A. Anušauskas: ties rytine siena mes jau turėsime faktiškai Rusijos kaimynystę karine prasme | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: TIES RYTINE SIENA MES JAU TURĖSIME FAKTIŠKAI RUSIJOS KAIMYNYSTĘ KARINE PRASME

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Baltarusija jau yra įjungta į Kremliaus karinę mašiną, ir Lietuva kariniu atžvilgiu turi dar vieną faktinį pasienį su Rusija.

„Įvykių ties Ukrainos siena priedangoje – to tikėjomės – kad bus įvesti Rusijos pajėgumai Baltarusijoje. De facto karine prasme Baltarusija visada buvo Rusijos pusėje, tačiau dabar ir de facto, ir de jure, ir visais kitais dalykais Baltarusija yra įjungta į bendrą (Rusijos – ELTA) karinę mašiną. Aš manau, kad mes tai turime įvertinti ir iš regiono saugumo pusės“, – LRT radijui teigė ministras.

„Situacija yra tokia, kad ties rytine Lietuvos siena mes jau turėsime faktiškai Rusijos kaimynystę karine prasme“, – pažymėjo jis.

Kita vertus, pridūrė ministras, jau ir dabar galima sakyti, kad Baltarusijos teritorijoje Rusija kariniu atžvilgiu reiškiasi aktyviai.

Situacija yra tokia, kad ties rytine Lietuvos siena mes jau turėsime faktiškai Rusijos kaimynystę karine prasme.

„Yra jų sukurta karinė bazė, būtent Rusijos aviacija, ties mūsų sienomis, patruliuoja reguliariai – jau be Baltarusijos palydos, savarankiškai vykdo savo aktyvius veiksmus. Yra ir daugiau dalykų, kuriuos mes matome. Negalėčiau sakyti, kad Rusijos pajėgumų Baltarusijoje nėra, kad jie atvyksta tik mokymų laikotarpiui. Situacija yra pasikeitusi“, – sakė A. Anušauskas.

Baltarusija antradienį pranešė, kad Rusijos kariai pradėjo atvykti į šalyje rengiamas karines pratybas, apie kurias paskelbta įtampai tvyrant tarp Vakarų ir Rusijos dėl kaimyninės Ukrainos.

Nuolat stebime situaciją Kaliningrado srityje

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas teigia, kad Lietuva nuolat stebi Kaliningrado srities karinės parengties situaciją. Anot ministro, nors per pastaruosius metus pastebimas Rusijai priklausančioje Kaliningrado srityje intensyvesnis pasirengimas bei karinės technikos pajėgumų didinimas, panašu, kad puolimui nesiruošiama.

„Parengtumas, gebėjimas greitai pasirengti, greitai sumobilizuoti, greitai užimti galingas pozicijas – tai šitas padidėjo. Karinės technikos taip pat padaugėjo. Bet vėlgi čia esmė, kad keitėsi ir ta karinė technika, kadangi Kaliningrado sritis priklauso karinei apygardai. Ši karinė apygarda gauna naujausią techniką, ir tas perginklavimo procesas vyko pakankamai dinamiškai. Mes jį stebėjome ir stebime, matėme, kaip keitėsi konkretūs pajėgumai, kaip atsiranda Kaliningrado srityje nauji daliniai, nauji junginiai, naujos galimybės“, – ketvirtadienį LRT laidoje „Svarbus pokalbis“ kalbėjo ministras.

A. Anušausko teigimu, nors Kaliningrade ir yra stiprinami kariniai pajėgumai, visgi šiuo metu didžiausią grėsmę kelia agresyvėjanti Rusijos politika.

„Kalbant apie realią karinę grėsmę, apie kurią skalambija Rusija, tai mes ją matome būtent iš Rusijos pusės, ir ji yra akivaizdi. Ar šiuo metu Kaliningrado srityje mes matome didesnį karinį aktyvumą? Matome procesą, vyksta karinis rengimas, vyksta tam tikras judėjimas, bet nesimato to, sakyčiau, proceso, kurį galėtumėme apibūdinti kaip pasirengimą, pavyzdžiui, konvenciniam puolimui. To dalyko tikrai nėra“, – teigė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Anonimas

Atsikniskit nuo kaimynų... gyvensit ramiau. Ir jan...ių nereiks.

Zinantys

Rezervistai ir toliau sekmingai dirba savo juoda darba...

Anonimas

Kaip išsigime Arvydėlis, prisiplakęs prie konservatorių....atsiskleidė tikrasis jo veidas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS