Ambasadorius: situacija – kritinė Ukrainai ir pavojinga visai Europai | KaunoDiena.lt

AMBASADORIUS: SITUACIJA – KRITINĖ UKRAINAI IR PAVOJINGA VISAI EUROPAI

Rusijai užgrobus tris ukrainiečių laivus situacija tapo kritinė ne tik Ukrainai, bet pavojinga visai Europai, sako Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jacenkivskis.

„Tai ne tik kritinė situacija Ukrainai, tai labai pavojinga situacija mums visiems, gyvenantiems Europoje“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė V. Jacenkivskis.

Ukrainos diplomatinis atstovas aptarti susidariusios situacijos pirmadienį parlamente susitiko su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovu Vytautu Baku.

„Tai ne tik įstatymo pažeidimas, tai ugnies atidengimas, ir situacija pati yra daugiau nei rimta, ji labai pavojinga. Kas svarbu, mes iš daugybės šalių, daugybės institucijų iškart sulaukėme aiškios paramos, solidarumo“, – apie situaciją Ukrainoje kalbėjo ambasadorius.

Tai ne tik įstatymo pažeidimas, tai ugnies atidengimas, ir situacija pati yra daugiau nei rimta, ji labai pavojinga.

Jis pažymėjo, kad Ukraina tikisi konfliktą išspręsti teisės ir diplomatijos keliu, bet kartu konstatavo, kad Ukraina yra „pasiruošusi apginti save“.

Po susitikimo su komiteto vadovu ambasadorius dėkojo Lietuvai už „labai greitą ir operatyvią reakciją“ į Rusijos agresiją, taip pat visiems Lietuvos žmonėms už nuolatinę paramą Ukrainai kovojant už laisvę ir nepriklausomybę.

Klausiamas, kokią turi naujausią informaciją apie susidariusią situaciją, ambasadorius sakė negalintis pasakyti daugiau, nei skelbia žiniasklaida.

„Iš žiniasklaidos žinote, kad šeši ukrainiečių kariai labai rimtai sužeisti, ir mes dar nežinome, kur jie yra. Norime būti tikri, kad jais pasirūpins medikai. Kol kas galiu pasakyti tik tiek, viliuosi, kad artimiausiu metu mes sužinosime, kokia pagalba jiems suteikta“, – kalbėjo ambasadorius.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sekmadienį paragino Rusiją nutraukti agresiją prieš Ukrainą, rusams užgrobus tris šios šalies laivus Kerčės sąsiauryje prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, kad Rusija ciniškai pažeidžia tarptautinius susitarimus ir vykdo „tiesmuką ir agresyvų karą prieš Ukrainą“.

„Akivaizdu, kad Rusija vykdo tiesmuką ir agresyvų karą prieš Ukrainą, toliau ciniškai pažeidinėdama tarptautinius susitarimus ir savo pačios prisiimtus įsipareigojimus“, – spaudos tarnybos perduotame komentare BNS teigia D. Grybauskaitė.

Pasak jos, Lietuva griežtai smerkia Rusijos veiksmus Kerčės sąsiauryje ir ragina „nedelsiant išlaisvinti neteisėtai užgrobtus laivus ir jų įgulas“.

Lietuva, prezidentės teigimu, yra pasirengusi padėti Ukrainai „telkiant tvirtą visos tarptautinės bendruomenės paramą“.

Seimo NSGK vadovas V. Bakas teigė, kad reaguodamas į Rusijos veiksmus Vakarų pasaulis turi imtis griežtesnių priemonių ir įvesti papildomų sankcijų Rusijai.

„Trumpuoju laikotarpiu labai svarbu suteikti pagalbą Ukrainos kariams, sakoma, kad dingo apie 20 žmonių, šeši yra sunkiai sužeisti. Kalbant apie vidutinį laikotarpį, Ukrainai ypač svarbu, kad Europa, Vakarų pasaulis imtųsi dar labiau apčiuopiamesnių priemonių, kad atgrasytų Rusiją nuo karo Ukrainoje, kalbame, kad turėtų būti įvestos papildomos sankcijos ir turi būti tiekiama reali karinė pagalba Ukrainai, kad šalis galėtų gintis“, – žurnalistams po susitikimo sakė V. Bakas.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos pranešė, kad trys jų laivai – du mažieji šarvuotieji kateriai „Berdiansk“ ir „Nykopol“ bei vilkikas „Jany Kapu“ – plaukė per Kerčės sąsiaurį šalia Maskvos aneksuoto Krymo ir mėgino pasiekti Mariupolio uostą Azovo jūroje. Pasak kariškių, vilkikas taranuotas, apšaudytas vienas iš katerių.

Ukraina pranešė, kad nukentėjo šeši jos kariai, Rusijos federalinė saugumo tarnyba nurodė, kad per operaciją sužeisti trys Ukrainos jūrininkai ir kad jiems suteikta medicinos pagalba.

Pirmadienį Ukrainos Aukščiausioji Rada per skubų posėdį svarstys galimybę po šio incidento įvesti šalyje karo padėtį, į skubų posėdį įvertinti situacijai renkasi ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.

Kerčės sąsiauris yra siauras vandens kelias, jungiantis Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos. Rusija tvirtina, kad laivai sulaikyti jos teritoriniuose vandenyse.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

juk

zydai irgi rekia bombarduoja bet patys vistiek lenda juk jav palaiko kaipgi visi savi nuo banku iki spec t ....

taigi

Duokit pinigų nešaukė? Esmė- rinkimų nebus, šilto vandens nebus, šildymo daugiabučiuose nebus ,o nepatenkinti režimu bus persekiojami pagal karo stovio įstatymus.

Anonimas

Ukraina turtinga ir laisva gyvavo iki uzsiaugino gyvate uzantyje----Tymosenko-kloune kuri vis spiege ,kad juos puola Rusija… Timosenka mergele prigesino kiti savi "rykliai" bet Ukraina jau su apnuodyta "smegenine" ---blaskosi -nezino ,ko jai reikia,,,net Lietuvon imigruoja 'vargdieniai" namo! namo!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS