G. Landsbergis: nebegalime kalbėti apie tai, kad Rusija yra supervalstybė | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: NEBEGALIME KALBĖTI APIE TAI, KAD RUSIJA YRA SUPERVALSTYBĖ

Stebint karo Ukrainoje eigą, nebegalime kalbėti apie tai, kad Rusija yra supervalstybė, ketvirtadienį išplatintoje „Radio Davos“ tinklalaidėje sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Negalime kalbėti apie tai, kad Rusija yra supervalstybė, nors ji vis dar pretenduoja į tai. Bet tai yra 30 metų senumo teiginys, kuris turi mažai ką bendro su realybe“, – sakė ministras, paklaustas ar geopolitinė situacija juda link naujojo Šaltojo karo ir ar gali būti, kad įtempti santykiai su Rusija šiek tiek atslūgs .

„Taigi tikrai nėra pusiausvyros tarp Vakarų ir Rusijos, matome, kad Ukraina, padedama Vakarų, sugebėjo viena, ta prasme, kad tik Ukrainos kariai, kovojantys mūšio lauke, sugebėjo sustabdyti Rusijos puolimą. O tai reiškia, kad pusiausvyra jau seniai išnyko, todėl neįmanoma grįžti į 90-ųjų padėtį“, – teigė jis.

Bet tai yra 30 metų senumo teiginys, kuris turi mažai ką bendro su realybe.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat pažymėjo, jog dabartinė Lietuvos situacija iš dalies primena Vakarų Berlyno padėtį Šaltojo karo metais.

„Turime dvi kaimynes, abi jos dalyvauja kare, antroji kaimynė yra Baltarusija, su kuria mus skiria 700 kilometrų siena. Taigi, mentalitetas, ypač per pastaruosius metus, yra toks, kad daugeliu atvejų esame apsupti nedraugiškų šalių, nedraugiškų kaimynų“, – kalbėjo jis.

„Taigi tai šiek tiek primena Vakarų Berlyno, kaip salos (...), kuri turi labai siaurą įvažiavimą į Vakarų Europą, jausmą, todėl mes labai remiamės savo sąjungininkais, kurie įsipareigoja mus ginti, kaip tai darė Vakarų berlyniečiai, kai Jungtinės Valstijos pažadėjo jiems padėti“, – tvirtino ministras.

Pasaulio ekonomikos forume Davose G. Landsbergis pasisakė forumo sesijoje apie branduolinės konfrontacijos rizikas, sakė įžanginę kalbą Ukrainos draugams skirtoje vakarienėje.

Taip pat susitiko su įvairių šalių diplomatijos vadovais, „Google“, „Facebook“ atstovais bei kitomis verslo bendruomenėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

rusija bailiai o ne valstybė

jeigu būtų valstybė, Ukrapai seniai būtų radioaktyvi dykuma.

Ar jis daugiau sugeba?

Eilinis nusišnekėjimas

jokių

Kokie gali būti santykiai su kaimynėmis, puolančiomis, žudančiomis nekaltus žmones, griaunančius mokyklas, darželius ,ligonines, bažnyčias, prievartaujančias vaikus, moteris. Jokių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS