Kaip be dizainerių pagalbos įsirengti virtuvę | KaunoDiena.lt

KAIP BE DIZAINERIŲ PAGALBOS ĮSIRENGTI VIRTUVĘ

  • 1

Virtuvės erdvė neretai vadinama namų širdimi: joje dažniausiai prasideda ir baigiasi diena, gimsta kulinariniai šedevrai, tai šeimos susitikimų ir pokalbių vieta. Įsirengti šią zoną daugelis nori praktiškai, funkcionaliai ir estetiškai. Ar įmanoma išsiversti be interjero dizainerio paslaugų ir individualaus projekto?

Auksinė taisyklė

Dizainerė Jūratė Sventickienė sako, kad nusprendusiems atnaujinti savo virtuvę svarbiausia vadovautis auksine trikampio taisykle. Ją pritaikę ne mažiau pavargsite gamindami, bet ir sugaišite tam mažiau laiko.

„Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą. Ergonomiškai suprojektuotas virtuvės trikampis turi jungti visas šias tris zonas, o šie buitiniai prietaisai ir zonos šalia jų turi būti išdėstytos patogiais atstumais viena nuo kitos. Jei atstumas tarp šių zonų bus per didelis, tuomet gaišite laiką vaikščiodami, jei per mažas – jausitės suvaržyti erdvėje. Todėl optimaliausias atstumas tarp trikampio dalių yra apie 1–3 m“, – patarimais dalijasi J. Sventickienė.

Dizainerė taip pat pabrėžia, kad judėti virtuvės trikampio zonoje neturėtų trukdyti įvairios kliūtys, pavyzdžiui, kėdės ar kiti baldai. Toliau, atnaujinant šią zoną, dizainerė pataria susitelkti į patogumo ir praktiškumo klausimus. Šiuo etapu, pasak J. Sventickienės, svarbu tinkamai pasirinkti baldus.

„Jei virtuvė sujungta su kambariu, baldus verta rinktis panašius į svetainės, taip bus išlaikyta vienoda erdvės stilistika. Taip pat patarčiau rinktis kuo uždaresnį baldų korpusą, nes jį lengviau valyti. Nebus matomi prieskonių indeliai, samčiai, kiti indai ir prietaisai, kuriuos galbūt norėtųsi paslėpti. Tačiau jei atnaujinama virtuvė yra atskiroje patalpoje, daugiau dėmesio galima skirti patogumui ir praktiškumui“, – pasakoja ekspertė.

Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą.

Praverčia ir racionalumas

Pasak J. Sventickienės, Lietuvoje jau kelerius metus virtuvėse dominuoja medžio raštų ir spalvų apdailos, kurios dažniausiai derinamos su baltais, pilkais ar kitais panašiais atspalviais.

Dizainerė pabrėžia, kad virtuvėje nėra nereikšmingų detalių – šioje erdvėje svarbus tiek rankenėlių baldams pasirinkimas, tiek ateities poreikių planavimas.

„Virtuvėje viskas turėtų derėti ir sudaryti nuoseklią visumą. Todėl, pavyzdžiui, baldų rankenėles verta derinti prie esamo stiliaus, raštų, spalvų, dizaino, antraip net jos gali sugadinti kruopščiai išpuoselėtą interjerą. Kitas svarbus aspektas – apgalvoti, kur bus laikomi įvairūs daiktai, produktai. Kur numatoma sudėti duoną, stalo įrankius, pjaustymo lenteles ar peilius, kitus įrankius ir maisto produktus. Taigi baldų projektavimas yra ne tik išorės, bet ir vidaus planavimas“, – atkreipia dėmesį dizainerė.

Pranašumų ir trūkumų sąrašas

J. Sventickienės teigimu, reikėtų apgalvoti kiekvienos spintelės ar stalčiaus paskirtį, o įrengiant virtuvę tikrai neverta taupyti savo patogumo ir laiko sąskaita.

„Viena iš klaidų – kai vietoje spintelių su stalčiais įrengiamos lentynos, tai neretai yra labai nepatogu laikyti tokiems daiktams kaip puodai. Stalčiuose patogiai susidėti daiktus ir palaikyti tvarką yra daug lengviau nei spintelėse“, – pastebi dizainerė.

Todėl, anot J. Sventickienės, įsirengiant virtuvę, o ypač – tai darant pirmąkart be ankstesnės patirties, visada pravartu ir labai naudinga susidaryti pranašumų ir trūkumą sąrašą, remiantis savo ankstesne patirtimi.

„Tarkime – būsto šeimininkai yra žemo ūgio, tokiu atveju reikėtų ir žemesnių spintelių arba priešingai – aukštesnių nei standartas. Galbūt tamsiu paros metu virtuvė yra dažnai naudojama? Tuomet praverstų apšvietimas po spintelėmis. Prie to paties sąrašo pridėčiau ir buitinės technikos poreikius. Jei daugiau gaminama orkaitėje, galbūt verta pasvarstyti apie mažesnę kaitlentę. O gal jūs apsiperkate kiekvieną dieną, tada tokiu atveju didelis šaldytuvas gali būti nereikalingas. Kiekvienu atveju praverčia racionalus planavimas. Todėl rekomenduočiau įvertini savo poreikius, galimybes ir kurti tokią virtuvę, kuri būtų patogiausia jums patiems“, – reziumuoja dizainerė.

GALERIJA

  • Funkcionalu: buitiniai prietaisai ir darbo zonos šalia jų turi būti išdėstytos patogiais atstumais viena nuo kitos.
Freepik.com nuotr.
Gairės: virtuvė, namai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ela

Paprastai, be išlaidavimo...)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS