EP bus atidengta paramą Baltijos valstybėms žyminti memorialinė lenta | KaunoDiena.lt

EP BUS ATIDENGTA PARAMĄ BALTIJOS VALSTYBĖMS ŽYMINTI MEMORIALINĖ LENTA

Europos Parlamente (EP) trečiadienį bus atidengta memorialinė lenta pažymėti prieš 40 metų priimtai rezoliucijai dėl paramos Baltijos valstybėms.

Renginyje dalyvaus EP pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola), vicepirmininkas Robertas Zilė iš Latvijos, Estijos europarlamentaras Riho Terras, Lietuvoje išrinktas EP narys Andrius Kubilius ir kiti, trečiadienį pranešė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

1983 metų sausio 13 dieną Europos Parlamentas priėmė pirmąją rezoliuciją, kuria išreiškė paramą sovietų okupuotoms valstybėms – Estijai, Latvijai ir Lietuvai.

Europarlamentaro Otto von Habsburgo (Oto fon Habsburgo) parengta rezoliucija buvo atsakas į atvirą laišką, kurį pasirašė 45 Estijos, Latvijos ir Lietuvos piliečiai, smerkdami Molotovo-Ribentropo paktą ir reikalaudami atkurti nepriklausomas Baltijos šalis.

Rezoliucijoje buvo pasmerkta Sovietų Sąjungos įvykdyta nepriklausomų ir neutralių Baltijos valstybių okupacija. Joje taip pat buvo teigiama, kad sovietų Rusijos ir Estijos, Latvijos bei Lietuvos taikos sutartyse buvo pažadėta garantuoti taikius sprendimus ir šių tautų teritorinį vientisumą.

Europos Parlamento nariai paragino savo užsienio reikalų ministrus pasiekti palankų sutarimą dėl 1979 metų „Baltijos šalių kreipimosi“ reikalavimų ir pateikti Baltijos šalių klausimą JT Dekolonizacijos pakomitečiui. „Sunki šių valstybių tautų padėtis turėtų būti nagrinėjama per konferencijas, skirtas Helsinkio Baigiamojo akto įgyvendinimui stebėti“, – pažymėta rezoliucijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Joo

Smagu konstatuoti, jog esam laisvi. O okupantai nerimsta. Žudo šiuo metu ukrainiečius.

ir kiek

ta lenta kainavo dirbanciam lietuviui??????????????

"PARAMA BALTIJOS VALSTYBĖM"....

Liaudies išmintis sako, kad viščiukus reikia skaičiuoti rudenį. Nuo tokios "paramos", ne tik Baltijos šalys, bet ir ta pati Europa gali išnykti po trečio pasaulinio karo. Europa turėjo tik vieną išeitį - susivieniję uždėti apynasrį teroristams iš už Atlanto ir nešokti pagal jų banditinę dūdelę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS