A. Bilotaitė po KT sprendimo: dar keliolikai migrantų galioja ribojimai, jų nebeliks | KaunoDiena.lt

A. BILOTAITĖ PO KT SPRENDIMO: DAR KELIOLIKAI MIGRANTŲ GALIOJA RIBOJIMAI, JŲ NEBELIKS

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, jog neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose pusmečiui prieštarauja Konstitucijai, judėjimo ribojimai dar taikomi keliolikai asmenų – jų nebeliks, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Pirmas dalykas, reaguojant į Konstitucinio Teismo sprendimą mes įsivertinome, kiek šiuo metu mūsų apgyvendinimo vietose tiek mūsų pavaldume, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pavaldume yra tokių asmenų. Tai iš viso šiandieną mes turime 153 asmenis, bet tik 17 tokių asmenų yra taikomas toks judėjimo ribojimas“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį kalbėjo ministrė.

Konstitucinis Teismas trečiadienį konstatavo, kad visų neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio, kai toks apgyvendinimas gali trukti iki šešių mėnesių, prieštarauja Konstitucijai.

Pasak KT nutarimo, Seimas turėjo teisę nustatyti tam tikrus ribojimus neteisėtiems migrantams, bet konstatavo, kad taikant juos visiems prieglobsčio prašytojams nebuvo sudaryta galimybių individualiai vertinti kiekvieno migranto situaciją ir jo keliamą grėsmę valstybės ir visuomenės interesams.

Tai iš viso šiandieną mes turime 153 asmenis, bet tik 17 tokių asmenų yra taikomas toks judėjimo ribojimas.

„Tas sprendimas, kuris vakar buvo priimtas Konstituciniame Teisme, reiškia, kad jau vakar mūsų institucijos, Valstybės sienos apsaugos tarnyba kartu su Migracijos departamentu pradėjo procesus tam, kad tas judėjimo ribojimas nebebūtų taikomas“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Ji taip pat pažymėjo, jog bus suformuota speciali darbo grupė, kuri turėtų pateikti pasiūlymus, kaip taisyti įstatymą Dėl užsieniečių teisinės padėties.

„Šiandien pas save buvau susikvietusi visas institucijas: ministerijos teisininkus, Valstybės sienos apsaugos tarnybą, Migracijos departamentą. Sutarėme, kad bus suformuota darbo grupė, kuri pateiks, paruoš pirmiausia tam tikrus sprendimus, kurie bus teikiami Seimui“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė taip pat tvirtino, jog po Konstitucinio Teismo išaiškinimo vietoje pusmečio termino apribojant migrantų judėjimą išlieka galimybė taikyti „pasienio procedūrą“, t.y. judėjimo ribojimus 28 dienoms, kol tarnybos priims sprendimą įleisti arba neįleisti migrantus į Lietuvą.

Premjerė: įstatymas dėl migrantų bus taisomas

KT paskelbus, jog neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas centruose pusmečiui prieštarauja Konstitucijai, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tai numatančios įstatymo nuostatos bus taisomos.

Ji taip pat tvirtino nematanti vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės asmeninės atsakomybės, nes ribojimus numatančias įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties pataisas priėmė Seimas.

Norėčiau priminti, kad už šitą įstatymą balsavo aštuoniasdešimt keli Seimo nariai. Spėčiau, kad ir koalicijos partneriai. Tai man atrodo, kad čia reikia į situaciją žiūrėti kaip į pamoką.

„Reikia taisyti įstatymą todėl, kad Konstitucinis Teismas labai aiškiai pasisakė, kad tam tikros įstatymo nuostatos (netinkamos – BNS), nors pats tikslas, kuris buvo keliamas tomis nuostatomis, jis – suprantamas ir pateisinamas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams kalbėjo premjerė.

Konstitucinis Teismas trečiadienį konstatavo, kad visų neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio, kai toks apgyvendinimas gali trukti iki šešių mėnesių, prieštarauja Konstitucijai.

Pasak KT nutarimo, Seimas turėjo teisę nustatyti tam tikrus ribojimus neteisėtiems migrantams, bet konstatavo, kad taikant juos visiems prieglobsčio prašytojams nebuvo sudaryta galimybių individualiai vertinti kiekvieno migranto situaciją ir jo keliamą grėsmę valstybės ir visuomenės interesams.

„Tą procedūrą, kai per parą keli šimtai žmonių nelegaliai kerta sieną, taikyti ir rasti tokią, kuri institucijų neapkrautu darbu, kurio beveik neįmanoma padaryti, reikia gerai pagalvoti, koks tas procesas turi būti individualizuotas, bet, manau, kad bus paruoštos įstatymo pataisos ir pateiktos Seimui svarstyti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Premjerė taip pat pažymėjo, jog įstatymas nėra vien A. Bilotaitės vienasmenė atsakomybė.

„Norėčiau priminti, kad už šitą įstatymą balsavo aštuoniasdešimt keli Seimo nariai. Spėčiau, kad ir koalicijos partneriai. Tai man atrodo, kad čia reikia į situaciją žiūrėti kaip į pamoką“, – sakė ji.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis terminas negali būti ilgesnis nei šeši mėnesiai.

Teismas bylą nagrinėjo pagal Irako piliečio individualų konstitucinį skundą, užsieniečių registracijos centre apgyvendintas prieglobsčio prašytojas prašė įvertinti atitinkamas įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą iki pradedant neteisėtus migrantus apgręžti pasienyje neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klpd.

Atsimenam, atsimenam kaip Skvernas savo laiku lėkė į Graikiją kviest juodžius važiuot į Lietuvą. Lankstinukus dalino aiškindamas kaip bus gerai.Tuomet viena mergička iš pabėgėlių stovyklos( lyg tai Sirijos) pasakė kad geriau liks savo šalies karo zonoje nei važiuos gyvent čia:D)Jie geriau už mus žino kas dedasi iš tikrųjų:D) Visi akivaizdžiai matom kad Lietuvai kitoks,,vaidmuo" nesišviečia o tik kaip tarpinė stotelė patekimui į ES.Ir visos valdžiagyvių bei jų šeimininkų viltys pakeist lietuvius primityviais, pigiais, nuolankiais ir beteisiais vergais, eina velniop..(kaip ir su ukrainiečiais, beja..:D) Dabar skverneliniai ir kiti gudručiai svajojantys išprdolint dabartinius, kiauriai apsivogusius nevykėlius iš postų, kad galėtų patys į juos įsiropšt, atsiminė žmogaus teises, kažkokius įstatymus ir kitokią beleberdą..:D) Reikia džiaugtis kad dabartiniams valdantiesiems asilams netyčia pavyko susidoroti su transportuotojų ir Tarakono suorganizuota invazija o ne ieškot,,siknoj smegenu"

Anonimas

gal uzteks tu emigrantu priveze tu ukrainieciu visur tik rusiskai kalba dirbti nenori islaikytiniai o tie juockiai is vis neaisku ko cia atsibelde --jie nelaimingi bet jie nelegaliai kirto siena tai ir yra nusikaltimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS