Dabartinė valdžia kuria pašalpinių visuomenę? | KaunoDiena.lt

DABARTINĖ VALDŽIA KURIA PAŠALPINIŲ VISUOMENĘ?

Forumą demografijos klausimams ketvirtadienį surengusi Vyriausybė tarp svarbiausių veiklos krypčių įvardija šeimai palankios aplinkos kūrimą, tačiau ekspertai perspėja, kad valdžios minimos priemonės plėtotų pašalpinės visuomenės koncepciją, nors svarbiau yra sudaryti sąlygas užsidirbti.

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis spaudos konferencijoje sakė, kad Vyriausybėje demografiniams iššūkiams spręsti iškelta per pusšimtis idėjų, apimančių šeimai palankios aplinkos kūrimą, reemigracijos skatinimą ir senjorų išlikimo darbo rinkoje galimybes. Dėl šių idėjų buvo surengtos konsultacijos su visuomene.

„Viskas susideda iš smulkių priemonių, iš valstybės požiūrio. Jeigu yra daug konkrečių priemonių, kurios sukuria šeimai palankią aplinką, tai, man atrodo, yra pakankami svarbu, o sukurti kažkokį stebuklingą receptą, konkrečią vieną priemonę – nesu pajėgus šiandien pasakyti, kas ta priemonė gali būti“, – kalbėjo D. Matulionis.

Tarp diskutuojamų priemonių, kurios pagerintų šeimų padėtį, jis minėjo darželių, daugiafunkcinių centrų patalpų naudojimą vaikų vasaros stovykloms, daugiau papildomų laisvadienių tėvams, auginantiems vaikus, galimybę vaikams nemokamai lankyti muziejus, geresnes vaikų užimtumo paslaugas po pamokų, kūdikio kraitelio su būtiniausiomis prekėmis skyrimą kiekvienam gimusiam vaikui, nuoseklų išmokų vaikams didinimą, nemokamo vaikų maitinimo įvedimą darželiuose bei pradinėse mokyklose ir pan.

Realiai tai yra pašalpinės Lietuvos koncepcijos plėtojimas. Realiai ko mums reikia – kad žmonės čia galėtų oriai užsidirbti ir gyventi iš tikrųjų, įvairius savo gyvenimo planus vykdyti, kad nebūtume mes prašantieji.

Jo aiškinimu, viešosiose konsultacijose visuomenė palankiai vertina Vyriausybės idėjas. Visgi jis pripažino, kad ne visas priemones būtų galima įgyvendinti dėl ribotų finansų.

Ketvirtadienio forume dalyvavę ekspertai perspėjo, kad Vyriausybė per daug dėmesio skiria pašalpoms.

„Kas buvo kalbama apie šeimos politiką – realiai tai yra pašalpinės Lietuvos koncepcijos plėtojimas. Realiai ko mums reikia – kad žmonės čia galėtų oriai užsidirbti ir gyventi iš tikrųjų, įvairius savo gyvenimo planus vykdyti, kad nebūtume mes prašantieji, bet iš tikrųjų galėtume patys save išlaikyti. Mano nuomonė būtų tokia. Iš tikrųjų turime galvoti apie žmones, kurie gyvena čia, gyvenimą jų gerinti čia, ir tada, be abejo, tuo pačiu metu turėti tas iniciatyvas, nukreiptas į užsienyje gyvenančius tautiečius“, – žurnalistams sakė Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto mokslininkė Ilona Strumickienė.

Vyriausybė veiksmų planą opiausioms Lietuvos demografinėms problemoms spręsti numato parengti iki rudens.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

darius

pasalpos turetu buti dirbantiems .is karto neliks bedarbiu.tai yra turi darba parama mokesciam nuomai svietimui.dabar uzburtam rate kaip voveres is vienur paima kitur atiduoda progreso 0

ne dabartine valdzia ,,,kuria pasalpiniu visuomene,,,

o ja sukure Lansbirkine konservatdegeneratu lyberastine gauja padedant socdemonams dar pries 29 metus ....kada prichvatizavo isplese ,isvoge , sunaikino lietuvos gamyklas, fabrikus ,kolukius ir t.t sunaikino ekonomika ,mokslo ir svietimo sistema ir t.t stai tada ir susikure pasalpiniu apiplestuju visuomene,,,,......

> ...

Tai,kad individualistu ir patentininku greiciausiai visai neliks po mokesciu reformos :)O smulkusis verslas moka tokius pacius mokescius kaip stambieji.Smulkiam verslui turi buti sudarytos isskirtines lengvatos,nes tie zmones gali uzsidirbti tik ant duonos ir to pasekoje nepraso jokiu pasalpu is valstybes.Jeigu nebus imtasi realiu veiksmu o tik liezuviu malama,tai emigracija ir skurdas tik augs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS