Per gimtadienį dovanų gautas grilis pakeitė šeimos gyvenimą (originalių patiekalų receptai) | KaunoDiena.lt

PER GIMTADIENĮ DOVANŲ GAUTAS GRILIS PAKEITĖ ŠEIMOS GYVENIMĄ (ORIGINALIŲ PATIEKALŲ RECEPTAI)

Kaunietis Mindaugas Žymantas pernai, per savo 30-ąjį gimtadienį, iš žmonos Kristinos ir draugų gavo netikėtą dovaną – grilį. Nuo to laiko maisto ruošimas ant ugnies tapo jo mėgstamiausiu užsiėmimu, o žmona ir draugai džiaugiasi nuolat ragaudami originalius patiekalus.

Kepa beveik kasdien

M. Žymanto gyvenimas ir darbas nieko bendra su kulinarija neturi – pagal specialybę jis yra renginių ir verslo vadybos bei viešo administravimo specialistas. Tačiau nuo seno per įvarius šeimos susibūrimus mėgo darbuotis prie šašlykinės.

Kilęs iš Kelmės rajono, kurį laiką ten gyveno su tėvais. Nesvarbu, kieno gimtadienis, kokia šventė, – šašlyką visada kepdavo jis. Jam patiko dūmo kvapas, pats kepimo procesas. Negana to, visada gerai iškepdavo mėsą. Visi žinojo, kad šis darbas jam – malonumas. Tik viena problema – naudojantis šašlykine galimybės nedidelės, ką nors įdomesnio nelabai ir pagaminsi.

Ir štai pernai vasarą, per 30-ąjį gimtadienį, žmona Kristina ir artimiausi draugai, žinodami, kad Mindaugui patinka ruošti maistą ant gyvos ugnies, padovanojo jam grilį.

"Šventėme mano gimtadienį ne namie. Gavau dovanų nuotrauką, kurioje buvo mano namuose ant terasos stovintis grilis. Labai nustebau ir apsidžiaugiau, kitą dieną skubėjau kuo greičiau namo į Kauną, kad jį išbandyčiau", – prisimena vyras.

Štai tada ir prasidėjo artimesnė pažintis su grilio galimybėmis. Juk turint gerą įrangą maistą gaminti – visai kas kita. Galima kepti pasirinkus įvairią temperatūrą ir įvairų laiką, rūkyti, troškinti, virti, daryti, ką tik sugalvoji, gali drožlių įdėti – ypatingam kvapui ar spalvai suteikti. Gali mėgautis ir gaminimo procesu, ir, suprantama, rezultatu.

Draugai per karantiną, kai buvo ribojamas judėjimas, negalėjo svečiuotis, tai sudarė eilę, kada galės atvykti ir kažko paragauti.

Jo pirmas mėginimas buvo ant specialaus stovo keptas viščiukas, kurį iškepti užtrunka pusantros–dvi valandas, bet rezultatas – puikus. Ilgiausiai teko kepti jautienos šonkaulius – apie šešias valandas. Ne kartą išbandė ir šalto rūkymo procesą.

"Taip atsitiko, kad lapkritį abu su žmona dvi savaites buvome priversti praleisti namuose, tai kiekvieną dieną sugalvodavau ką nors naujo – kepiau upėtakį, kugelį, karką, anties krūtinėlę, blynus ir panašiai, – sako M. Žymantas. – Labai daug ką jau esu išbandęs ir pavyksta, sakyčiau, puikiai. Draugai per karantiną, kai buvo ribojamas judėjimas, negalėjo svečiuotis, tai sudarė eilę, kada galės atvykti ir kažko paragauti."

Vienintelis nelabai nusisekęs patiekalas, vyro teigimu, buvo antis. Gal laiko ar temperatūros nenutaikė, bet ne visai buvo iškepusi: krūtinėlė – tobula, o šlaunelėms gal dar būtų reikėję šiek tiek pakepti. Bet iš klaidų mokomasi – kitą kartą gal bus geriau.

Grilio sezonas nesibaigia

"Mūsų šeima labiausiai pamėgo anties krūtinėlę – galėčiau valgyti kiekvieną dieną ir neatsibostų, nes tikrai labai skanu, odelė nesudega, nes daug riebaliuko, gražiai apskrunda, o skonis su apelsinų džemu, švelniomis salotomis – tobulas", – sako pašnekovas.

Jis dirba slenkančiu grafiku, tad darbo dienomis fiziškai nėra laiko kažką gaminti. Bet jei laisva diena – būtinai pakuria grilį. Kažkuris iš draugų net klausė, ar orkaitė jų namuose dar kada nors naudojama. Anot Mindaugo, tiesą sakant – labai labai retai. Nes net ir blynus galima išsikepti ant grilio.

"Kai kurie žmonės sako, kad rudenį grilio sezonas baigiasi, o pas mus jis net žiemą nebuvo pasibaigęs. Net tomis šalčiausiomis šios žiemos dienomis, pamenu, kepdavau – grilis karštas, sklinda šiluma, gera. Tad grilinimo sezonas pas mane dabar – visus metus", – teigia pašnekovas.

O bene didžiausias džiaugsmas – Mindaugo žmonai Kristinai, mat darbų virtuvėje jai dabar gerokai sumažėjo – 95 proc. patiekalų jis paruošia pats. Vyras jau išbandė gausybę marinatų, tad marinuoja pats. Žmona užmaišo tik blynų tešlą, kai šeima susiruošia jų išsikepti.

Naujai iškeptas šefas turi susikūręs instagramo paskyrą, kur įkelia savo patiekalų nuotraukų, aprašo, kaip ir ką gamina. Atsako į klausimus tiems, kurie dar tik pradeda pažintį su griliu, pataria ir džiaugiasi, kad gali pagelbėti kitiems bendraminčiams.

"Žmona laiminga, tikrai džiaugiasi, nes karštais patiekalais jai rūpintis beveik niekada nebereikia. Yra nemažai mano žmonai pavydinčiųjų, – šypsosi M. Žymantas. – Kai atvyksta svečių, leidžiu pasirinkti, kas ko nori, o man malonumas viską gaminti. Turime grilinimo erdvę terasoje, tai visi galime linksmai leisti laiką. Kadangi aš tai darau savo noriu, o ne nugintas, man tai malonumas, niekada neatsibosta. O ir prie grilio juk nebūtina stovėti visą laiką – yra galimybė ir pabendrauti, pašnekėti."

Išmoko daug naujo

Išmokęs naudotis griliu, Mindaugas teigia atradęs ir šaltą rūkymą – galima ir sprandinę, ir nugarinę išrūkyti. Bet bene labiausiai jį sužavėjo šaltai rūkyta lašiša – po 24 valandų rūkymo gali valgyti skaniausią žuvį, kokios parduotuvėje tikrai nenusipirksi.

Jis stengiasi vis išbandyti naujus skonius ar naują įrangą, kuri pasirodo specializuotose parduotuvėse. Štai neseniai išbandė specialų ketaus indą, vadinamąjį kazaną – gamino plovą. Ir procesas buvo smagus, ir rezultatas puikus. Visi, kurie ragavo, sakė, kad tikrai skanesnis už iki šiol valgytus.

Daugiau Mindaugas dabar žino ir apie maisto produktus, kur ką pirkti, kokie produktai netinkami ruošti ant grilio. Pabandai viena, pabandai kita, ir jau žinai, iš kokių produktų net ir naudodamas geriausią grilį neišgausi gero skonio. Žinoma, geresni produktai – brangesni, bet ir nuėjęs į kavinę išleidi nemenką sumą, o valgai nežinia kaip ruoštą maistą.  Čia pats nusiperki, pats pasiruoši ir pats skanauji gerą, kokybišką maistą.

Šiuo metu šeimos šaldiklyje savo eilės laukia ėriuko koja, kurią Mindaugas planuoja ruošti su aštresniu marinatu. Tik vis pritrūksta laiko, o ir progos reikia, nes patiekalas nemažas, dviese įveikti prireiks ne vienos dienos. Tiesa, kai jis ką nors kepa, artimiausi kaimynai dažniausiai būna pavaišinami.

"Žmona ir draugai, dovanodami man grilį, tikėjosi, kad galbūt grilinimas taps mano nauju hobiu, tačiau kad pamėgsiu taip smarkiai – jiems buvo staigmena", – juokiasi M. Žymantas.

Jaučio žandai

2 jaučio žandai, apie 1 kg bendro svorio,

1 morka,

1 saliero stiebas,

1 svogūnas,

3–4 česnako skiltelės,

1 saldžioji paprika,

1 aitrioji paprika,

4 čiobrelių šakelės,

2 šviežių rozmarinų šakelės,

2 lauro lapai,

2 šaukšteliai druskos,

400 ml raudonojo sauso vyno,

250 ml jautienos sultinio.

Žandus iš vakaro ištriname prieskoniais ir paliekame šaldytuve per naktį susuktus maistinėje plėvelėje. Žandus rūkome dvi valandas 110–130 °C temperatūroje. Tuo metu stambiai supjaustome daržoves, sudedame į puodą, supilame sultinį, vyną, dedame rozmarinų, čiobrelių šakeles, traiškytą česnaką ir druską. Baigdami rūkyti žandus, dedame indą į kepsninę (žandai lieka ant grotelių), palaukiame, kol viskas užvirs, tada dedame žandus į indą ir troškiname apie keturias valandas 130–150 °C temperatūroje. Likus pusvalandžiui iki pabaigos, išimame žandus, nupilame dalį skysčio (sultys, vynas, sultinys), o visas daržoves, išskyrus aitriąją papriką ir lauro lapus, sutriname. Žandus dedame atgal į puodą. Daržovių skystį pakaitiname, kol sutirštės iki tinkamos konsistencijos – bus puikus padažas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Plovas su ėriena ir jautiena

400 g ryžių,

450 g ėrienos ir jautienos,

100 ml augalinio aliejaus,

1 svogūnas,

400 g morkų,

1 pakelis kumino,

1 šaukštas prieskonių plovui ir raugerškio uogų,

2–3 galvutės česnako,

druskos.

Kruopščiai nuplauname ryžius, užpilame šiltu vandeniu ir paliekame 20 min. Mėsą supjaustome 3×3 cm gabalais, svogūnus – žiedais, morkas – juostelėmis. Įkaitintame kazane pakepiname aliejuje svogūnus, kol parusvės. Sudedame mėsą, pakepiname ją, paskui sudedame morkas ir paliekame 10–15 min. virti ant nedidelės liepsnos. Suberiame kuminą, prieskonius ir užpilame verdančiu vandeniu, kad viską apsemtų ir dar būtų 1,5 cm vandens. Verdame apie 40 min. Praplauname ryžius šiltu vandeniu per sietelį dešimt kartų ir suberiame į kazaną, užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų ryžius ir būtų dar 1 cm vandens. Uždedame česnakus. Verdame ant mažos liepsnos tol, kol visas vanduo išgaruos. Baigę virti, česnakus išimame, plovą sumaišome.

Asmeninio archyvo nuotr.

Osso buco, arba jautienos kulninė

3 didelės morkos,

2 svogūnai,

100 g pomidorų pastos,

50 g džiovintų slyvų,

druskos,

pipirų,

tamsaus karamelinio alaus (4 vnt. po 0,5 l).

Jautieną su kaulu apkepame ant griliaus, ant tiesioginės kaitros 200–220 °C temperatūroje po 4 min., kol gerai apskrus. Morkas supjaustome griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais. Džiovintas slyvas perpjauname į kelias dalis. Visas daržoves apkepiname puode ant šiek tiek aliejaus, kad gražiai apskrustų. Sudedame mėsą, maišydami apkepiname. Sudedame džiovintas slyvas ir pomidorų pastą. Pagardiname druska, pipirais. Supilame alų. Viską paliekame troškintis uždengtame puode 160–170 °C   temperatūroje apie 90 min. Tada nuimame dangtį, kad padažas sutirštėtų. Garnyrui puikiai tinka bulvių košė.

Asmeninio archyvo nuotr.

Anties krūtinėlė

1 anties krūtinėlė,

druskos,

pipirų.

Kelios valandos prieš kepimą anties krūtinėlę ištriname prieskoniais – druska ir pipirais. To pakanka, nes krūtinėlė pati yra labai skani. Svarbu, kad krūtinėlė būtų kambario temperatūros. Paruošiamas grilis ir ant neatviros ugnies maždaug 150 °C temperatūroje krūtinėlė rūkoma, kol vidinė temperatūra pasiekia 40 °C. Tada krūtinėlė išimama ir susukama į foliją, kad neatvėstų, o tuo metu grilio temperatūra padidinama iki 230 °C. Toliau krūtinėlė kepama ant atviros ugnies, maždaug po 80 sek. kiekviena pusė. Reikia stengtis nenusideginti, nes varvantys anties riebalai labai smagiai dega. Iškepta krūtinėlė kelias minutes paliekama, paskui supjaustoma ir patiekiama. Garnyrui puikiai tinka abrikosų džemas, salotos su mandarinais ir pomidoriukais.

Asmeninio archyvo nuotr.

Ežiukas, arba kepta ir rūkyta nugarinė su oda ir šonkauliais

Mėsą ištriname mėgstamais prieskoniais ir paliekame šaldytuve per naktį. Mėsą iš pradžių kepame ant neatviros ugnies 110 °C temperatūroje apie 40 min. Paskui vyniojame į foliją ir padidiname temperatūrą iki 150–160 °C, kepame, kol vidinė mėsos temperatūra taps apie 62 °C. Tada reikia ištepti padažu-marinatu ir kepti dar apie 15–20 min. Svarbiausia – neperkepti, tik tada mėsa bus sultinga ir skani. Tačiau skaniausia – viršutinė dalis-ežiukas: minkšta, aromatinga ir skani oda su riebaliuku.

Asmeninio archyvo nuotr.

GALERIJA

  • Permainos: M. Žymantui visada patiko darbuotis prie gyvos ugnies, o gimtadienio dovana šį pomėgį pavertė aistra.
  • Nauda: Kristina labai džiaugiasi, kad vyras nuolat sukiojasi prie grilio – jai virtuvėje dabar tenka praleisti gerokai mažiau laiko.
  • Jaučio žandai
  • Ežiukas, arba kepta ir rūkyta nugarinė su oda ir šonkauliais
  • Plovas su ėriena ir jautiena
  • Anties krūtinėlė
  • Per gimtadienį dovanų gautas grilis pakeitė šeimos gyvenimą <span style=color:red;>(originalių patiekalų receptai)</span>
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS