„Salam, kaimyne“ – dokumentika be sienų | KaunoDiena.lt

„SALAM, KAIMYNE“ – DOKUMENTIKA BE SIENŲ

  • 0

JAV ambasada Lietuvoje kartu su organizacija "Diversity Development Group" ir JAV kino diplomatijos programa "American Film Showcase" pristato JAV režisierių Chriso Temple’o ir Zacho Ingrasci filmą "Salam, kaimyne" ("Salam Neighbor", 2015).

Į Jordanijos dykumoje įkurtą Sirijos pabėgėlių stovyklą atvyksta du kino kūrėjai. Jie yra pirmieji, kuriems suteikiama teisė gyventi izoliuotoje nuo pasaulio teritorijoje. Įsikūrę palapinėje režisieriai pradeda bendrauti su savo naujaisiais kaimynais. Kartu su pabėgėliais laukia maisto eilėse, juo dalijasi, lošia nesibaigiančias kortų partijas. Čia filmo kūrėjams atsiveria sukrečiančios istorijos žmonių, kovojančių su visomis negandomis – nuo Um Ali, moters, sunkiai įveikiančios netektį bei iškilusius kultūrinius barjerus, iki dešimtmečio Raoufo, kurio skausmą slepia neblėstanti šypsena.

Taip amerikiečiai tampa liudininkais ypatingos drąsos, gyvybingumo ir kūrybiškumo, kurį kasdien rodo žmonės, bandantys pradėti savo gyvenimus iš naujo. Klajodami po Sirijos pabėgėlių stovyklą žiūrovai susipažįsta su filmo herojais ir pradeda žvelgti į pasaulinio masto pabėgėlių krizę pro asmeninę prizmę.

Filmo pristatymo Lietuvoje programoje numatytos filmo peržiūros ir po filmo įvyksiančios diskusijos su svečiais iš JAV – filmo kūrėjais, migracijos ekspertais ir Sirijos karo pabėgėliais. Į diskusijas, susijusias su migracijos ir prieglobsčio procesais, siekiama įtraukti moksleivius, jiems organizuojant atskiras peržiūras dienos metu. Įėjimas į visas filmo peržiūras – nemokamas.

"Salam, kaimyne" premjera įvyko 2015 m. prestižiniame Amerikos kino instituto filmų festivalyje ("AFI DOCS Film Festival"), vėliau filmas rodytas žinomuose tarptautiniuose kino festivaliuose, tokiuose kaip CPH:DOX bei Washington West.

Ankstesnis režisierių filmas, "Living on One Dollar" ("Gyvenimas už vieną dolerį"), sukurtas 2013 m., tapo žiūrimiausiu dokumentiniu filmu "iTunes" platformoje. Nuo 2012 m. Ch.Temple’as ir Z.Ingrasci pristatė savo kūrybą Jungtinių Tautų asamblėjoje, "TEDx" konferencijoje Buenos Airėse, 2016 m. Pasaulio viršūnių susitikime humanitariniais klausimais ir daugiau nei 70 konferencijų, universitetų, gimnazijų. Kūrėjų veikla buvo pristatyta "The New York Times", "The Wall Street Journal", and "Variety", o 2015 m. "Real Leaders Magazine" juos įtraukė į ateities lyderių šimtuką.


Kas: Kino filmo "Salam, kaimyne" peržiūra ir diskusija.

Kur: Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas).

Kada: Sausio 25 d. 12 val. (skirta moksleiviams), 18 val. (skirta miesto bendruomenei).

Filmas bus rodomas su lietuviškais subtitrais.

GALERIJA

  • „Salam, kaimyne“ – dokumentika be sienų
  • „Salam, kaimyne“ – dokumentika be sienų
  • „Salam, kaimyne“ – dokumentika be sienų
Filmo kūrėjų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS