Interjero dizaino tendencija – stilių derinys | KaunoDiena.lt

INTERJERO DIZAINO TENDENCIJA – STILIŲ DERINYS

  • 0

Namų interjeras yra vizualus šeimininko asmenybės atspindys, kuriuo jis atskleidžia ne tik savo individualų stilių, bet ir tam tikra prasme papasakoja savo istoriją. Interjero dizainerė Agnė Stanikūnaitė-Pocienė sako, kad įrengdama nuosavus pajūrio namus visų pirma stengėsi juos padaryti patogius ir jaukius, o tik po to – stilingus.

Stilingi eksperimentai

„Šalia romantikos yra ir racionalumas, todėl atsižvelgiant į tai, kad tai yra mūsų atostogų namai, norėjosi, kad šis būstas visų pirma tiktų pajūriui, nebūtų perkrautas asmeniniais akcentais. Iš tiesų būtų buvę labai keista, jei interjero dizainerės namai atrodytų blankiai ir nepatraukliai, todėl po kompromisinių derybų su namiškiais leidau sau šiek paeksperimentuoti“, – šypsosi interjero specialistė.

A. Stanikūnaitė-Pocienė savo dviejų aukštų 84 kv. m. kotedžą su pora miegamųjų, vaiko kambariu ir bendra erdve įrengė apjungdama bent kelis šiuo metu itin populiarius interjero dizaino stilius.

„Interjero dizaino miksą sudaro vadinamasis amžiaus vidurio (angl. „mid-century”) ir „japandi“ stiliai bei įvairūs vintažo elementai. Pavyzdžiui, „mid-century“ stiliumi įrengti namai yra gana minimalistiniai, neištaigingi ir, rodos, stokoja dekoro detalių. Tačiau iš tikrųjų akį traukiantis akcentas čia sukuriamas dėmesį kreipiant ne į detalių gausą, bet į jų išskirtinumą: puikiai derantį griežtų geometrinių formų ir abstrakcijos kontrastą, asimetriją“, – paaiškina pašnekovė.

A. Stanikūnaitės-Pocienės asmeninio archyvo nuotr.

Tuo tarpu „japandi“ (angl. „Japanese“ + „Scandi“) interjero dekoravimo stiliuje, dizainerės teigimu, skandinaviško ir japoniško interjero dizaino stiliaus panašumai ir skirtumai susipina į žavų, unikalų minimalistinį stilių. Pavyzdžiui, japoniško interjero dizaino kultūroje svarbiausia „wabi-sabi“ filosofija – siekis įžvelgti grožį netobulume, o skandinavai akcentuoja „hygge“ gyvenimo būdo tendenciją – šiluma ir jaukumu persmelktą atmosferą.

Japoniško interjero dizaino kultūroje svarbiausia „wabi-sabi“ filosofija – siekis įžvelgti grožį netobulume, o skandinavai akcentuoja „hygge“ – šiluma ir jaukumu persmelktą atmosferą.

Dėmesys pajūrio spalvoms

Dizainerė tebėra įsitikinusi, kad kuriant būsto interjerą dažnai pakanka trijų spalvų: baltos, mėlynos ir juodos. Šiuo atveju, įsirengdama pajūrio rezidenciją, ji juodą iš dalies pakeitė ruda–smėline, taip atiduodama duoklę pajūriui.

„Balduose vyrauja rudi atspalviai. Sienos irgi atrodo tarsi užneštos smėlio, o jas palietus jaučiama grubi smėlio tekstūra. Kaip akcentą ant baltų grindų panaudojau ryškiai mėlynos spalvos kilimą – juk esu dizainerė, norisi šiek tiek kitoniškumo, tačiau apskritai visame būste dominuoja ramybė ir šiluma“, – šypsosi pašnekovė.

A. Stanikūnaitės-Pocienės asmeninio archyvo nuotr.

Anot A. Stanikūnaitės-Pocienės, įrengdama pajūrio namus ji negalėjo atsispirti ir kitai populiariai interjero dizaino kūrimo tendencijai: būsto baldus paversti skulptūriniais elementais. Todėl dizainerės naktinis miegamojo staliukas virto graikiško stiliaus kolonomis, o kavos staliukas svetainėje – lieto akmens skulptūra su ryškia rutulio formos koja.

Funkciniai komponentai

Pasak A. Stanikūnaitės-Pocienės, šių namų išskirtinumas – ne tik vintažo detalės ar stilių miksas, bet ir vientisos erdvės kūrimas, derinant tokius funkcionalius komponentus, kaip jungikliai, kištukiniai lizdai ar termostatai. Dizainerės teigimu, tebėra didžiulė edukacinė spraga, kuomet žmonės yra įsitikinę, kad jei sienos baltos, tai reikia tik baltų jungiklių ar kištukinių lizdų.

A. Stanikūnaitės-Pocienės asmeninio archyvo nuotr.

„Dizainerių projektuose neįmanoma išvengti nestandartinių sprendimų, pavyzdžiui, baldais dengtų sienų, kur prasitęsia dengti fasadai, o ant pastarųjų dažniausiai yra montuojami jungikliai, kištukiniai lizdai, termostatai. Todėl tokiuose būstuose, kaip taisyklė, tiek dėl savo funkcinės pusės, tiek dėl dizaino, įvairių elektros instaliacijos prietaisų spalvų paletė svyruoja iki penkių skirtingų atspalvių“, – pasakoja pašnekovė.

Į rudus medinius baldus ji įkomponavo spalviškai derančius prietaisus. Smėlio tekstūra ant sienų – jungikliai ir kištukiniai lizdai taip pat atitinkamo atspalvio.

„Sakyčiau, kad tai ir yra didysis nematomas dizainerio darbas: per praktines detales sukurti dizaino elementus, o ne tik funkciją“, – pabrėžia A.Stanikūnaitė-Pocienė.

GALERIJA

  • Interjero dizaino tendencija – stilių derinys
  • Interjero dizaino tendencija – stilių derinys
  • Interjero dizaino tendencija – stilių derinys
  • Interjero dizaino tendencija – stilių derinys
  • Interjero dizaino tendencija – stilių derinys
A. Stanikūnaitės-Pocienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS