Rudens mugėje – paveldo vertybės | KaunoDiena.lt

RUDENS MUGĖJE – PAVELDO VERTYBĖS

Trečiąkart organizuojamos Rudens gėrybių ir amatų mugės tema – kultūros ir kulinarijos paveldas. Staliai, duonos kepėjai, virtuvės paslapčių žinovės ir įvairių sričių ūkininkai ketina stebinti savo išradingumu.

Laisvės alėja rugsėjo 11–12 d. taps kultūros paveldo židiniu. Nuo Centrinio pašto iki Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios savo prekystalius išrikiuos ūkininkai, smulkieji verslininkai, dailininkai, tautodailininkai ir kulinarai.

Mugės organizatoriai – asociacija "Žaliasis ąžuolynas" ir Lietuvos žemės savininkų sąjunga – kauniečiams žada pristatyti gerai žinomų ekologiškų produktų gamintojų ir kol kas tik savo aplinkoje meno kūriniais ir kepiniais žinomus meistrus iš visos Lietuvos.

p>"Ne kiekvienas iškart išdrįsta prisistatyti miestiečiamsi. Kai kuriuos tenka padrąsinti, kad sutiktų parodyti, ką sugeba. Norime suteikti galimybę visiems amatininkams", – kalbėjo "Žaliojo ąžuolyno" vadovė Audronė Didžgalvienė.

Dalyvauti mugėje jau apsisprendė daugiau kaip šimtas įmonių ir amatininkų. Tikimasi, kad iki mugės užsiregistruos dar tiek pat, t.y. iš viso bus apie 300 dalyvių.

"Savivaldybė palaiko mus ir pažadėjo atleisti nuo verslo mokesčio", – džiaugėsi A.Didžgalvienė ir pridūrė, kad iš visų dalyvių renkama po 30 litų. Esą šie pinigai reikalingi įvairioms kitoms išlaidoms padengti, pavyzdžiui, sumokėti už suvartotą elektros energiją.

Pasvalio rajono aludaris Vytautas Zubavičius kauniečius vaišins apynių alumi. "Ką tik nuėmėme apynių derlių, taigi atvešime šviežio alaus. Tai – kaip pirmosios braškės ar pirmieji grybai, labai gardu", – žadėjo V.Zubavičius. Į mugę jis planuoja atsigabenti kelias statines tradicinių gėrimų.

Mėsinės savininkė Teresė Lelešienė tikino prekiausi ne tik tradiciniais skilandžiais ir dešromis – sugalvosianti ir ką nors originalaus. Tradicinių lietuviškų patiekalų restorano "Fortūna" vadovė Bronė Bašinskienė vaišins dzūkų virtuvės patiekalais.

"Ant kopūstų lapų prikepsime bandų ir patieksime su grietinėlės ir spirgučių padažu, – firminį patiekalą pristatė kulinarė. – Siūlysime paragauti ir tradicinių kundulių, kurie yra labai panašūs į cepelinus."

Konditerė Dalia Grumadienė kauniečiams iškeps didžiulį aguonų vyniotinį ir atsiveš šimtą įvairių kitokių pyragų.

Mugės organizatorių teigimu, į šventę sugužės ne pelno siekiantys amatininkai, bet iš idėjos dirbantys ir savo tautos paveldą gerbiantys žmonės. Dalyviai kruopščiai atrenkami: mugės tematikos neatitinkantys prekybininkams, pavyzdžiui norintiems prekiauti kinų kiču, leidimai prekiauti nebus išduodami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)