N. Kirklienė apie baletą: noras šokti nustelbia visus stereotipus | KaunoDiena.lt

N. KIRKLIENĖ APIE BALETĄ: NORAS ŠOKTI NUSTELBIA VISUS STEREOTIPUS

Vienas dažniausių stereotipų – baleto šokėjos turi būti jaunos ir grakščios. "Šie kriterijai netaikomi mėgėjams", – sako baleto šokėjų mėgėjų konkurso sumanytoja Neringa Kirklienė. Savo šokių mokyklą ir šiuolaikinio baleto studiją "Allegro" įkūrusi choreografė įrodė, kad baleto gali mokytis  ir vyresnio amžiaus, bet kokios figūros moterys.

– Kaip prasidėjo jūsų pačios balerinos karjera?

– Kiek prisimenu save, tiek šoku. Kadangi vaikystėje dažnai sirgdavau ir daug laiko praleisdavau ligoninėse, gydytojai patarė mano mamai leisti mane sportuoti arba šokti, kad sustiprinčiau sveikatą. Bet tuo laiku buvau jau paaugusi, 8–9 metų, tad per sena šokti net saviveikliniuose būreliuose. Man pasisekė tik viename būrelyje – tai tuometiniai Vilniaus statybininkų rūmai, kuriuose baleto būreliui vadovavo labai reikli ir griežta vadovė Elena Juodišienė. Ji išklausė mano mamos maldavimus ir vos ne vos priėmė į jau gerokai pažengusių mergaičių grupę (mano amžiaus grupė buvo perpildyta), kuriai vadovavo jauna Vilniaus konservatorijos Klaipėdos fakultetų choreografijos studentė Ala Semaškevič-Sokolovskaja. Šokti labai norėjau, todėl daug dirbau ir netrukus pasivijau pažengusias mergaites. Vėliau pradėjau šokti Nacionalinio operos ir baleto spektakliuose.

 

– Ką vadinate savo mokytoju? Kaip klostėsi jūsų profesinė karjera?

– Didelę įtaką mano profesionalumui padarė tuo metu jaunas pradedantysis choreografas Jurijus Smoriginas, kuris iš karto atkreipė į mane dėmesį ir įtraukė į savo choreografinius pastatymus. Specialiai man J.Smorigino statyti soliniai numeriai buvo šiltai sutikti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio publikos. O J.Smorigino statytas baletas vaikams "Gintariuko nuotykiai" pagal Sergejaus Prokofjevo muziką kelis sezonus buvo įtrauktas į Operos ir baleto teatro repertuarą. Šiame balete vaikams pagrindinius vaidmenis teko atlikti kartu su dukra Gintare. Ši šokio patirtis labai padėjo vėliau šokant Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupėje, kur darbą derinau su mokslais Klaipėdos universitete, Choreografijos katedroje. Pabaigusi mokslus grįžau į Vilnių ir pradėjau dirbti choreografe-pedagoge Vilniaus vidurinėse mokyklose, taip pat klasikinio ir modernaus šokio kolektyve "Polėkis". Šis kolektyvas šoko Operos ir baleto teatro patalpose, todėl mergaites reikėjo ruošti ne tik baleto konkursams ir pasirodymams, bet ir teatro spektakliams. 2004 m. įkūriau savo šokių mokyklą ir šiuolaikinio baleto studiją "Allegro", kurioje šiuo metu šoka vaikai ir suaugusieji.

– Kaip kilo idėja vesti baleto pamokas suaugusiesiems?

– Tuomet, kai šokau respublikinėse šokių kolektyvų apžiūrose, visada dalyvaudavo tik du suaugusiųjų kolektyvai, kurie šoko baletą, tai "Polėkis" (Vilnius) ir "Sonata" (Kaunas). Tuomet mąsčiau, kad būtų puiku, jei tokių kolektyvų atsirastų daugiau. Atidarius savo šokių mokyklą, pirmosios baleto pamokos buvo skirtos suaugusiesiems. 2013 m. nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatre pradėjau organizuoti pirmąjį baleto festivalį-konkursą "Allegro", kuriame galėjo dalyvauti ir suaugusiųjų baleto kolektyvai.

– Kiek suaugusiųjų lanko jūsų pamokas?

– Baleto pamokas suaugusiesiems lanko nedaug šokėjų. Kadangi jos vyksta šeštadieniais, paprastai ateina iki 10 šokėjų. Šiokiadieniais, manau, galėtų lankyti ir daugiau šokėjų. Šie užsiėmimai išskirtiniai, tai nėra statistinis Lietuvos vidutinio vartotojo užsiėmimas, todėl tikėtis, kad kada nors bus šių pamokų anšlagas kaip, pavyzdžiui, zumbos užsiėmimuose, tikrai neverta.

– Kokio amžiaus moterys mokosi baleto? Ar joms tenka įveikti stereotipus dėl amžiaus ir sudėjimo?

– Amžius svyruoja nuo 30 iki 60 metų. Moterys, kurios pasiryžta ateiti į baleto užsiėmimus, paprastai jau žino apie šių užsiėmimų specifiką. Aišku, prieš tai paklausia, ar tikrai tai pradedančiųjų baleto grupė ir kokio amžiaus šokėjos lanko. Noras šokti nustelbia visus stereotipus. Dažniau kankina klausimai, ar bus pakankamai lanksčios atlikti baleto judesius ir ar šoks su puantais.

– Kaip reaguoja aplinkiniai į įvairaus amžiaus ir įvairaus sudėjimo balerinas?

– Pas mus, deja, vis dar gaji nuomonė, kad šokti gali tik jauni ir liekni. Džiugu, kad palaipsniui ši nuostata keičiasi, nes kasmet atsiranda vis daugiau įvairių užsiėmimų suaugusiesiems ir senjorams, teigiamą poveikį daro televizijos laidos ir žiniasklaida, rašydama apie įvairius užsiėmimus suaugusiesiems. Šokėjoms smagu, kai žiūrovai įvertina, padrąsina, džiaugiasi mūsų pasiekimais. Pastebėjome, kad kartais neigiamai atsiliepia moterys, kurios pačios norėtų, bet nedrįsta ateiti į šokių salę, savimi nusivylę, nelaimingi arba mažiau išsilavinę žmonės.

Lankančios baleto užsiėmimus moterys yra laimingesnės. Šokio pamokose skambanti klasikinė muzika maloniai nuteikia, nuramina. Čia užmirštami kasdieniai rūpesčiai, problemos.

– O kokie pamokas lankančiųjų atsiliepimai?

– Lankančios baleto užsiėmimus moterys yra laimingesnės. Šokio pamokose skambanti klasikinė muzika maloniai nuteikia, nuramina. Čia užmirštami kasdieniai rūpesčiai, problemos, vien teigiamos emocijos ir labai svarbus vadovės dėmesys. Ilgainiui šokėjos tampa lankstesnės, raumenys paslankesni, rankos plastiškesnės, o tai negali nedžiuginti. Jos džiaugiasi kiekvienu atliktu sunkesniu judesiu, priima tai kaip savo didžiausią asmeninį laimėjimą. Pokalbiai persirengimo kambaryje arba prie puodelio kavos apie matytus spektaklius, bendravimas, bendri interesai – kas gali būti geriau! Ir tas begalinis lengvumo pojūtis po baleto pamokos, tas lengvas ir malonus fizinis viso kūno nuovargis, kuris visiškai nevargina. Tai gali suprasti tik tie, kurie lanko baleto pamokas.

– Kiek laiko užtrunka pasiruošimas pasirodymui?

– Šokėjos ne visuomet nori pasirodyti. Jos nori tiesiog šokti savo saviraiškai ir malonumui. Kiekvieną pamoką yra išmokstami judesiai, kurie vėliau jungiami į nedidelį šokį. Kai tai pavyksta geriau, tada atsiranda ir noras pasirodyti.

– Su kokiomis problemomis dažniausiai susiduriate?

– Džiaugiuosi, kai mano šokėjos pradeda jausti tą patį, ką ir aš. Jeigu galvočiau apie tai kaip apie verslą, turbūt baleto pamokų jau nebevesčiau, o užsiimčiau kuo nors pelningesniu... Šiuo metu baleto vadovai, norėdami pritraukti kuo daugiau klientų, kuria įvairius kūno treniravimo pratimus prie baleto atramos, ant kilimėlių ir pan., kurie labiau panašūs į kūno rengybą, o ne į baletą, kuriame vyrauja emocijos, judesio ir muzikos dermė. Tai nėra blogai, tiesiog kiekvienas atsirenka tai, kas artima jo sielai ir prigimčiai, o baleto pamokų įvairovė – tik į naudą. Baleto užsiėmimus suaugusiesiems gali lankyti kiekvienas, atrankos nėra, bet ne kiekvienas sugeba sulaukti to momento, kai jau išmoksta baleto pagrindų ir po pamokos iš salės išskrenda kaip ant sparnų. Lengvumo pojūtis atsiranda todėl, kad visi baleto pratimai ir judesiai yra orientuoti į viršų, tarsi pakylėti. Kad tai pajaustum, reikia šiek tiek laiko, pastangų ir kantrybės. Labai norėčiau, kad tai pajaustų kuo daugiau žmonių, kurie ateina pas mane šokti.


Puantų magija

*Baleto suaugusiesiems mada į Lietuvą atkeliavo iš užsienio, kur jį išpopuliarino pramogų pasaulio žvaigždės: Madonna, Katie Holmes, Nataly Portman ir kt.

*Nemažai moterų mėgėjų baleto pamokas renkasi kaip veiksmingą fizinio aktyvumo formą ir galimybę išreikšti save.

*Baleto pamokos yra laikomos pranašesnėmis už aerobiką, nes raumenys treniruojami tempiant juos. Judesiai primena tempimo pratimus, tai suteikia lengvumo jausmą, padeda išsaugoti grakštumą.

*Per vieną valandą šokant baletą galima sudeginti apie 400 kalorijų.

GALERIJA

  • N. Kirklienė apie baletą: noras šokti nustelbia visus stereotipus
  • N. Kirklienė apie baletą: noras šokti nustelbia visus stereotipus
  • N. Kirklienė apie baletą: noras šokti nustelbia visus stereotipus
Neringos Kirklienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šokėja

To "Nuomone" Čia užsiėmimai mėgėjams, ne profesionalams. Prieš pradedant lankyti nebūtina "mesti" svorio...visi laukiami, čia ir yra šių užsiėmimų esmė. Jeigu lanko žmonės pas pedagogą, reiškias patinka jo vedamos pamokos, jeigu nepatiktų žmonėms, tai ir mokytojo "kūdumas" neišgelbėtų...Smagu, kad yra daug įvairių puikių užsiėmimų bet kokio amžiaus ir sudėjimo žmonėms!

nuomone

kuno apimciu bei svorio mazinimas turetu buti privalomas ir svarbiausias pradedant baleto sokio uzsiemimus , nes pacios vadoves 'gabaritai' nekelia pasitikejimo tokiu uzsiemimu moterims protegavimu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS