A. Armonaitė ir R. Šimašius traukiasi iš Liberalų sąjūdžio | KaunoDiena.lt

A. ARMONAITĖ IR R. ŠIMAŠIUS TRAUKIASI IŠ LIBERALŲ SĄJŪDŽIO

Parlamentarė Aušrinė Armonaitė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius penktadienį pranešė besitraukiantys iš Liberalų sąjūdžio. Partiją palieka ir daugiau Vilniaus skyriaus narių.

Liberalai partiją palieka po nesutarimų su jos vadovybe, kilusių dėl Vilniaus skyriaus sprendimo kitų metų savivaldos ir merų rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o su komiteto sąrašu. Dėl šio sprendimo politikų narystė partijoje jau buvo sustabdyta.

„Buvau Liberalų sąjūdžio nariu, prisiėmiau atsakomybę per sunkiausią partijai laikotarpį ir tapau pirmininku, kai teko jį traukti iš ypač sunkios padėties. Liberalu, panašu, būsiu ir iki gyvenimo pabaigos. Tačiau šiandien aš palieku Liberalų sąjūdį“, – savo feisbuko paskyroje informavo R. Šimašius.

Partiją paliekanti liberalų Vilniaus skyriaus vadovė A. Armonaitė BNS patvirtino, kad išeina ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime. Ji sako, kad liberalizmas „yra nuosekli ir dinamiška politinių idėjų sistema“, turinti būti atvira naujovėms, demonstruoti pagarbą įvairovėms.

„Deja, šiandien narystė partijoje nepadeda įgyvendinti šių tikslų. Partijos vadovybės dėmesys nukreiptas į priešininkų (o gal priešų) paieškas bendražygių gretose, tarpusavio santykių aiškinimąsi žiniasklaidoje, partinė biurokratija buvo pajungta bendražygių silpninimui. Ką jau kalbėti apie tai, kad dalies Seimo liberalų frakcijos „valstietiška“ linija yra toliau palaikoma“, – pranešime spaudai teigia ji.

A. Armonaitė pabrėžė, kad nepaisant liberalų nesutarimų, liberalizmas „kaip oras, reikalingas Lietuvai“, dėl to ji ir toliau žada dalyvauti politikoje.

R. Šimašius tvirtino sieksiantis, kad „Vilnius išpildytų savo misiją – būti laisvės vėliavnešiu Europoje“ ir būtų lyderiu vedant Lietuvą „klestėjimo, pagarbos žmogui bei laisvės keliu“.

„Pastaruoju metu Liberalų sąjūdžio vadovybei, deja, tai atrodė antraeiliai dalykai – jiems atrodė svarbiausia „atsilaikyti“. Jiems struktūra pasirodė svarbiau už idėjas, svarbiau už pergales vardan šių idėjų“, – apie pasitraukimo priežastis rašė politikas.

Jis teigė nesutinkantis su partijos sprendimu stabdyti narystę visų sostinės liberalų, nusprendusių rinkimuose dalyvauti visuomeninio komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ sąrašu.

„Tokia partijos vadovybės veidmainystė tėra savo marškinių ir interesų žiūrėjimas. Aš – už ir gerų, ir skaudžių dalykų sakymą tiesiai. Ir man nepriimtinas saldžialiežuvavimas bei pataikavimas, už nugaros rezgant žemas intrigas. Palieku Liberalų sąjūdį, nes laisvės idėja man svarbesnė už partinę struktūrą“, – dėsto Vilniaus meras.

R. Šimašius negailėjo kritikos ir partijos vadovybei, sakydamas, kad be daugybės drąsių, vertybiškai stiprių žmonių, kurie yra politikoje iš idėjos ir pašaukimo, partijoje lieka ir „VSD pažymų herojai, antiliberaliam pseudoelitui pataikaujantys politikai, žmonės, tiesiog norintys būti „prie reikalų“, ar savo meluose ir istorijose pasiklydę partijos vadukai“.

Pareiškimus išstoti iš Liberalų sąjūdžio šią savaitę įteikė ir Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius, buvęs partijos atsakingasis sekretorius Renaldas Vaisbrodas, partijos vicepirmininkas, frakcijos sostinės savivaldybės taryboje seniūnas Vincas Jurgutis, tarybos narė Rita Balčiūnienė. Tai, kad pareiškimus ketina įteikti artimiausiu metu, BNS patvirtino Vytautas Mitalas, Kasparas Adomaitis, Vaidotas Ilgius ir kiti Vilniaus savivaldybės taryboje esantys liberalai. Dalis jų dar žada palaukti partijos Etikos komisijos sprendimų ginče tarp Vilniaus liberalų ir partijos vadovybės.

Liberalų sąjūdis išgyvena krizę po 2016-ųjų gegužę pateiktų įtarimų korupcija buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui. Partija politinės korupcijos byloje kaltinama kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu. Naujausių apklausų duomenimis, už liberalus per Seimo rinkimus balsuotų 2,5 proc. rinkėjų.

Antros kadencijos Vilniaus mero poste sieksiantis R. Šimašius sakė, kad jo ir bendražygių buriamas komitetas vienija per šimtą Vilniaus liberalų ir nepartinių asmenų. Rinkimuose su visuomeniniu komitetu dalyvauti ketina ir Varėnos meras liberalas Algis Kašėta. Jis BNS teigė iš partijos pats nesitrauksiantis.

Liberalų sąjūdis šiuo metu Seime turi 13 atstovų.

E. Gentvilas: dramatiško nieko neatsitiko, bet apmaudu

Dramatiško nieko neatsitiko, bet apmaudu, apie dviejų žinomų liberalų, sostinės mero Remigijaus Šimašiaus ir parlamentarės Aušrinės Armonaitės, pasitraukimą iš partijos sako jos vadovas Eugenijus Gentvilas.

„Man tikrai apmaudu, tikrai skaudu, niekas neplanavo A. Armonaitės mesti iš partijos, bet ji pati sąmoningai įsirašė į komiteto steigėjų tarpą ir sąmoningai susistabdė narystę. Dabar žengė dar toliau. Dramatiško nieko neatsitiko, o kad man apmaudu, aš sąžiningai tai sakau. Ir Aušrinė, ir Remigijus yra geri, puikūs liberalai“, – penktadienį BNS sakė E. Gentvilas.

Jis taip pat pažymėjo, kad pirmadienį partijos etikos komisija spręs ginčą, kas yra teisus – Vilniaus skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti kaip visuomeniniam komitetui panaikinusi partijos valdyba ar sostinės liberalai.

Valdyba yra priėmusi sprendimą, kad ne su partija, o su rinkimų komitetu į savivaldą einančių liberalų narystė partijoje stabdoma automatiškai.

„Jie žino partijos nustatytas taisykles, kad įregistravus komitetą jų narystė sustabdoma, tą žingsnį jie žengė sąmoningai. Dabar aišku, kad kitą žingsnį irgi žengė sąmoningai, darydami tam tikrą protestą, nežinau, prieš ką“, – kalbėjo liberalų vadovas.

„Jie teigia, kad partijos valdyba priiminėja neteisėtus sprendimus, pirmadienį partijos etikos komisija mano prašymu svarstys ir nustatys, kas neteisėtai elgėsi. Pirmadienį bus sprendimas, kas čia pažeidinėja įstatus“, – teigė E. Gentvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Jonas

Kas tai yra liberalizmas Lietuvoje? Dabartinėmis sąlygomis.Geriausiai tinka V.Kudirkos pavyzdys.Tikėk ar netikėk į Dievą , bet kad darbai geri būtų. Bet kokie darbai geri Lietuvoje ,kai visi postai, ministerijos prilindę utėlių ir jos ten nori lindėti iki gyvos galvos , ir veistis.

...

Liberalizmas tai TIK anarchizmo sinonimas, ir visa tai - kelias į visišką destrukciją.

ALGIS

Geriau visai dingtų iš Lietuvos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS