baldai ir impregnuoti, tas vietas, kurias dažai valome, triname su vandeniu ar tiesiog natūraliai dėvime, gali tekti impregnuoti papildomai. Mat ten impregnavimo sluoksnis nusidėvi greičiau. Ši problema itin dažna porankių srityje. Jeigu baldai gamintojo nebuvo impregnuoti, rekomenduočiau tai daryti bent porą kartų per metus“, – pataria J. Sventickienė.

Reaguokite iš karto

Netyčia išbėgusi kava ar vaisių sultys – tai tik kelios situacijos, kurios reikalauja žaibiškos reakcijos. Net ir ant impregnuotų baldų palikti skysčiai valandai ar ilgiau gali įsigerti negrįžtamai.

„Taip nutikus, svarbu kuo greičiau dėmę nusausinti ir pašalinti. Baldų gamintojai tokiu atveju pirmiausia rekomenduoja ne chemines priemones, o švelnų vandens ir ūkinio muilo tirpalą. Tai pirmoji pagalba ištikus panašioms bėdoms“, – sako J. Sventickienė.

Jei natūralios valymo priemonės nepadės, pravartu ieškoti cheminių valiklių. Tačiau interjero dizainerė tikina, kad netinkamai pasirinktos priemonės gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

„Tikrai nesiūlyčiau eksperimentuoti su bet kokia po ranka pasitaikiusia chemija. Galbūt ji išvalys vieną, du kartus. Tačiau vėliau gali išblukti audinio spalva, matytis pažeidimai. Todėl rekomenduojama priemones pirkti tik iš specialistų, kurie gali suteikti garantijų. Tokiu atveju būsite tikri, kad įsigyjate priemonių, kurios gaminamos su specialiomis nanotechnologijomis, neturi agresyvaus kvapo, yra draugiškos vaikams ir augintiniams, gaminamos be žmogui ir aplinkai pavojingų chemikalų, todėl yra saugios, efektyvios ir patikimos“, – rekomenduoja interjero dizainerė.

Specialistė priduria, kad prieš naudodami bet kokias chemines medžiagas, pirmiausia jas išbandykite nematomoje baldų vietoje. Mat skirtingi valikliai nevienodai veikia audinius, todėl pravartu atlikti nedidelį testą ir tik tada valyti dėmę matomoje vietoje.

Skubiai: net ir labai saugantis pasitaiko išlieti taurę vyno ar kito gėrimo – taip nutikus, svarbu kuo greičiau dėmę nusausinti ir pašalinti./ Freepik.com nuotr. 

Reguliariai siurbkite

Nors gali atrodyti, kad ant kai kurių baldų dulkių nematyti, dizainerė tikina – jų tikrai yra, tad per ilgą laiką gali pakenkti audiniui.

„Jei baldų nesiurbsime, o dar ir netyčia audinį apipilsime, galime turėti bėdų – dulkės susimaišys su skysčiais ir dėmės gali tapti dar sunkiau pašalinamos“, – pabrėžia interjero dizainerė.

Norėdami kuo ilgiau išlaikyti prekinę baldų išvaizdą, turėtume juos siurbti bent kartą per savaitę. Taip dulkių ir alergenų kiekis išliks minimalus. Kadangi minkštieji baldai yra lengvai pažeidžiami, rekomenduojama naudoti specialius siurbimo antgalius, kurie yra švelnūs ir nepažeis audinių.

„Gali praversti ir gariniai siurbliai, kurie nesunkiai atnaujina jau ilgai naudojamus baldus, gerai išvalo audinius. Tik svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad po šio valymo net ir impregnuota baldų medžiaga tampa vėl pažeidžiama, todėl po garinio valymo audinius derėtų iš naujo gerai impregnuoti“, – pažymi pašnekovė.

Tinkamai rūpinkitės

Norint, kad baldus būtų galima naudoti kuo ilgiau, svarbu ne tik tinkamai juos valyti, bet ir prižiūrėti.

„Rekomenduojama vengti dėti karštus daiktus ar indus tiesiai ant baldų. Karštis gali paveikti jų audinį ir palikti žymių. Todėl pravartu visada naudoti karštį sulaikančius padėkliukus, kad apsaugotumėte paviršius. Taip pat venkite perteklinės drėgmės namuose, dėl kurios gali atsirasti pelėsis ir grybelis ir sugadinti baldų audinį. Jei namuose daug drėgmės, rekomenduojama naudoti oro drėgmės surinktuvus ar reguliariai vėdinti patalpas“, – pataria pašnekovė.

Dalį šiuolaikinių baldų gamintojai žymi specialiais sertifikatais, nurodančiais, kad šie atsparūs saulės spinduliams. Tačiau jeigu gamintojas nenurodė kitaip, dalį audinių pravartu saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Saulės šviesa gali daryti neigiamą poveikį baldų audiniui, išblukinti jų spalvą. Tokiais atvejais pravartu nestatyti baldų, kur būtų veikiami tiesioginių saulės spindulių, naudoti dienines užuolaidas arba dengti užtiesalais.

Paisykite rekomendacijų

Galiausiai, interjero dizainerė priduria, kad baldų priežiūra labai priklauso ir nuo medžiagos tipo ir gamintojo priežiūros rekomendacijų.

„Gamintojai neretai naudoja etiketes, kuriose nurodomos techninės audinių charakteristikos. Tokie sertifikatai pažymi, kokios priežiūros reikalauja medžiaga, ar ji yra impregnuota, draugiška gyvūnams. Jei yra šio kriterijaus žymuo, vadinasi, audinį bus lengva valyti, nuo jo pašalinti augintinių plaukus, seiles, dėmes. Pavyzdžiui, dažnai audiniai, draugiški gyvūnams, jau būna impregnuoti, tad pirmuosius metus to daryti nereikia“, – sako J. Sventickienė.

Nors dažnas baiminasi veliūrinių audinių, manydamas, kad juos prižiūrėti sudėtinga, J. Sventickienė teigia, kad tai mitas. „Daugelio medžiaginių baldų, taip pat ir veliūro, priežiūra – panaši, todėl jų visai nereikėtų baimintis. Tokio tipo baldus gali prireikti dažniau valyti ar impregnuoti, tačiau po šių procedūrų baldui galima sugrąžinti artimą prekinei išvaizdą, daug sudėtingiau su dirbtinės odos baldais“, – priduria specialistė.

Odai – daugiau priežiūros

Priešingai, negu mano daugelis, J. Sventickienė teigia, kad natūralios odos baldų priežiūra gali būti dar sudėtingesnė negu medžiaginių.

„Odiniams baldams priežiūros neretai reikia daugiau. Odą būtina pamaitinti specialiu pieneliu, naudoti jos priežiūrai pritaikytus kremus, kad išlaikytume odos elastingumą. Antraip oda ims trūkinėti, išsausės, gali pasikeisti jos spalva. Oda gana jautriai reaguoja į išorinius aplinkos veiksnius, ją būtina laikyti atokiau nuo tiesioginės saulės spindulių. Tad tai nėra lengviausiai prižiūrima baldų medžiaga“, – pasakoja J. Sventickienė.

Interjero dizainerė priduria, kad visada pravartu vadovautis baldų gamintojo rekomendacijomis ar pasikonsultuoti su baldų salonų specialistais. Taip išvengsite baldų pažeidimų ir ilgiau džiaugsitės jų išvaizda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS