ES spaudžia Iraką nutraukti migrantų srautus į Baltarusiją | KaunoDiena.lt

ES SPAUDŽIA IRAKĄ NUTRAUKTI MIGRANTŲ SRAUTUS Į BALTARUSIJĄ

Europos Sąjunga ketvirtadienį pranešė spaudžianti Iraką nutraukti migrantų, bandančių per Baltarusiją pasiekti Lietuvą, srautus.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su reikšmingai išaugusia neteisėta migracija, migrantų skaičius jau perkopė 3 tūkstančius, Lietuva dėl to yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą, kadangi migrantai gabenami lėktuvais iš Bagdado į Minską.

„Palaikome ryšius su Irako vyriausybe, kad būtų geriau kontroliuojami skrydžiai į Baltarusiją ir priimami atgal Irako piliečiai, norintys sugrįžti savanoriškai, ar neturintys tarptautinės apsaugos“, – laiške ES ministrams parašė vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson).

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) trečiadienį pranešė per derybas su irakiečių užsienio reikalų ministru aptaręs „būdus pažaboti padidėjusį Irako piliečių, neteisėtai vykstančių iš Baltarusijos į Lietuvą, skaičių“.

„Tai kelia susirūpinimą ne tik vienai valstybei narei, bet ir visai ES. Tikimės Irako paramos“, – tviteryje parašė J. Borrellis.

Bagdadas anksčiau šį mėnesį pažadėjo ištirti įtariamą žmonių kontrabandą į Lietuvą ir įsteigė jungtinį komitetą su ES, siekdamas aptarti migracijos klausimus.

Vienas bloko atstovas ketvirtadienį pareiškė, kad „didelė dalis“ į Lietuvą plūstančių migrantų tikriausiai neturi teisės prašytis prieglobsčio Europos Sąjungoje.

Briuselis pagrasino išplėsti sankcijas, pernai paskelbtas Baltarusijai dėl protestų malšinimo po ginčijamų prezidento rinkimų.

Praėjusį mėnesį ES ėmėsi baudžiamųjų priemonių prieš pagrindinius Baltarusijos ekonomikos sektorius, Minskui priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lėktuvą ir sulaikius opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Zodziais tik

Spaudzia, nes kitu mechanizmu ir svertu neturi. Mandagumas ir bejegiskumas.

jeigu

tikrai spaustu, jau atsispaustų, Baltarusijos negalima palikti nuošalyje, nes sekančiu etapu eis radikalesni ir batka naiviai mano, kad omonas į apgins, net negins, nušluos kartu nuo žemės paviršiaus, nes dabar tai tik takai tada bus autobanas ir šluos nelegalų mokėjimus tiesiai sau, kam batka? dabar sumoka už pirmas kregždes,

Nu

Ir kas,kad spaudžia?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS