Etikos sargai: švietimo viceministrė pažeidė įstatymą | KaunoDiena.lt

ETIKOS SARGAI: ŠVIETIMO VICEMINISTRĖ PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė nustačiusi, kad buvusi Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros (NMVA) direktorė, dabartinė švietimo viceministrė Monika Bilotienė supainiojo interesus ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą.

Kaip BNS sakė VTEK Tyrimų skyriaus patarėjas Tomas Čaplinskas, M. Bilotienė vienu įsakymu sau pati patvirtino aukštesnę kvalifikacinę vertintojos kategoriją, kitu įsakymu ji delegavo save vertinti mokyklas.

„Laikotarpyje nuo 2015 iki 2016 metų ji ėjo direktoriaus (Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros - BNS) pareigas metus laiko ir išleido įsakymų, kurie betarpiškai siejasi su ja pačia kaip išorės vertintoja“, – sakė T. Čaplinskas.

Anot jo, VTEK sprendimą dėl M. Bilotienės priėmė vienbalsiai.

„Komisijos vertinimu  M. Bilotienė kaip tuometinė NMVA direktorė veikė interesų konflikto situacijoje ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimą vengti interesų konflikto ir reikalavimus, kuriuose įtvirtintos nusišalinimo procedūros ir tvarkos“, – sakė VTEK atstovas.

Pati M. Bilotienė sako, kad VTEK išvados nėra teisingos.

„Aš pati savęs tikrai nesu įdarbinusi. Kai gausiu medžiagą, matysiu, kur problema. Kai atėjau dirbti į vertinimo agentūrą, jau visas kvalifikacines kategorijas turėjau ir aukštesnės sau kategorijos nesu suteikusi“, – BNS sakė M. Bilotienė.

„Mokyklų vertinimuose dalyvaudavau, bet įsakymus pasirašydavo direktorius“, – pridūrė ji.

M. Bilotienė: ministras detalių nežinojo

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos išsilavinimą turinti M. Bilotienė vasarį buvo paskirta švietimo viceministre.

Ji teigia, kad ministras Algirdas Monkevičius skirdamas ją viceministre žinojo apie VTEK nuo sausio pradėtą tyrimą, tačiau ne apie jo turinį.

„Taip, jis žinojo apie tyrimą, bet detalių nežinojo. Tiesiog nežinojo ir tiek“, – teigė M. Bilotienė.

Ji sako, kad jeigu ministras A. Monkevičius nuspręs atstatydinti ją iš viceministrės pareigų, ji ketina šį sprendimą gerbti.

„Kokį sprendimą ministras priims, toks ir bus geras. Aš tikrai jį vykdysiu“, – sakė viceministrė, paklausta, ar neketina trauktis iš pareigų.

Kokį sprendimą ministras priims, toks ir bus geras. Aš tikrai jį vykdysiu.

Prieš tai NMVA direktoriaus pavaduotoja ji dirbo nuo 2007 metų iki 2019 metų, tačiau 2015-2016 metais ėjo šios vadovės pareigas.

Nuo 2018 metų gruodžio pradžios M. Bilotienė laikinai vadovavo ministerijai pavaldžiam Ugdymo plėtotės centrui.

NMVA taip pat dirbo ir švietimo ministro Algirdo Monkevičiaus sutuoktinė Jovita Monkevičienė.

Vyrui pradėjus dirbti ministru, ji atsisakė NMVA Pedagogų vertinimo skyriaus vedėjos pareigų, tačiau pasiliko dirbti skyriaus metodininke. A. Monkevičius tąkart savo žmonos pasitraukimą iš vedėjos pareigų tuomet aiškino siekiu išvengti interesų konflikto regimybės.

Sandoriai su darbuotojais – ir audite

Tai, kad NVMA buvo sudarinėjami sandoriai su esamais darbuotojais, nustatė ir Susisiekimo ministerijos auditoriai, atlikę Švietimo ministerijai pavaldžių įstaigų auditą.

Audite rašoma, kad 2016-2018 metais agentūra sudarė sutarčių už beveik 27 tūkst. eurų su penkiais įstaigos darbuotojais dėl Bendro ugdymo programas vykdančių mokyklų veiklos kokybės išorinio vertinimo paslaugų.

Sutartys sudarytos su Mokyklų įsivertinimo skyriaus vedėja Laima Gudaitė, šio skyriaus metodininke Jelizaveta Tumlovskaja, Mokyklų išorinio vertinimo skyriaus vedėja Snieguole Vaičekauskiene, šio skyriaus metodininku Linu Jašinausku ir tuo metu įstaigos direktoriaus pavaduotoja buvusia M. Bilotiene.

Viešųjų pirkimų tarnyba pernai liepą savo rašte konstatavo, kad dėl savo darbuotojų samdymo gali nukentėti įstaigos darbo kokybė, taip pat tai sukuria prielaidas galimiems interesų konfliktams, neužtikrina skaidrumo principo laikymosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

VYTAUTAS

IR KAIP AFERISTAI GALI DIRBTI ŠVIETIMO SISTEMOJE.KOKIUS VAIKUS GALI AUKLĖTI,KADA PATYS ŠIUKŠLĖS.TOKIE AUKLĖTOJA GALI VAIKUS AUKLĖTI TIK NUSIKALTĖLIAIS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS