Etikos sargai siūlo A. Širinskienei atsiprašyti O. Šurajevą įvardinus premjerės patarėju | KaunoDiena.lt

ETIKOS SARGAI SIŪLO A. ŠIRINSKIENEI ATSIPRAŠYTI O. ŠURAJEVĄ ĮVARDINUS PREMJERĖS PATARĖJU

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį nusprendė, kad humoristą Olegą Šurajevą savo pasisakymuose premjerės Ingridos Šimonytės patarėju pavadinę parlamentarai nesilaikė politikų elgesio kodekso ir siūlo jiems atsiprašyti.

Šešiais balsais buvo patvirtinta Liberalų sąjūdžio atstovo Andriaus Bagdono parengta išvada, kad Seimo nariai A. Širinskienė, Dainius Kepenis ir Remigijus Žemaitaitis nesilaikė Valstybės politikų elgesio kodekso, kai feisbuko įrašuose paskleidė „nepragrįstus ir visuomenę klaidinančius teiginius apie O. Šurajevo einamas pareigas“.

Taip pat šiems parlamentarams siūloma savo pasisakymuose remtis patikrintais faktais ir atsiprašyti premjerės bei jos patarėjų dėl „viešai paskelbtų visuomenę klaidinančių teiginių“.

Už „valstietės“ Guodos Burokienės parengtą išvadą, kuria buvo siūloma konstatuoti, kad pažeidimas nenustatytas, balsavo trys komisijos nariai.

A. Bagdonas sako, kad O. Šurajevui dėl jo elgesio Seime skirta ir administracinė nuobauda, todėl bet kurio politiko paminėjimas šiame kontekste jį pažemintų.

„O. Šurajevo elgesį vertino policija, jam skirta administracinė nuobauda, ir bet kurio Seimo nario susiejimas su tą dieną ne visiškai tinkamai besielgiančiu asmeniu nesuderinamas su politiko elgesio normomis“, – BNS sakė A. Bagdonas.

Seimo EPK posėdyje dalyvavusi A. Širinskienė teigė, kad ji nepripažįsta sakiusi netiesą, nes O. Šurajevą premjerės patarėju pavadino bendrine prasme, o ne įvardijo kaip einantį pareigas Vyriausybėje.

Aš tikrai nepripažįstu, kad sakiau netiesą, lietuvių kalbos žodyne yra nurodyta, kad šis žodis gali būti naudojamas bendrine prasme.

„Aš tikrai nepripažįstu, kad sakiau netiesą, lietuvių kalbos žodyne yra nurodyta, kad šis žodis gali būti naudojamas bendrine prasme, pvz., „Pyktis – blogas patarėjas“, ta bendrine prasme iš tikrųjų aš ir naudojau juokaudama. Aš tikrai juokaudama nemaniau, dar pačiai pasakius premjerei, kad ji gauna (O. Šurajevo – BNS) patarimus, kad galima staiga sugalvoti, kad patarėjas yra oficiali pareigybė“, – sakė A. Širinskienė.

Ji taip pat sakė, kad ir leidinys „Ūkininko patarėjas“ nei yra įdarbintas valstybės tarnyboje, nei susijęs darbo sutartimi su kiekvienu ūkininku. Parlamentarė teigė nematanti savo elgesyje nieko, dėl ko turėtų atsiprašyti.

Konservatorius Sergejus Jovaiša teigė, kad kiekvienam gali išsprūsti frazė, kuri kitam žmogui gali nepatikti, o šiuo atveju A. Širinskienės pasisakyme buvo „tarsi pagiežingas prielipas pridėtas“. Jis sakė, kad ir krepšininkui Arvydui Saboniui teko sovietmečiu Kremliuje gerti šampaną, bet jis tikrai nenorėtų dėl to būti pavadintas „L. Brežnevo sugėrovu“.

Socialdemokratė Dovilė Šakalienė sakė negalinti balsuoti nei už vieną išvadą, nes jos atrodo netinkamos, ir teigė, kad parlamentarai nuklysta į per daug detaliu bandydami nustatyti ribą, kiek Seimo narys gali juokauti.

Daug atgarsių sulaukęs humoristo O. Šurajevo apsilankymas Seime vyko kovo viduryje, ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei atsakant į Seimo narių klausimus dėl per Vilniaus knygų mugę pašalintos Sveikatos teisės instituto COVID-19 pandemijos valdymą kritikuojančios knygos reklaminės instaliacijos. Ji pašalinta, kai į „Litexpo“ vadovybę dėl šios instaliacijos bei knygos kreipėsi O. Šurajevas.

Po A. Armonaitės kalbos visuomenininkas O. Šurajevas Seime filmavo kai kuriuos parlamentarus, uždavinėjo jiems klausimus ir komentavo jų veiksmus ar žodžius, atsistojęs šalia žurnalistų filmuojamo Petro Gražulio laikė telefoną su LGBTQ+ vėliava, bandė perduoti šokoladą parlamentarei A. Širinskienei.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija dėl šio incidento vertino ir A. Armonaitės elgesį. Etikos sargai konstatavo, kad Laisvės partijos lyderė pažeidė Seimo vidaus taisykles, išrašydama O. Šurajevui vienkartinį leidimą patekti į parlamentą, bet jo nelydėdama Seimo rūmuose.

A. Armonaitė teigė teigė, kad visuomenininkas su ja nederino savo veiksmų parlamente, o už juos yra atsakingas pats.

Po šio incidento humoristui neterminuotai apribota galimybė patekti į Seimą.

Vilniaus policija savo ruožtu pripažino O. Šurajevą Seime pažeidus viešąją tvarką, įžeidinėjus kai kuriuos politikus. Administracinio nusižengimo protokolu nukentėjusiaisiais įvardyti Seimo nariai Aidas Gedvilas, Mindaugas Puidokas, R. Žemaitaitis, D. Kepenis, A. Širinskienė, Petras Gražulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

lgg

tugu jis buciuoja simon p i z,,,,,

senolis

O Šimonytė ar neturėtų atsiprašyti Ponios A šorinskienės,kad premjerės kompanijos nepraustaburnis viešai tyčiojosi iš seimo narės ir beje iš viso seimo. Vietoje to,kad sudrausmintų, ji su pasitenkinimu spaudė jam ranką. Toms vištoms iš etikos komisijos galiu pasakyti, kad jos,kap tas karalius -nuogos ir aogailėtinos.

Elena

Jei nebūtų gerbiama A.Širinskienė protingiausia, o ne eilinė vidutinybė kaip visos seimo bobelės , jokio atsiprašymo nereikėtų. Pavydas. Pone Širinskiene, būkite ir toliau aukščiau šitų ,,seimūnų,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS