„Bukarešto devintuko“ ministrai aptarė saugumo situaciją regione | KaunoDiena.lt

„BUKAREŠTO DEVINTUKO“ MINISTRAI APTARĖ SAUGUMO SITUACIJĄ REGIONE

  • 3

Ketvirtadienį vykusiame „Bukarešto devintuko“ susitikime užsienio reikalų ministrai saugumo situaciją regione aptarė su Ukrainos ir Prancūzijos kolegomis, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Mes, kaip NATO organizacija ir kaip atskiri sąjungininkai, privalome atlikti visus namų darbus, susijusius su atgrasymu ir gynyba, ir pasirengti visiems galimiems scenarijams. Rusijos tikslas – pakirsti transatlantinę vienybę, būtent todėl turime išlikti vieningi ir kalbėti su Rusija vienu balsu“, − sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Susitikimas surengtas Lenkijos ir Rumunijos užsienio reikalų ministerijų iniciatyva, siekiant aptarti saugumo situaciją NATO rytų flange ir paramos Ukrainai stiprinimą, taip pat koordinuoti pozicijas atremiant Rusijos agresyvią laikyseną ir atsakant į Kremliaus neadekvačius reikalavimus.

Rusijos tikslas – pakirsti transatlantinę vienybę, būtent todėl turime išlikti vieningi ir kalbėti su Rusija vienu balsu.

Susitikime taip pat dalyvavo Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jean-Yves Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

G. Landsbergis savo pasisakyme atkreipė dėmesį į susirūpinimą keliantį Rusijos pajėgų dislokavimą Baltarusijoje ir būtinybę stiprinti atgrasymą NATO rytų flange. Ministras taip pat kvietė NATO ir Europos Sąjungą koordinuotis bei sutarti dėl vieningo atsako į Rusijos reikalavimus, kuriais siekiama skaldyti Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos vienybę.

Per susitikimą G. Landsbergis taip pat informavo apie Lietuvos paramą Ukrainai ir ragino susitikimo dalyvius toliau stiprinti Ukrainos pajėgumą apsiginti.

„Šiai dienai parama Ukrainai yra vienas esminių dalykų, kaip galime sustiprinti atgrasymą“, – pabrėžė jis.

„Bukarešto devintuko“ iniciatyva yra devynių šalių politinio bendradarbiavimo platforma, skirta stiprinti euroatlantinį saugumą tarp Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos ir Vengrijos.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis karinis konfliktas.

Be to, pastaruoju metu Rusijos kariuomenės pajėgos permetamos į ES kaimynystėje esančią Baltarusiją – esą planuojamoms bendroms pratyboms.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O aš kažkodel vis prisimenu

pamates landsbergius viena JAV filma - BUKAS IR BUKESNIS ...

o'Žys \\\\\.../////

Ruoškis URM'o "ministre" Batia britvą galandą,romys.

8

Siūlau vieša tuoleta vadinti vienu žodžiu... Lansbergis!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS