Etikos sargai nesustabdė biudžeto pataisos dėl naujų partijų finansavimo | KaunoDiena.lt

ETIKOS SARGAI NESUSTABDĖ BIUDŽETO PATAISOS DĖL NAUJŲ PARTIJŲ FINANSAVIMO

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nesustabdė biudžeto pataisos, kuri leidžia skolintis naujoms partijoms finansuoti, tuo metu opozicija prašys prezidentės ją vetuoti.

Seimas ketvirtadienį priėmė biudžeto pataisą, kuri leidžia valstybei skolintis siekiant užtikrinti įsipareigojimus NATO, taip pat naujai sukurtoms partijoms finansuoti. Su šia pataisa rinkimuose nedalyvavę socialdarbiečiai galės pretenduoti į daugiau kaip 200 tūkst. eurų dotaciją.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija penktadienį nenumatytame posėdyje planavo svarstyti galimus pažeidimus Seime priimant minėtą biudžeto įstatymo pataisą.

Komisijos vadovės Ritos Tamašunienės įsitikinimu, buvo padarytas Seimo statuto pažeidimas, nes grįžus į priėmimo stadiją nebuvo Vyriausybės išvados vienam Seimo narių pasiūlymui.

„Mano požiūriu, pažeidimas yra akivaizdus, vis dėlto reikėjo Vyriausybės nutarimo vakar teiktam J. Oleko pasiūlymui, kaip ir visiems kitiems pasiūlymams, o jo nebuvo. Mūsų požiūriu, tas priėmimas įvyko ne pagal Statutą, su pažeidimais, bet šiandien mes komisijos nuomonės negalime pateikti, nes nesusirinko kvorumas“, – penktadienį sakė Etikos komisijos vadovė R. Tamašunienė.

Seime ketvirtadienį balsuojant dėl biudžeto įstatymo pataisos, kuri leidžia skolintis gynybai ir naujoms partijoms finansuoti, buvo registruotas grupės opozicijų atstovų siūlymas, kad projekte liktų tik leidimas skolintis gynybai ir būtų užtikrinti įsipareigojimai NATO. Seimas pasiūlymą atmetė, bet Vyriausybės išvados šiam siūlymui nebuvo.

Etikos ir procedūrų komisija dėl pažeidimų gali sustabdyti įstatymo pasirašymą, tačiau penktadienį į posėdį atėjus trims komisijos nariams nebuvo kvorumo sprendimams priimti.

R. Tamašunienė teigė iš penkių narių sulaukusi atsakymų, kad jie turi iš anksto suplanuotus renginius ir negalės dalyvauti nenumatytame Etikos komisijos posėdyje.

Komisijos vadovė svarstė, kad pakeisti biudžeto įstatymą skubama, nes iki lapkričio 15 dienos Vyriausioji rinkimų komisija privalo paskirstyti biudžeto dotacijas, o be šio sprendimo socialdarbiečiai liktų be dotacijos.

„Man atrodo, kad ta skuba būtent su tuo (VRK dotacijų paskirstymu – BNS) ir susijusi, kadangi VRK renkasi“, – sakė R. Tamašunienė.

Opozicija savo ruožtu pradeda rinkti parašus kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad vetuotų biudžeto įstatymo pataisą.

Opozicijos atstovai kritikuoja tiek gynybos išlaidų susiejimą su partijų finansavimu, tiek priėmimo skubą, anot jų, pažeidžiant procedūras.

„Nors projekto iniciatoriai aiškinamajame rašte deklaruoja kilnius tikslus, užtikrinti įsipareigojimus skirti ne mažiau kaip 2 proc. BVP krašto apsaugai, realūs įstatymo pakeitimai atskleidžia interesus, nesusijusius su šiais nacionalinio augumo interesais, su skolinimusi gynybai. Numatoma galimybė skolintis ir nenumatytoms išlaidoms politinių partijų veiklai finansuoti“, – BNS sakė parašus renkantis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas.

„Tokiu būdu diskredituojamas gynybos finansavimas, kai po nacionalinio saugumo strateginiais klausimais bandoma pakišti ir politinius interesus. Taip pat pažeistos procedūros kuria labai pavojingą precedentą pažeidinėti statutą priimant vieną svarbiausių šalies įstatymų“, – pažymėjo M. Majauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Partijos NĖRA tie dariniai, kuriuos Tauta sutiktų finansuot.

Zelemunčikas

Jonai,tavo Širinskienė,kai pagalvos,tai nebus tau ką durstyti.Liksi be paskutinio galo.Netiki ?

Jonas

Ar bebrai dar mažai yra prisivogę,kad jie dar drįsta apvogti skurde gyvenančius žmones. Širinskiene,truputį pagalvok apie pensininkus ir darbo žmones, kurie nesuduria galą su galu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS