I. Makaraitytė: televizija – ne vien tik pramogos | KaunoDiena.lt

I. MAKARAITYTĖ: TELEVIZIJA – NE VIEN TIK PRAMOGOS

Lietuvos nacionalinis transliuotojas (LRT) naująjį sezoną imasi rimtų temų – darbą pradeda Žurnalistinių tyrimų skyrius.

Lietuvos nacionalinis transliuotojas (LRT) naująjį sezoną imasi rimtų temų – darbą pradeda Žurnalistinių tyrimų skyrius. Penkių profesionalių žurnalistų komanda, kuriai vadovauja Indrė Makaraitytė, analizuos visuomenei svarbius, rezonansinius įvykius ir jų tyrimus pristatys televizijoje, radijuje bei portale.

Apie Žurnalistinių tyrimų komandą ir jo misiją kalbamės su vadove Indre Makaraityte.

– Ko gero, ne viskas, ką rodo televizija, yra žurnalistika. Kas yra tiriamoji žurnalistika televizijoje?

– Labai daug produkcijos, kurią skaitome, girdime, o ypač matome per televiziją, patenka į apibrėžimą ''pramogos''. Tokias programas gali rengti žurnalistai, bet tai nėra žurnalistika. Ten kitokie reikalavimai, tiksliau, vienas – kad žiūrovui būtų smagu, įdomu, jis neieškotų pramogos kitur.

Bet televizija nėra tik pramogos. Tai yra be galo daug galimybių suteikianti erdvė, kuri leidžia žurnalistams pasiekti daugiau žiūrovų ir perteikti jiems naujienas ar išsamesnę medžiagą patraukliau ir suprantamiau. Taip, regis, interneto portale telpa begaliniai tekstai. Tačiau rašyk nerašęs, kokią kreivą šypseną išspaudė netikėtai ''pagautas'' koks politikas… o televizijoje užtenka vieno kadro, ir viskas visiems aišku. Kartais juk net komentarų nereikia – ne visi juk meluoja nerausdami ar visiškai neturi sąžinės.

– Tyrimus skelbsite ne tik televizijoje, bet ir radijuje bei interneto portale. Kaip tai atrodys?

– Tyrimų skyriuje mes dirbame penkiese, mūsų patirtys labai skirtingos, bet visi – žurnalistai. Tyrimų skyrius yra pirmasis žingsnis integruojant lrt.lt interneto portalą, radiją ir televiziją į vientisą organizmą, nes tyrimus skelbsime visais trimis formatais: lrt.lt portale, radijo ir televizijos žinių ir diskusinėse laidose. Tai leis pildyti mūsų tyrimus, juos giliau ir plačiau komentuoti, įtraukti daugiau visuomenės ir pasiekti didesnį žinomumą.

– Tyrimų komanda – 4 moterys ir tik vienas vyras. Kaip atrinkta komanda?

– Tyrimų skyriuje dirba profesionalūs žurnalistai, o profesionalumas nuo lyties nepriklauso. Profesionalumas ir aistra dirbti yra tie kriterijai, dėl kurių prie Tyrimų skyriaus prisijungė Jurga Tvaskienė, Rūta Juknevičiūtė, Mindaugas Aušra ir Jurgita Čeponytė. J.Tvaskienė yra be galo patyrusi žurnalistė, dirbusi tikrai ne vienoje žiniasklaidos priemonėje ir būtent su tiriamąja žurnalistika, Rūta anksčiau dirbo INFO TV ir net kasdien darydama aktualijų reportažus, rasdavo laiko gilesniems pakapstymams. Mindaugas ir Jurgita didžiulės patirties įgijo dirbami su ''Pinigų karta'' ir ''Laisvės TV'' projektais.

LRT nuotr.

– Žadate imtis rimtų temų – kokios jos? Gal prašysite ir žiūrovų pagalbos?

– Mes pradėjome dirbti pačią pirmą dieną, kai susirinkome, o temų spektras yra labai platus. Darbas gena darbą. Ir, žinoma, kaip be žiūrovų ir skaitytojų pagalbos? Visuomet galima į mus kreiptis el. paštu tyrimai@lrt.lt, taip pat telefonu +3702363157, o interneto erdvėje ieškokite reklaminės juostos su LRT logotipu ir Tyrimų skyriaus pavadinimu – užpildžius anketą, galima atsiųsti mums informacijos. Galima ir anonimiškai, jei taip jums saugiau.

– Anksčiau žurnalistai tik svajodavo, kad jiems būtų skirta pakankamai laiko tyrimui atlikti. Kiek laiko galite sau leisti analizei, kad suspėtumėte temą parengti eteriui?

– Laiko skiriama, bet tyrimai yra sunkus darbas ir, deja, kartais nueina šuniui ant uodegos, nes tos trūkstamos grandies kaip nėra, taip nėra. Mes kartais tikrai kapstome it iš po žemių, tariamės, konsultuojamės, einame šnekėtis su žmonėmis. Štai mano kolegė ką tik parsinešė didžiulį lagaminą dokumentų, bet ji nėra tikra, jog net ir pervertus visus dokumentus iš to bus naudos. Juk jei kas nors ką nors slepia, nenori, kad taptų žinoma, jie taip pat saugosi. O mums tenka spėlioti.

– Ar rimtomis temomis neatbaidysite žiūrovų, kurie televizorių įsijungia norėdami atsipūsti?

– LRT yra puiki erdvė, kur rimta informacija dera su pramogomis, yra ir vieno, ir kito. Be to, visuomenė jaučia didžiulį rimtosios žurnalistikos alkį, ir tų alkstančių sąmoningųjų yra vis daugiau.

– Ne vienas žurnalistinis tyrimas, atskleidęs blogybes, taip ir liko tik paviešinta informacija be pasekmių tų istorijų herojams. Koks planuojamas jūsų komandos atliktų tyrimų rezultatas?

– Taip, būna visaip. Bet net ir žinių reportažas, nekalbant apie išsamesnį tyrimą, yra taškų sudėliojimas ir įvykio fiksavimas. Prie jo galima grįžti ir priminti. Ir nemaloniausios yra temos, kurios buvo užmirštos, bet vėl ištrauktos į paviršių. Per laiką juk pasimiršta net patiems istorijų dalyviams, ką ir kodėl sakė.

– Kada ir kaip tyrimai bus transliuojami kiekvienu kanalu: televizijoje, radijuje, internete?

– Tyrimų skyrius yra LRT Naujienų tarnybos dalis, mes dirbame kartu su žiniomis ir labai tikimės jas prasmingai papildyti. O kai jau turėsime, ką rodyti, beveik neabejokite – sužinosite, nes stengsimės pateikti kuo greičiau, kuo suprantamiau ir išnaudoti visas nacionalinio transliuotojo teikiamas galimybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ww

pasikeite televizijomis.abu nieko gero.makaraitytes kalba suprasti speti klausyti reikia.prasta dikcija.jakilaitis nors aiskiai kalba

SUSIJUSIOS NAUJIENOS