G. Landsbergis: ES sostinėse – skirtingas susirūpinimo lygis dėl A. Navalno sulaikymo | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: ES SOSTINĖSE – SKIRTINGAS SUSIRŪPINIMO LYGIS DĖL A. NAVALNO SULAIKYMO

Lietuva kitą savaitę per Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimą kels klausimą dėl naujų sankcijų Rusijai po Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymo Maskvos oro uoste.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, susirūpinimas dėl to ES šalių sostinėse yra skirtingas.

„Tikslas yra kitą savaitę, pirmadienį, per vykstančią Užsienio reikalų ministrų tarybą iškelti konkrečiai klausimą dėl galimų taikytinų sankcijų, kurias galėtų ES įvesti dėl sulaikymo“, – pirmadienį žurnalistams sakė jis.

„Aišku, kad reikia stebėti situaciją. Tai, ką mes matome šiandien, nereiškia, kad rytoj bus taip pat. Reikia būti pasirengus reaguoti į bet kurią pusę“, – pridūrė jis.

G. Landsbergio teigimu, ES turi būti pasirengusi griežtai reaguoti į toliau vykstantį Kremliaus režimo susidorojimą su pagrindiniu savo kritiku.

„Vakar pavyko susisiekti su nemažai sostinių ir pakalbėti. Gal tas susirūpinimo lygis ir skirtingas. Mes esame Rusijos realistai, gyvenantys pasienyje, bet yra daug tokio, sakyčiau, rusiško optimizmo ar sakyčiau link optimizmo: gal Rusija susipras ir pradės kalbėtis“, – tvirtino užsienio reikalų ministras.

„Dabar gali būti, kad kai kurios ES sostinės atsibus iš tokio optimizmo ir grįš prie realizmo“, – sakė jis.

Anot G. Landsbergio, sankcijos pirmiausia galėtų būti taikomos Rusijos pareigūnams, susijusiems su A. Navalno sulaikymu, teismu.

Sekmadienį, iškart po Rusijos opozicijos veikėjo sulaikymo oro uoste, Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai paskelbė bendrą pareiškimą ir paragino ES „svarstyti ribojamųjų priemonių įvedimą“.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pabrėžė, kad Rusijos sprendimas sulaikyti A. Navalną prasilenkia su civilizuotos teisinės valstybės ir Europos Tarybos įtvirtintais žmogaus teisių principais.

A. Navalno areštą pasmerkė ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei premjerė Ingrida Šimonytė.

Rusijos kalėjimų tarnyba pranešė, kad A. Navalnas Maskvos Šeremetjevo oro uoste sulaikytas, nes pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

A. Navalnas Vokietijoje kelis mėnesius gydytas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalnas sako, kas jį bandė nunuodyti FSB pareigūnai Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

KAI KAS JAU BUNDA

Tik Lietuvoje dar bereikalingai orą gadina tokie kaip anūkėlis. Kiek reikia turėti proto, kad 30 metų tik loti, loti, loti...Per tą laiką galima būtų karvę išmokyti medžiais laipioti, o čia - net elementarios politikos, naudingos Lietuvai, nesugeba įsisavinti landsberginė šutvė.

ANUPRAS

Belieka Lietuvą paskelbti pasaulio rezistencijos sostine , aprūpinam visus bėglius su pilnu išlaikymu .

ALGIS

kodėl LIETUVA VIS KIŠASI Į KITŲ ŠALIŲ VIDAUS REIKALUS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS