A. Bilotaitė: pasikartojus migrantų krizei Vyriausybei tektų imtis tų pačių priemonių | KaunoDiena.lt

A. BILOTAITĖ: PASIKARTOJUS MIGRANTŲ KRIZEI VYRIAUSYBEI TEKTŲ IMTIS TŲ PAČIŲ PRIEMONIŲ

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad Lietuva susilaukia nepagrįstos kritikos dėl praėjusią vasarą kilusios migracijos krizės suvaldymo.

Kaip leidžia suprasti ministrė, jei Baltarusijos režimo sukelta neteisėtų migrantų krizė kiltų dar kartą – jos vadovaujama ministerija kliautųsi tomis pačiomis priemonėmis, kurias sukritikavo ne tik žmogaus teisių organizacijos bet ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT).

ELTA primena, kad Europos Sąjungos Teisingumo Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad Lietuvoje taikyta praktika nesuteikti galimybės neteisėtiems migrantams prašyti prieglobsčio ir juos sulaikyti vien dėl to, kad į šalį jie pateko neteisėtai, prieštarauja Europos direktyvoms.  

Kaip leido suprasti A. Bilotaitė, toks europinio teismo išaiškinimas jos nenustebino. Ministrės teigimu, dar prieš metus buvo aišku, kad ES migracijos politika ir Bendrijos teisinis reguliavimas neatitinka realybėje kylančių iššūkių. Ir ypač tų, kuriuos kelia nedemokratiniai režimai.

Nes visos šios priemonės pasiteisino ir šiandien galime pasakyti, kad nelegalios migracijos kelias yra uždarytas.

„Prieš metus laiko buvo akivaizdu, kad Europos Sąjungos teisė ir migracijos politika neatitinka lūkesčių, kurie yra susiję su tokiomis situacijomis, kai tam tikros šalys instrumentalizuoja migraciją ir naudoja žmones kaip įrankius spaudimui daryti. Tą daro ir darė Baltarusijos režimas“, – portalui 15min. sakė A. Bilotaitė.  

Pasak jos, praėjus metams po neteisėtų migrantų krizės, kurią sukėlė Baltarusijos režimas, jokių teigiamų poslinkių ES migracijos politikoje dar nematyti.

„Dabar daug vilčių dedu, kad pirmininkavimą perima Čekija, kuri nuo pat pradžių deklaravo, kad yra labai svarbu ir kad vienas iš prioritetų bus ES migracijos politikos ir teisės pokyčiai. Jau kitą savaitę vyksta vidaus reikalų ministrų tarybos posėdis ir šis klausimas bus keliamas“, – teigė A. Bilotaitė, pažymėdama, kad Lietuva šiuo metu susilaukia nepagrįstos kritikos.

„Metai laiko praėjo ir šiandien mes esame kritikuojami už tuos veiksmus, kurių mes turėjome imtis tam, kad apsaugotume savo valstybės nacionalinį saugumą ir apginti ES“, – sakė ministrė.

Todėl, net neabejojo ji, krizinei situacijai pasikartojus dar kartą, jos vadovaujama ministerija imtųsi tų pačių priemonių, kurias sukritikavo ESTT.

„Nes visos šios priemonės pasiteisino ir šiandien galime pasakyti, kad nelegalios migracijos kelias yra uždarytas“, – džiaugėsi A. Bilotaitė.

„Kai yra krizinės situacijos, norėtųsi, kad sprendimai būtų greitesni ir kad būtų lanksčiau į viską pasižiūrima (...) Yra du dalykai: teisėta ir teisinga. Šiuo atveju, net neabejoju, kad Lietuva padarė viską teisingai ir mes ėmėmės visų būtinų priemonių ginantis“, – pridūrė A. Bilotaitė.

Vyriausybės taikytos priemonės suvaldant krizę kritikos susilaukė ir iš nevyriausybinių organizacijų. ELTA primena, kad žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ atskaitoje paskelbė, kad ukrainiečių pabėgėliai Lietuvoje sutinkami šiltai, o tuo metu pabėgėlių iš Artimųjų Rytų, kurie į šalį atvyko kirsdami sieną iš Baltarusijos, teisės ignoruojamos. Organizacija nustatė, remdamasi apklausomis dviejuose neteisėtų migrantų centruose Lietuvoje, kad pabėgėliai iš Irako ir Sirijos patiria „nehumanišką ir žeminantį elgesį bei neteisėtą grąžinimą į kilmės šalis“. „Amnesty International“ taip pat kritikuoja Europos Sąjungą ignoruojant padėtį Lietuvoje, vienoje iš valstybių narių. Organizacija rekomenduoja Lietuvai sustabdyti pabėgėlių ir migrantų apgręžimą į Baltarusiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

TAIKOS !!

Labai teisingai vykdo Lietuva apgrezima ir ishsiuntima NELEGALIAI isirangiusiu invaziniu imigrantu atzvilgiu. Saugoti TAUTA nuo isibroveliu ,kurie ,isiverzdami !!! i svetima teritorija --sunaikina savo asmens dokumentus!! ir +++ sugauti ir uzdaryti[[[bet pamaitinti,priglausti!]]] ---viens kita prievartauja ir lyg shunys atakuoja musu pasieniecius,. Teisingai -teisetas elgesys ,,,taciau invaziniai skeriai nedekingi..O lyginti su Ukrainos karo pabegeliai----tai nepadoru ir tie zmones ne verte valstybines tvoras ,nenaikino savo tapatybes dokumentu ++ Tautos-ukrainos VYRAI liko ginti savo valstybe,,o ne azijieciu pavyzdziu --kurie "kerta i kojas"

Sakyciau

Moteriške, augi tum sau vaikus ir nauda būtų didesnė. Ne jums valstybės reikalai.

PIŠ

apspista moterų. Kartais ir vadinamų vyrų apspista dar.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS