Estijoje besilankanti I. Šimonytė akcentavo ES paramos Rytų partnerystės šalims svarbą | KaunoDiena.lt

ESTIJOJE BESILANKANTI I. ŠIMONYTĖ AKCENTAVO ES PARAMOS RYTŲ PARTNERYSTĖS ŠALIMS SVARBĄ

  • 4

Dvišalių santykių ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimo galimybės, šalių pozicijų koordinavimas prieš svarbiausius ES ir NATO susitikimus, parama Rytų partnerystės šalims, saugumo situacija regione, Baltarusijos režimo dirbtinai skatinama nelegali migracija, nesaugios Astravo AE klausimas aptarti su oficialiu vizitu Estijoje besilankančios Lietuvos premjerės Ingridos Šimonytės ir šios šalies ministrės pirmininkės Kajos Kallas susitikime ketvirtadienį.

Taip pat kalbėta apie strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimą ir COVID-19 pandemijos valdymą, bendradarbiavimą gynybos ir saugumo srityse, sakoma pranešime.

„Simboliška, kad Estija yra viena pirmųjų šalių, kurias aplankau kaip ministrė pirmininkė. Tai rodo Lietuvos norą toliau stiprinti ir taip puikius mūsų šalių santykius bei esamą žmonių draugystę“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

„Esame pasirengę ir toliau glaudžiai koordinuoti savo pozicijas ES ir NATO, palaikyti vieni kitus tarptautinėse organizacijose. Labai džiaugiamės sėkmingu Estijos pirmininkavimu Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai šių metų birželį“, – sakė premjerė.

Vyriausybių vadovės aptarė pandemijos valdymą ir strateginių transporto ir energetikos projektų įgyvendinimą.

„Tikiuosi, kad mūsų šalių Vyriausybės toliau skirs prioritetinį dėmesį elektros tinklų sinchronizacijos su Europos tinklais bei „Rail Baltica“ projektams. Transporto jungtys tarp Baltijos šalių turi atitikti šio amžiaus poreikius. Šiuos strateginius projektus turime užbaigti laiku ir padaryti juos sėkmės istorija Europos lygiu, – teigė I. Šimonytė.

Susitikime aptartas dar glaudesnis šalių bendradarbiavimas geopolitinių iššūkių fone. Lietuvos premjerė pabrėžė, kad Baltarusijos režimas kelia pavojų ir savo piliečiams, ir visai ES.

„Tiek civilinio orlaivio užgrobimas, tiek dirbtinai skatinama nelegali migracija kelia pavojų Europos Sąjungai ir visai tarptautinei bendruomenei“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

Premjerė padėkojo Estijai už rodomą solidarumą ir paramą, rengiantis atsiųsti pasienio pareigūnus, kurie padėtų saugoti ES bendrą sieną su Baltarusija.

Lietuvos premjerė akcentavo būtinas bendras pastangas, kad nesaugioje Astravo AE pagaminta elektra nepatektų į ES.

Susitikime aptartos grėsmės, kylančios dėl agresyvios Rusijos politikos.

„Tikiuosi, kad nekartosime savo klaidų, skubėdami rengti aukšto lygio susitikimą su Kremliumi, kol šis nekeičia savo agresyvios politikos“, – teigė premjerė.

I. Šimonytė akcentavo ES paramos Rytų partnerystės šalims svarbą.

„Narystė ES padėjo mūsų šalims transformuotis ir kurti sėkmės istoriją. Todėl labai svarbu suteikti europinę perspektyvą ir papildomą motyvaciją Ukrainai, Sakartvelui, Moldovai”, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Antrąją vizito Estijoje dieną, penktadienį, dar numatytas premjerės susitikimas su Estijos parlamento vadovu, ekspremjeru Jüriu Ratu.

Vizito metu premjerė taip pat pagerbs komunizmo aukų atminimą, padėdama gėlių prie Memorialo komunizmo aukoms, susitiks su lietuvių bendruomene, duos interviu Estijos žiniasklaidai.

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

oho

bet tai kokio grąžumo estė ministrė......matosi kokias vertybęs atstovauja....

Atleiskite

Estu puse atstovauja moteris, su suknute... O cia kaip bachuras, su svarku, tokiu oru, vasara

Anonimas

Šėtonytė šetono mintį skleidžia ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS