A. Bagdonui liberalai skyrė papeikimą dėl jo balsavimo Seimo Etikos komisijoje | KaunoDiena.lt

A. BAGDONUI LIBERALAI SKYRĖ PAPEIKIMĄ DĖL JO BALSAVIMO SEIMO ETIKOS KOMISIJOJE

Liberalų sąjūdžio etikos sargai Seimo nariui Andriui Bagdonui skyrė papeikimą dėl jo balsavimo Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.

Parlamentaras tokį partijos Etikos ir skaidrumo komisijos sprendimą vadina antikonstituciniu ir jau apskundė Liberalų sąjūdžio tarybai.

„Komisija priėmė sprendimą skirti papeikimą. Įstatuose numatytos trys galimos sankcijos: įspėjimas, papeikimas ir siūlymas šalinti iš partijos. Jis turi teisę apskųsti partijos tarybai“, – ketvirtadienį BNS sakė A. Bagdoną partijos etikos sargams apskundęs Seimo Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Jis teigė skundą parašė norėdamas, kad partijos komisija nustatytų tam tikrus elgesio standartus parlamentarams.

„Norėjau, kad būtų nustatyti tam tikri standartai, kaip gali būti vertinamas partijos nario elgesys. Jeigu Seimo nariai partijos pirmininkę kritikuoja žiniasklaidos puslapiuose, tai gal partijos Etikos komisija vertina štai šitaip, manydami, kad tai yra pažeidimas. Partijos įstatai formuluoja, kad negalima menkinti partijos narių ir partijos autoriteto viešumoje“, – tvirtino E. Gentvilas.

Partijos įstatai formuluoja, kad negalima menkinti partijos narių ir partijos autoriteto viešumoje.

Tuo metu A. Bagdonas įsitikinęs, kad Liberalų sąjūdžio Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas neteisėtas.

„Aš jau parašiau kreipimąsi į partijos tarybą, nes manau, kad Seimo nario persekiojimas dėl jo balsavimų pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstituciją“, – BNS sakė parlamentaras.

„Konstitucijoje parašyta, kad draudžiama Seimo narį persekioti dėl jo balsavimų bei pasisakymų parlamente, nebent jis įžeistų kitą asmenį ar ta, informacija, kurią jis paskleidė yra melaginga, tuomet grėstų ir kitokia atsakomybė. (...) Šioje situacijoje aš įžvelgiu būtent tokį elgesį (persekiojimą – BNS) iš kolegos gerbiamo Eugenijaus Gentvilo ir atitinkamai komisijos sprendimas yra labai panašus“, – tvirtino A. Bagdonas.

Jis sakė kol kas nesvarstąs galimybės trauktis iš partijos, jei šios taryba paliktų galioti jam skirtą nuobaudą.

„Šiuo metu tokio dalyko tikrai nesvarstau, nes manau, kad liberalų bendruomenėje yra pakankamai daug išsilavinusių žmonių. Jeigu jie, kaip ir aš, matys, kad tai yra Konstitucijos pažeidimas, manau, kad Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas turėtų būti panaikintas“, – BNS sakė A. Bagdonas.

E. Gentvilas kolegą partijos etikos sargams apskundė sausio pabaigoje. Jis prašė įvertinti A. Bagdono elgesį balsuojant Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, keldamas klausimus bei pasisakydamas dėl „Laisvės TV“ akcijos metu surinktų pinigų Ukrainai paremti panaudojimo, nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų.

Seimo etikos sargai vertino kelis R. Žemaitaičio įrašus socialiniame tinkle „Facebook“, kuriuose jis kėlė klausimą, ar „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas, rinkęs lėšas Ukrainai skirtam koviniam dronui „Bayraktar“, nepralošė tų pinigų kazino. Šį lėšų rinkimą jis pavadino galima afera. Dar kitame įraše R. Žemaitaitis kėlė prielaidą, jog „Tapinas ir visi kiti dvaro samdomi nuomonių formuotojai palaiko Hitlerį ir jo siaubingus veiksmus su žydais?“

Seimo Etikos sargai nusprendė, kad R. Žemaitaitis reiškė nuomonę, todėl pažeidimo nefiksavo ir rekomendavo jam „remtis patikrintais faktais, nenurodyti tikėtinų aplinkybių, vengti nepamatuotų vertinimų ir viešuose pasisakymuose pateikti tikslią žinomą informaciją“.

A. Tapinui pasipiktinus tokiu Seimo etikos sargų sprendimu, A. Bagdonas savo balsavimą pavadino klaida.

Dėl kolegos elgesio E. Gentvilas buvo sukvietęs Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdį.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu pasiūlė A. Bagdonui trauktis iš parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos bei paragino atsistatydinti iš partijos vicepirmininkų.

A. Bagdonas atsisakė palikti Etikos komisiją, bet iš Liberalų sąjūdžio pirmininkės pavaduotojų atsistatydino.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kirminai

neskraido

SUSIJUSIOS NAUJIENOS