Apie pusantro šimto žmonių šeštadienį Vilniuje išreiškė paramą Palestinai | KaunoDiena.lt

APIE PUSANTRO ŠIMTO ŽMONIŲ ŠEŠTADIENĮ VILNIUJE IŠREIŠKĖ PARAMĄ PALESTINAI

Apie pusantro šimto žmonių, šeštadienį susirinkę į akciją sostinės Vinco Kudirkos aikštėje, išreiškė paramą Palestinai.

Mitingo dalyviai, laikydami Palestinos vėliavėles ir plakatus, skandavo „Laisvę Palestinai!“, aikštėje prie Vyriausybės buvo išdėlioti vaikų bateliai, simbolizuojantys per raketų antskrydžius gegužę Gazos Ruože žuvusius vaikus, taip pat kitų civilių aukas.

Dalis akcijos dalyvių vilkėjo marškinėliais „Aš esu palestinietis“, ant kurių atspausdinta filmų kūrėjo, menininko Jono Meko to paties pavadinimo dainos-eilėraščio ištrauka. 

„Aš pripažįstu, kad konfliktas yra sudėtingas, jis jau tęsiasi daugybę metų ir priklausomai nuo to, kaip atgal toli žiūrėsime į istoriją, galime rasti skirtingų argumentų. Bet man labai svarbu, kad būtų laikomasi tarptautinės humanitarinės teisės principų, kuomet nepuolami civiliai. Dabar mes matome, kad neproporcingai Palestinoje miršta daug daugiau civilių“, – BNS šeštadienį sakė viena akcijos dalyvių 24-erių Augustė.

Ji sakė palaikanti siekį, kad palestiniečiai nebūtų išvaromi iš savo namų bei jaustųsi saugūs savo maldos namuose.

Mergina sakė baigusi politikos mokslus, šiuo metu dirbanti organizacijose su pabėgėliais, o situacija Palestinoje giliau pradėjusi domėtis po kelionės Izraelyje, kurios metu teko išgirsti ir Gazos Ruožo gyventojų patirčių bei liudijimų.

„Iš tiesų mes esame nujautrėję nuo to konflikto. Mums atrodo labai įprasta Artimuosiuose Rytuose tas konfliktas, kad mes jau nebesuprantame. Pabendravus su žmonėmis iš tų konfliktinių zonų, supranti, kokia tai yra tragedija“, – kalbėjo mergina.

Ji teigė besitikinti platesnio ir labiau kompleksiško Lietuvos valdžios požiūrio į Izraelio ir Palestinos konfliktą, nes praėjusią savaitę Seimo Užsienio reikalų komiteto priimtu pareiškimu reikšta vienpusiška parama Izraelio veiksmams.

„Jei mes palaikome Baltarusiją pastangose atgauti nepriklausomybę, jei mes didžiuojamės savo atgautos nepriklausomybės istorija, tai, manau, turėtume būti vertybiškai nuoseklūs ir turėtume palaikyti ir Palestiną savo pastangose turėti savo laisvę, gyventi saugiuose namuose, iš kurių jie nėra išvaromi“,– kalbėjo akcijos dalyvė.

Akcijoje Vilniuje šeštadienio popietę daugiausia būriavosi jauni žmonės, taip pat – nemažai kitataučių.

„Tai ne konfliktas. Konfliktas reikštų dviejų apylygių jėgų kovą. Šiuo atveju jėgos labai nelygios ir vyksta Palestinos okupacija. Žmonės praranda savo namus, gyvenimus ir viltis. Aš pats esu palestinietis. Mano mama, tėvas yra gimę Palestinoje, bet aš negaliu ten gyventi. Man neliko ten vietos ir negaliu ten grįžti. Izraeliečiai tiesiog atėmė mūsų namus“, – kalbėjo su lietuvaite žmona ir trim mažamečiais vaikais akcijoje dalyvavęs 38-erių inžinierius Ahmedas.

Jis sakė nesitikįs Lietuvos valdžios pozicijos pokyčių, tačiau besiviliantis, kad žmonės geriau supras situaciją Palestinoje.

„Mano vyro šeima pėsčiomis basomis buvo priversta trauktis ir šiuo metu gyvena Jordanijoje. Tai labai skaudu. Pasigendu to, kad Lietuvoje labai daug pasakojama apie tai, kas vyksta Izraelyje, tačiau labai trūksta informacijos apie tai, kas vyksta Gazos Ruože, Palestinos pusėje“, – BNS sakė kartu su sutuoktiniu akcijoje dalyvavusi Milda.

Šeštadienį mitingą rengė visuomeninis judėjimas „Solidarūs su Palestina“.

Praėjusią savaitę Seimo Užsienio reikalų komitetas išreiškė susirūpinimą dėl grėsmingai eskaluojamos situacijos Artimuosiuose Rytuose bei pasmerkė „Hamas“ atakas prieš Izraelį. Šį pareiškimą komiteto nariai priėmė bendru sutarimu.

Antradienį visuomeninis judėjimas ir keliasdešimt kreipimąsi pasirašiusių žmonių paragino Seimo Užsienio reikalų komitetą (URK) peržiūrėti pareiškimą dėl Izraelio ir Palestinos konflikto, įvertinant platesnį įvykių kontekstą.

Savo ruožtu komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis teigė, kad klausimą parlamentarai svarstė „demokratiškai, atsižvelgę į visą analitiką, visus duomenis“, o pareiškimas iš esmės nesiskiria nei nuo Užsienio reikalų ministerijos ar Prezidentūros pareiškimų.

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy (Josefas Levis) sako, kad karas „visada yra blogas, pareikalaujantis ir nekaltų aukų“, tačiau Izraelis „daro viską, ką gali, kad apsaugotų nekaltų žmonių gyvybes“.

„Iš tikrųjų tarp izraeliečių ir palestiniečių vyksta nuolatinis ginčas dėl teritorijų, namų Rytų Jeruzalėje (...). Tačiau ar tai gali pateisinti 500 raketų, iššautų į Izraelio miestus per vieną vakarą?“ – teigė jis.

Izraelis ir dvi pagrindinės ginkluotos palestiniečių grupės Gazos Ruože, „Hamas“ ir „Islamo džihadas“, ketvirtadienį susitarė dėl paliaubų, užbaigsiančių 11 dienų trunkantį konfliktą, per kurį izraeliečių pajėgos nuožmiai bombardavo palestiniečių anklavą, o daugybė izraeliečių buvo priversti slėptis nuo „Hamas“ raketų atakų.

Vis dėlto Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse penktadienį kilo naujų susirėmimų tarp palestiniečių ir Izraelio policijos, praėjus dviem savaitėms po to, kai susirėmimai tame pačiame komplekse išprovokavo apsišaudymą raketomis tarp Gazos Ruožą kontroliuojančio „Hamas“ ir Izraelio pajėgų.

Neramumai Al Aksoje, įsiplieskę per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, paskatino Gazos Ruožą kontroliuojančią islamistų grupuotę „Hamas“ pareikalauti, kad izraeliečių pajėgos paliktų komplekso teritoriją iki gegužės 10 dienos vakaro.

Pasibaigus šiam terminui, „Hamas“ paleido raketų Jeruzalės link. Paskui Izraelis pradėjo antskrydžių kampaniją prieš „Hamas“ ir kitų Gazos Ruožo ginkluotų grupuočių pozicijas.

Raketų atakos Izraelyje nusinešė 12 žmonių gyvybių, tuo metu Izraelio smūgiai Gazos Ruože užmušė 232 palestiniečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

O zydu vaiku bateliai zuvusiu nuo raketu neidomus?o zydu zmones kitokie.

o

idomu ka tuo metu veike zinger bei austrevic? gal sudare priesinga grupe s u visom gan /kukliom/ bet /fainom/ zydelkom?...;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS